30 Νοεμβρίου 2015

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ




Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29-11-2015 στην φιλόξενη αίθουσα του καλαίσθητου και ιστορικού κτηρίου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κολινδρού η 7η εκδήλωση – ομιλία, η οποία συνδιοργανώθηκε από την Ομάδα Επιστημόνων Κολινδρού που απαρτίζουν  πανεπιστημιακοί δάσκαλοι με καταγωγή από τον Κολινδρό και από τον Δημοτικό Φορέα Πολιτισμού του Δήμου Πύδνας Κολινδρού.

Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Βασίλης Παπαδημητρίου με καταγωγή από τον Κολινδρό από την πλευρά της μητέρας του, πρώην καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρωταθλητής Ελλάδος στο άλμα εις  ύψος (10ος στους Ολυμπιακούς του 1972 στο Μόναχο) και Ομοσπονδιακός προπονητής του ΣΕΓΑΣ.
Το θέμα της ομιλίας του ήταν: "Επιστροφή στις ρίζες. Μια ιστορική, βιολογική και φιλοσοφική προσέγγιση στον Αθλητισμό".
  Ο κ. Παπαδημητρίου, που σημειωτέον κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ του άλματος σε ύψος 9 φορές από το 2.13 μέχρι το 2.21, εκπροσωπώντας την Ελλάδα σε πολλές αθλητικές συναντήσεις από το 1965 μέχρι το 1980,  κατά την παρουσίαση της εισήγησής του αναφέρθηκε αρχικά στις παιδικές του αναμνήσεις από τον Κολινδρό, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, είναι ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη του.
    Για τον αθλητισμό τόνισε ότι το ένστικτο του ανθρώπου για  κίνηση είναι μέσα του από τότε που γεννιέται. Οι πρώτες κοινωνίες όταν άρχισαν να προοδεύουν, έρχονταν μεταξύ τους σε συγκρούσεις και για να τις αντιμετωπίσουν αναγκάσθηκαν να γυμνάζονται και έτσι με τρόπο φυσικό και αβίαστο προέκυψε -σχεδόν ασύνειδα- και η άθληση. Ο στρατιώτες, για να είναι ετοιμοπόλεμοι, γυμνάζονταν. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να καλλιεργεί και το πνεύμα. Οι αρχές των προγόνων μας για τον αθλητισμό εξακολουθούν να είναι και οι βάσεις του.
 Είναι σημαντικό για τη χώρα μας, ανέφερε, που πρώτος ο Βικέλας συνέλαβε την ιδέα της επανέναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ιδέα που την υλοποίησε στη συνέχεια ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν. Και ενώ ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος με ευγενείς στόχους και παράγοντες (φιλοσοφία, ιατρική κ.α), το πανδαιμόνιο κεφάλαιο, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε, βλέποντας ότι υπάρχει κάποια δυναμική και έχει χρήμα, όταν μπήκε μέσα σ' αυτόν με το εμπόριο, άρχισαν τα προβλήματα. Ο άνθρωπος είναι εκ φύσεως ον που θέλει να προοδεύει, να εξελίσσεται. Έχει τάση να μεγιστοποιεί την απόδοσή του. Έτσι εμφανίσθηκε το ντόπιγκ που καταστρέφει τον αθλητισμό και την ευγενή άμιλλα και αποτελεί την μάστιγα του αθλητισμού.
 Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην άθληση των παιδιών με προτάσεις για τους γονείς και τους εκπαιδευτές, αναφέροντας ότι σπίτι, σχολείο, σωματείο ή σύλλογος πρέπει να έχουν κοινό στόχο και να συνεργάζονται.
Καταλήγοντας σημείωσε ότι ο αθλητισμός στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: Στους πρωταθλητές, σ' αυτούς δηλαδή που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, στους αθλητές, σ' αυτούς που το επίπεδό τους είναι μέχρι το πανελλήνιο ρεκόρ και στους αθλούμενους, που είναι, όπως είπε, και το καλύτερο κομμάτι,   οι πιο φιλοσοφημένοι, με στόχο να μπει όλος ο κόσμος στην άθληση, κάτι που βοηθά αυτή η ενέργεια στην υγεία τους. Να μην μείνει κανείς αμέτοχος.
    Η συμμετοχή του ακροατηρίου με ερωτήσεις, τοποθετήσεις κ.λ.π, κατέδειξε το έκδηλο ενδιαφέρον που υπάρχει στον κόσμο για τα παραπάνω θέματα, καθώς και την έντονη ευαισθησία  που το διακατέχει, ειδικά στην απασχόληση των νέων με τον αθλητισμό.
  Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας, του Δήμου Πύδνας- Κολινδρού, τοπικών υπηρεσιών και φορέων και πλήθος κόσμου.
   Συντονιστής της εκδήλωσης, η οποία με μέριμνα τοπικού blog, μεταδόθηκε και ζωντανά μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο, ήταν ο κ. Βασίλης Τραούδας.
Όποιος επιθυμεί μπορεί να την παρακολουθήσει στο linkhttp://www.ustream.tv/recorded/78729723
Η επόμενη εκδήλωση προγραμματίσθηκε για την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 11.00' στην αίθουσα του 1ου Δημοτικού Σχολείου, με ομιλητή τον κ. Αθανάσιο ΠΑΠΑΡΝΑΚΗ, Αναπλ. Καθηγητή του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα: «Ο δρόμος προς τη Βηθλεέμ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !