19 Δεκεμβρίου 2015

«Κίνδυνος ξεπουλήματος Ελληνικής αγροτικής γης σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια

Απαντήσεις άμεσα ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς (Οικονομικών, Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης) ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. και π. Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, αναφορικά με τον κίνδυνο ξεπουλήματος Ελληνικής αγροτικής γης
σε επιθετικά αμοιβαία κεφάλαια (distress funds). Ο κ. Κ. Σκρέκας κατέθεσε την Παρασκευή σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία συνυπογράφουν 35 συνάδελφοί του.
Ο κ. Κώστας Σκρέκας επιμένει ότι όσα ψήφισε μόλις μέσα στην εβδομάδα η Κυβέρνηση είναι καταστροφικά για τους αγρότες και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  «με το μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοχοποιήθηκε οικονομικά / φορολογικά η αγροτική παραγωγή και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με τρόπο που τους επιβαρύνει βάναυσα, καταστρέφει τον αγροτικό κλάδο, απειλεί με εξαφάνιση την κατηγορία των μικρών και μεσαίων παραγωγών με συνακόλουθη υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής».  
Ο κ. Κ. Σκρέκας επιμένει ότι «η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για άλλη μια φορά δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ξαφνικού θανάτου για τον μέσο Έλληνα Αγρότη, που προκειμένου να πάρει δάνειο από κάποια Τράπεζα υποθήκευσε την ιδιοκτησία του σε αγροτική γη.  Αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι "κοκκινισμένα"  και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια, είναι σαφές πως, αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, η ελληνική αγροτική γη δίνεται βορά σε ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα, δίχως δυνατότητα άμυνας».


Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κ. Σκρέκα:
«Με το μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στοχοποιήθηκε οικονομικά / φορολογικά η αγροτική παραγωγή και οι αγροτοκτηνοτρόφοι, με τρόπο που τους επιβαρύνει βάναυσα, καταστρέφει τον αγροτικό κλάδο, απειλεί με εξαφάνιση την κατηγορία των μικρών και μεσαίων παραγωγών με συνακόλουθη υποβάθμιση της εγχώριας παραγωγής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την απασχόληση, την ανάπτυξη και τη στροφή νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα. Ενδεικτικά, τριπλασιάστηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από 1-10-2015, για πρώτη φορά φορολογούνται οι επιδοτήσεις, η φορολογική κλίμακα για το έτος 2016 θα ανέλθει στο 20% και για το 2017 στο 26%, ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα υπάρξει και αναδρομικά αυξημένη φορολογική κλίμακα για το 2015. Παράλληλα, από το τέλος Νοέμβρη με τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα, χιλιάδες αγρότες είδαν να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Μέσα στον φορολογικό καταιγισμό για τα αγροτικά εισοδήματα, με το Νομοσχέδιο "Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων,  Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων" που κατέθεσε και ψήφισε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ στις 15.12.2015 - για άλλη μια φορά - δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας και ξαφνικού θανάτου για τον μέσο Έλληνα Αγρότη, που προκειμένου να πάρει δάνειο από κάποια Τράπεζα υποθήκευσε την ιδιοκτησία του σε αγροτική γη.  Αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότερα από τα μισά αγροτικά δάνεια είναι "κοκκινισμένα"  και έχουν χορηγηθεί με εγγύηση τα προς καλλιέργεια χωράφια, είναι σαφές πως, αν ισχύσει και σε αυτή την περίπτωση το Άρθρο 3 παρ. 9 του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου, η ελληνική αγροτική γη δίνεται βορά σε ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα, δίχως δυνατότητα άμυνας.
Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους για όλες τις κοινωνικές ομάδες ισότιμα και είναι επιτακτικό να διασφαλιστεί η εθνική ιδιοκτησία και η κυριότητα της Ελληνικής γης για τον πρωτογενή τομέα, παράγοντας ελληνικά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς και δημιουργώντας υπεραξίες προϊόντων και χρήσεων γης.


Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
α. Πώς προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα; Θα υπάρξει ειδική μέριμνα με νομοθετική πρωτοβουλία ή με συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα για τα ενυπόθηκα με γεωργικές εκτάσεις δάνεια των αγροτών;
β. Θα εξεταστεί  η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών;
γ. Τί προτίθεστε να κάνετε ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή των γεωργικών εκτάσεων σε Ελληνικά χέρια και να μην εισέλθουν τα ξένα -επιθετικά- επενδυτικά σχήματα που ο κ. Τσίπρας αποκαλούσε «κοράκια των αγορών» και στον πρωτογενή τομέα;
δ. Επί ποιας βάσης και σχεδίου γίνεται ο σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα; Έχουν εκπονηθεί σχετικές μελέτες και ποια τα πορίσματά τους;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
  1. Σκρέκας Κωνσταντίνος
  2. Καραμανλής Κωνσταντίνος (Σερρών)
  3. Ανδριανός Ιωαννης
  4. Δήμας Χρίστος
  5. Δημοσχάκης Αναστάσιος
  6. Χαρακόπουλος Μάξιμος
  7. Βούλτεψη Σοφία
  8. Τσιάρας Κώστας
  9. Σταϊκούρας Χρήστος
  10. Παναγιωτόπουλος Νίκος
  11. Κεφαλογιάννης Ιωάννης
  12. Αναστασιάδης Σάββας
  13. Βλάσης Κωνσταντίνος
  14. Δαβάκης Αθανάσιος
  15. Μπασιάκος Ευάγγελος
  16. Φορτσάκης Θεόδωρος
  17. Σταμάτης Δημήτριος
  18. Ασημακοπούλου Άννα-Μισέλ
  19. Γεωργαντάς Γεώργιος
  20. Καρασμάνης Γεώργιος
  21. Καράογλου Θεόδωρος
  22. Κέλλας Χρήστος
  23. Κεδίκογλου Συμεών
  24. Κατσανιώτης Ανδρέας
  25. Τζαβάρας Κωνσταντίνος
  26. Μπουκώρος Χρήστος
  27. Γιόγιακας Βασίλειος
  28. Μπούρας Αθανάσιος
  29. Κασαπίδης Γεώργιος
  30. Κατσαφάδος Κωνσταντίνος
  31. Κυριαζίδης Δημήτριος
  32. Αντωνίου Μαρία
  33. Βεσυρόπουλος Απόστολος
  34. Βαγιωνάς Γεώργιος
  35. Γεωργιάδης Σπυρίδων – Άδωνις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !