25 Φεβρουαρίου 2015

120.000 επισκέπτες στο καρναβάλι της Ξάνθης !

Ρεπορτάζ Διονύσης Βοργιάς

 Ένας μήνας γεμάτος γλέντι, χορό και τραγούδι έκλεισε με απόλυτη επιτυχία για το δήμο Ξάνθης. Το ιστορικό Ξανθιώτικο καρναβάλι γιόρτασε τα 50 του χρόνια και μαζί του γιόρτασε η Ξάνθη, οι άνθρωποί της αλλά και κάθε επισκέπτες. Αποκορύφωμα το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς, που φάνταζε περισσότερο με μια ατελείωτη γιορτινή μέρα, αφού οι δρόμοι ήταν
γεμάτοι όλες τις ώρες του 24ωρου. Όλοι ήταν εκεί: Ξανθιώτες, μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές, υπεύθυνοι και σύλλογοι, ασθενοφόρα για όσους το παρακάνουν, δήμαρχος και τοπικές προσωπικότητες, Βορειοελλαδίτες αλλά και επισκέπτες από το εξωτερικό, ακούραστοι φοιτητές να ξεφαντώνουν, άρματα και βασίλισσα, η μαγεία και ιδιαιτερότητα της Ξάνθης, σφυρίχτρες, σερπαντίνες, μασκαράδες, ποτά, φαγητά. Μια πόλη, ένα ατελείωτο γλέντι. Ο κόσμος φάνηκε να χρειαζόταν, ένα διάλειμμα στην καθημερινότητά του, μια φωτεινή εικόνα στην Ελλάδα της κρίσης. Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΥΣ Κοινό μυστικό ότι το βράδυ του Σαββάτου τα Ξανθιώτικα σοκάκια ξεχειλίζουν από φοιτητές που φαίνεται να χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας ξεφαντώνοντας μέχρι το πρωί.

 Όλα τα μαγαζιά φαντάζουν ενωμένα, αφού είναι τόσο γεμάτα εξωτερικά που πρακτικά συνθέτουν ένα ενιαίο ατελείωτο μαγαζί. Διάφορα τραγούδια να ακούγονται από όλες τις κατευθύνσεις, χαρούμενες φωνές και πολύς χορός. Σειρά είχε η Κυριακάτικη παρέλαση, όπου έλαβαν μέρος 34 πολιτιστικοί σύλλογοι με 400 καρναβαλιστές ο καθένας (συνολικά 13.600 άτομα). Και θα ήταν πολύ περισσότεροι, αν δεν είχε τεθεί όριο στον αριθμό συμμετεχόντων, αφού οι στολές εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Η πορεία διήρκεσε περίπου 3μιση ώρες, ενώ λόγω κρίσης μόνο 5 ήταν τα άρματα που ήταν φτωχά μεταξύ των καρναβαλιστών, σε ένα εκ των οποίων δέσποζε και η βασίλισσα του καρναβαλιού, το μοντέλο Άξια Ανδρεαδάκη. Ο καιρός ήταν σύμμαχος μετά από χρόνια με τη βροχή να κάνει την εμφάνισή της μόνο τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, όταν δηλαδή όλοι οι καρναβαλιστές είχαν πέσει σε λήθαργο. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ Οι επισκέπτες υπολογίστηκαν πρόχειρα στους 120.000 , αριθμός που αποτελεί δυο φορές τον πληθυσμό της Ξάνθης. Άτομα ταξίδεψαν από όλη την Βόρεια Ελλάδα αλλά και σε αριθμό ρεκόρ από τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Θετική, ήταν συνεπώς, η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες βρέθηκαν και στην Παλιά Πόλη και σε άλλα ξανθιώτικα αξιοθέατα, ενώ την Δευτέρα αρκετοί επισκέφτηκαν και την Σταυρούπολη και γύρω χωριά για τα Κούλουμα. Τουρίστες και ντόπιοι έβαλαν –όσο αντέχει ο καθένας- το χέρι στην τσέπη, κι αυτό οφείλουν να το σέβονται οι τοπικοί επιχειρηματίες, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις φαίνεται να …ξέχασαν τι σημαίνει απόδειξη και τι σημαίνει λογικές τιμές κατανάλωσης.

 ΟΙ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΟΙ TRELACADEMY ΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Από τη φετινή παρέλαση δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν  οι Trelacademy. Δεκάδες καρναβαλιστές συμμετείχαν στην ομάδα των Trelacademy οι οποίοι και φέτος κέρδισαν τις εντυπώσεις και το δυνατό χειροκρότημα για τη συμμετοχή τους και τις εντυπωσιακές στολές που επέλεξαν να βάλουν. Ήταν ίσως το δυναμικότερο από όλα τα group, οι καρναβαλιστές του Trelacademy ντυμένοι ομοιόμορφα χίπηδες ξεχώρισαν, γιατί επί 3μιση ώρες δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό να χορεύουν.  Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟΝ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ  Για την επιτυχημένη φετινή διοργάνωση μίλησε στο «Χ» ο δήμαρχος της Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος. Ο ίδιος όχι μόνο έδωσε το παρόν, αλλά, εμφανίστηκε με ημίψηλο καπέλο και καρναβαλιστική διάθεση. Βραχνιασμένος μίλησε στο ράδιο χρόνος FM 87.5 αναδεικνύοντας ότι το καρναβάλι είναι μια συλλογική δουλειά πολλών ετών, ανεξάρτητα από τη δημοτική αρχή. «Αυτό που γίνεται στην Ξάνθη δεν είναι μόνο δουλειά των εργαζομένων του δήμου (οι οποίοι βεβαίως κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να γιορταστούν αυτά τα 50 χρόνια αλλά πάντα λέω ότι στο Ξανθιώτικο Καρναβάλι συμμετέχει όλη η κοινωνία της Ξάνθης, οι πάρα πολλοί σύλλογοι που έχουν δημιουργηθεί για να στηρίξουν τον θεσμό και τα μέλη των οποίων είναι η ψυχή του καρναβαλιού». 

Λόγο έκανε και για την επισκεψιμότητα που άγγιξε αριθμούς ρεκόρ, τονίζοντας πως «είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα και από τους γειτονικούς νομούς και  από το εξωτερικό. Ίσως είναι το καλύτερο Βαλκανικό καρναβάλι». Την ίδια στιγμη δεν έκρυψε ότι το τέλος ενός καρναβαλιού σημαίνει την αρχή για τις προετοιμασίες του επόμενου. «Μπορώ να σας πω με κάθε ειλικρίνεια ότι ήδη ξεκινάμε να οργανώνουμε και να σχεδιάζουμε το καρναβάλι για το 2016».  Αυτό άλλωστε είναι το κλειδί για την επιτυχία του καρναβαλιού, το οποίο κάθε χρόνο δοκιμάζεται, αφού πρέπει να ανταπεξέρχεται της φήμης του. Το ραντεβού δίνεται του χρόνου και πάλι στην γραφική Ξάνθη.

Πηγή: http://www.xronos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !