7 Νοεμβρίου 2015

Παραλία Παντελεήμονα ....πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός της Πιερίας

Η Παραλία Παντελεήμονος είναι οικισμός του δημοτικού διαμερίσματος Παντελήμονος, του πρώην Δήμου Ανατολικού Ολύμπου, που αποτελεί διοικητική μονάδα του δήμου Δίου - Ολύμπου, στο Νομό Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και μία από τις 16 συνολικά[1]ακτές του νομού.

Απέχει 36 km απο την Κατερίνη και 56 km από την Λάρισα και βρίσκεται [2] στα νοτιοανατολικά του νομού. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 70, αφού αποτελεί καλοκαιρινή κατοικία των κατοίκων του Νέου Παντελεήμονα και τουριστικό θέρετρο, το οποίο κατακλύζεται από τουρίστες την περίοδο Μαΐου - Σεπτεμβρίου, ενώ τον χειμώνα σχεδόν ερημώνει.
Βρίσκεται ακριβώς κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα, σε έναν μικρό κολπίσκο,για αυτό και κατα καιρούς ονομάζετε και Κάστρο . Το μήκος των ακτών της παραλίας είναι 3 km. Κάθε χρόνο βραβεύεται με τη Γαλάζια Σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της καθαρότητας του νερού και της αμμουδερής ακτής της. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και συγκαταλέγεται στις πιο όμορφες παραλίες της Ελλάδος. Δίπλα στη θάλασσα υπάρχουν πλάτανοι και λεύκες. Ενα ποτάμι χύνεται στη θάλασσα τελειώνοντας έτσι το μακρύ ταξίδι του από τις πηγές του Ολύμπου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή, κατά τη διάρκεια της κατασκευής της σιδηροδρομικήςσήραγγας κάτω από το κάστρο, βρέθηκαν ευρήματα της Προϊστορικής Εποχής και της Βυζαντινής Περιόδου, και τα οποία οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι εκεί αναπτύχθηκε η αρχαία πόλη Ηράκλεια.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Παραλία Παντελεήμονος αποτελεί το κεντρικό θέμα της διαφημιστικής καμπάνιας του Νομού Πιερίας. Οι εγκαταστάσεις της περιοχής είναι δομημένες ώστε να εξυπηρετούν τουρίστες ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης. Πάνω από 10 κάμπινγκ γεμίζουν κάθε καλοκαίρι από νέους και τουρίστες ξένων χωρών, κυρίως από τις Ανατολικές Χώρες, ενώ υπάρχουν πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης και ξενοδοχεία 3 ή 4 αστέρων.
Η Παραλία Παντελεήμονος προσφέρεται και για θαλάσσια σπορ, ενώ υπάρχουν και εγκαταστάσεις για μπάσκεττέννιςπινγκ πονγκ καιπετοσφαίριση στην άμμο. Το καλοκαίρι υπό την αιγίδα του δήμου διοργανώνεται τουρνουά μπάσκετ και βόλλεϋ. Παράλληλα, κάθε καλοκαίρι στο Κάστρο του Πλαταμώνα, πάνω από την παραλία, διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ολύμπου με θεατρικες παράστασεις συναυλίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Το Φεστιβάλ διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού.

el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !