15 Φεβρουαρίου 2015

Αθωώθηκε 70 χρόνια μετά την εκτέλεσή του…



Το 1944, ο Τζορτζ Στίνεϊ Τζούνιορ έγινε ο νεαρότερος Αμερικανός θανατοποινίτης στην ιστορία του 20ου αιώνα.

Κάθισε στην ηλεκτρική καρέκλα, αλλά, 70 χρόνια μετά τον θάνατό του, δικαστήριο των ΗΠΑ τον έκρινε αθώο, μόλις την περασμένη Πέμπτη…

Σύμφωνα με τον βρετανικό Independent, ο 14χρονος, τότε, Αφροαμερικανός Τζορτζ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία δύο λευκών κοριτσιών στη Νότια Καρολίνα, σε μια δίκη που κράτησε λιγότερο από τρεις ώρες, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος του.

Ο Τζορτζ ήταν τόσο μικρόσωμος, που δεν μπορούσε να λειτουργήσει η ηλεκτρική καρέκλα! Οι ιμάντες ήταν υπερβολικά μεγάλοι, και τα ηλεκτρόδια επίσης, κι έτσι έβαλαν το αγόρι να καθίσει πάνω σε μια… βίβλο, για να φέρουν την καρέκλα «στα μέτρα» του.

Μετά την εκτέλεσή του, η οικογένειά του, με τη βοήθεια ακτιβιστών δικηγόρων, ξεκίνησε έναν απίστευτο αγώνα για να τον αθωώσει, υποστηρίζοντας ότι ο μικρός Τζορτζ δεν θα μπορούσε ποτέ να σκοτώσει τα δυο κοριτσάκια, αφού την ώρα του εγκλήματος ήταν μαζί με την αδελφή του…

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι συγγενείς του ζήτησαν από δικαστήριο της Β. Καρολίνας να «καθαρίσει» το όνομά του, μέσω επαναληπτικής δίκης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα στοιχεία για το έγκλημα.

Αυτή τη φορά, η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε δυο ημέρες – άλλωστε τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία από την πρώτη δίκη είχαν χαθεί και οι μάρτυρες είχαν πεθάνει.

Τελικά, η δικαστής Κάρμεν Μιούλεν απεφάνθη υπέρ της αποκατάστασης του Τζορτζ. Μάλιστα, στο σκεπτικό της απόφασής της, είπε ότι η ταχύτητα, με την οποία το τότε δικαστήριο καταδίκασε το νεαρό αγόρι, ήταν σοκαριστική και εξαιρετικά άδικη, κάνοντας λόγο για μια «απίστευτη υπόθεση κακοδικίας».

Μάλιστα, αποφάνθηκε ότι η ομολογία που απέσπασαν τότε από τον 14χρονο οι αστυνομικοί, είναι «πάρα πολύ πιθανό» να είναι αποτέλεσμα πειθαναγκασμού.

Σε κάθε περίπτωση, 70 χρόνια μετά, η Δικαιοσύνη διόρθωσε ένα τραγικό λάθος της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !