16 Φεβρουαρίου 2015

Έρευνα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Έρευνα για τα αίτια των μεγάλων καθυστερήσεων που καταγράφονται την τελευταία οκταετία στην κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, ζήτησε από το ΣΔΟΕ, ο εισαγγελέας διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρης Δημόπουλος.

Ο αντιεισαγγελέας Εφετών ζητά να ερευνηθούν, εκτός από τα αίτια των καθυστερήσεων, και οι ενέργειες που έγιναν προκειμένου το έργο να βγει από τον «πάγο», όπως επίσης εάν ζημιώθηκε το Ελληνικό Δημόσιο από ενδεχόμενη υποχρέωσή του να καταβάλλει μεγάλες αποζημιώσεις, εξαιτίας ενεργειών, πράξεων ή παραλείψεων φυσικών ή νομικών προσώπων.
Της εισαγγελικής παρέμβασης προηγήθηκε επώνυμη καταγγελία από ορκωτό ελεγκτή, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ενώ έχει παρέλθει το 90% του χρόνου αποπεράτωσης του έργου (με αφετηρία το έτος 2006), έχει υλοποιηθεί μόλις το 23% των εργασιών. Ένορκες καταθέσεις θα δώσουν, επίσης, ένας δημοσιογράφος, αλλά και οι υπεύθυνοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και της αναδόχου κοινοπραξίας ΑΕΓΕΚ.
Όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, το ΣΔΟΕ καλείται να ερευνήσει εάν υπήρξαν ενέργειες ή παραλείψεις από πλευράς δημοσίων λειτουργών, που συνέτειναν στην καθυστέρηση του έργου, όπως επίσης εάν υφίστανται παρελκυστικές αιτήσεις ακυρώσεων και -εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο- εάν το Δημόσιο έχει προσφύγει στα δικαστήρια, σχετικά με ζημιά που υπέστη, από τέτοιου είδους ενέργειες τρίτων.
Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα εξετάσουν και τις μελέτες αρχαιολογικών ερευνών και τους προϋπολογισμούς σύνταξής τους, καθώς και τη σύμβαση αναδοχής του έργου, για να διαπιστωθεί κατά πόσο προβλέφθηκαν ειδικοί όροι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πληρωμής αποζημιώσεων, συνδεόμενες με αρχαιολογικές ανασκαφές, απαλλοτριώσεις κ.ά.
Τέλος, θα διερευνηθεί εάν υπήρξαν μονομερείς αποφάσεις της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ή όποιας άλλης Αρχής, οι οποίες παραβίασαν την Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία, με συνέπεια, όπως καταγγέλθηκε, η ΑΕΓΕΚ να έχει το δικαίωμα διεκδίκησης αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !