25 Φεβρουαρίου 2015

Αυξάνει τον ΦΠΑ ο ΣΥΡΙΖΑ ;

Στο τραπέζι της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον realfm ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται κάποια «μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή» ΦΠΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για το θέμα του ΦΠΑ και όσων προβλέπονται στο email που συμφωνήθηκε χθες με το Eurogroup.
Παρατίθεται αυτούσια η στιχομυθία:
Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τον ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά, είναι ξεκάθαρο αυτοί οι τέσσερις μήνες όπου έχουμε συμφωνήσει ένα μορατόριουμ.
Ν. Χατζηνικολάου: Μεσοσταθμικά ο ΦΠΑ θα ανέβει στη χώρα;
Γ. Βαρουφάκης: Αυτό θα το κοιτάξω και θα σας πω. Κάποια μικρή αλλαγή του ενός συντελεστή ΦΠΑ που δεν αφορά ούτε την παραμεθόριο, ούτε τα βιβλία, ούτε τον Τύπο, αλλά ούτε βεβαίως και τα νησιά του Αιγαίου μπορεί να την αποφασίσουμε.
Με βάση αυτή τη δήλωση του υπουργού ουσιαστικά έχει αποκλειστεί η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% που ισχύει για βιβλία, εφημερίδες, ενώ έχει αποκλειστεί και η κατάργηση της έκπτωσης κατά 30% στους συντελεστές των νησιών του Αιγαίου. Η δήλωση του κ. Βαρουφάκη παραπέμπει σε αύξηση ενός από τους δυο υψηλότερους συντελεστές, είτε του κανονικού 23% είτε του μειωμένου 13% που εφαρμόζεται κυρίως σε τρόφιμα, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Θα πρέπει να τονιστεί ωστόσο ότι ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θα το κοιτάξω και θα σας πω» χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι της κυβέρνησης η αύξηση κάποιου συντελεστή ΦΠΑ.
Όσον αφορά στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ είπε ότι αυτό θα γίνει σταδιακά σε συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση αλλά και σε σχέση με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους.
Για τις 100 δόσεις είπε ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν οι αλλαγές καθώς υπάρχουν κάποιες ιδέες από οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ και ότι μπορεί «να γίνει πιο έξυπνο αυτό το νομοσχέδιο».
Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι θα αλλάξει εντός του 2015, σημειώνοντας ότι «είναι ένας απαράδεκτος φόρος».
Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !