25 Αυγούστου 2015

Βρέθηκε το "γιατρικό" της απιστίας;

Οι άντρες που βρίσκονται σε σχέση τείνουν να διατηρούν μεγαλύτερη απόσταση από μία γυναίκα που βρίσκουν ελκυστική, όταν τους δίνεται η ορμόνη οξυτοκίνη, βάση μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Τhe Journal of Neuroscience.


Η συγκεκριμένη ορμόνη διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην διαδικασία του τοκετού και στην μετέπειτα φροντίδα του μωρού, ενώ ταυτόχρονα παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στον τρόπο που διαμορφώνονται οι κοινωνικοί δεσμοί. Τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα, είναι γνωστή ως η υπεύθυνη ορμόνη για την ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των γονιών και των ζευγαριών. Ωστόσο, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει αν και ποιο ρόλο παίζει η οξυτοκίνη στη διατήρηση μονογαμικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Στην παρούσα μελέτη, με επικεφαλής την René Hurlemann, MD, PhD, του Πανεπιστημίου της Βόννης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι δεσμευμένοι άνδρες που έλαβαν οξυτοκίνη κράτησαν μεγαλύτερη απόσταση από μία άγνωστη γυναίκα, την οποία έβρισκαν ελκυστική, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν πλασέμπο (εικονικό φάρμακο). Αντιθέτως, η οξυτοκίνη δεν παρουσίασε καμία επίδραση στους αδέσμευτους άντρες.

«Προηγούμενες έρευνες που έγιναν σε τρωκτικά, έδειξαν ότι η οξυτοκίνη μπορεί να αποτελέσει το κλειδί για την μονογαμική πίστη στα ζώα» επισήμανε η Hurlemann, ενώ προσθέτει «Εδώ, έχουμε την πρώτη απόδειξη ότι η οξυτοκίνη μπορεί να παίξει παρόμοιο ρόλο και στις ανθρώπινες σχέσεις».

Οι ερευνητές χορήγησαν την οξυτοκίνη και το εικονικό φάρμακο μέσω ενός ρινικού σπρέι σε μια ομάδα υγιών, ετεροφυλόφιλων αντρών. Σαράντα πέντε λεπτά αργότερα, τους συστήθηκε μια γυναίκα ερευνήτρια, την οποία λίγο αργότερα περιέγραψαν ως «ελκυστική». Όταν η γυναίκα απομακρύνθηκε κάπως από τους εθελοντές, αυτοί ανέφεραν ότι βρισκόταν σε «ιδανική απόσταση», αλλά όταν κατευθύνθηκε προς αυτούς, αισθάνθηκαν «λίγο άβολα».

«Δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η οξυτοκίνη αυξάνει την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, περιμέναμε από τους άντρες, οι οποίοι βρισκόντουσαν υπό την επήρεια της ορμόνης, να επιτρέψουν στην ερευνήτρια να πλησιάσει, αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο» εξήγησε η Hurle¬mann. Οι ερευνητές είδαν ότι μόνο οι δεσμευμένοι άντρες κράτησαν μία απόσταση 10-15 εκ. από την γυναίκα, σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν σχέση, παρόλο που βρισκόντουσαν όλοι υπό την επήρεια της ορμόνης.

«Γνωρίζουμε ότι η οξυτοκίνη διαδρματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των δεσμών στα μονογαμικά τρωκτικά» δήλωσε ο Larry Young, PhD, ειδικός σε θέματα οξυτοκίνης στο Emory University, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι ο γενικός ρόλος της οξυτοκίνης στην προώθηση μονογαμικής συμπεριφοράς διατηρείται και στον άνθρωπο» συμπλήρωσε.

Αν βέβαια ευδοκιμήσει αυτή η έρευνα, προκύπτει ένα άλλο ερώτημα: αν οι άντρες θα λαμβάνουν την οξυτοκίνη οικιοθελώς ή θα τους την χορηγούν, οι σύντροφοί τους, ενώ αυτοί κοιμούνται!
faysbook.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !