20 Μαΐου 2022

Τάφρος 66...Η Μεγάλη Πληγή Ημαθίας-Πιερίας-Πέλλας




Αν μη τι άλλο, η περιφερειακή τάφρος του '66 περισσότερο έχει γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό για το πρόβλημα της ρύπανσης της. Ένα σοβαρό πρόβλημα, που αγγίζει όλους μας και δη τους κατοίκους των παρόχθιων περιοχών που και υφίστανται τις σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Όμως ποιός ήταν ο λόγος της κατασκευής της περιφερειακής τάφρου του '66"; Πολλοί δεν γνωρίζουν την απάντηση..

Η περιφερειακή τάφρος "66", λοιπόν, κατασκευάστηκε στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας του κάμπου της Ημαθίας, όπως και της Πέλλας, από τα νερά του Αλμωπαίου (Αριδαίας) του Εδεσσαίου, της Αράπιτσας, του Κουτίχα (ρέμα), του Σκορπιού (ρέμα), του ρέματος Παπαβρύση, του Τριποτάμου και του Αλιάκμονα.

Η κατασκευή της Τάφρου 39 έγινε μετά από σύμβαση του ελληνικού δημοσίου και της εταιρείας "Τhe Foundation Company" (ΗΠΑ) και κυρώθηκε με το νόμο 3419/1927 (ΦΕΚ 275/Α13-11-1927). Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας Foundation βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη, ενώ το εργοτάξιο κατασκευής στο Εργοχώρι Βέροιας.

Η περιφερειακή τάφρος του "66" αρχίζει από τον Προφήτη Ηλία Πέλλας (χωριό) και εκβάλλει στον Αλιάκμονα, κοντά στην Κουλούρα χωριό). Στη διαδρομή συλλέγει τα νερά του Αλμωπαίου, του Εδεσσαίου, της Αράπιτσας, του Τριποτάμου και των ρεμάτων Κουτίχα, Σκορπιού και Παπαβρύση. Η τάφρος έχει μήκος 35.408μ. και πλάτος από 35 έως 55μ. έχει συντελέσει στην ορθολογισμένη άρδευση, αποστράγγιση και αποχέτευση των νερών των ποταμών (των παραπάνω αναφερομένων), που πλεόναζαν και σχημάτιζαν έλη, πριν να καταλήξουν στη λίμνη των Γιαννιτσών. Ιδιαίτερα επιβαρύνεται τις τελευταίες δεκαετίες από αστικά, βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα, με τις γνωστές δυσάρεστες συνέπειες.

Τέλος, η περιφερειακή τάφρος του "66" θα μπορούσε να ονομαστεί Νέος Αστραίος, για να υπάρχει έτσι μια συνέχεια στην ιστορική ύπαρξη του Αστραίου Ποταμού.

https://www.imerisia-ver.gr/.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !