22 Ιανουαρίου 2015

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή στην Πιερία και την Κεντρική Μακεδονία

Από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που ελήφθη από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (α.α. 02/2015, 22/01/2015) τα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται ως εξής:

Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις πρωινές ώρες αύριο Παρασκευή (23-01-2015) και από τα βορειοδυτικά με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τα χιόνια, κυρίως στις ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, και τους πολύ ισχυρούς νοτιάδες 7 με 8 μποφόρ.
            Πιο συγκεκριμένα:
 1. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη  δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο αύριο Παρασκευή (23-01-2015) προβλέπονται βροχές, καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες και τις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα θα συνεχιστούν κατά περιόδους και το Σάββατο (24-01-2015) όπου χιόνια θα πέσουν και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από τα 700 μέτρα).
 2. Στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αύριο Παρασκευή (23-01-2015) προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι ισχυρές.
 3. Στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα σταδιακά από τις απογευματινές ώρες αύριο Παρασκευή (23-01-2015) προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κατά  τόπους ισχυρές. Παρά την πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (24-01-2015) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται κατά περιόδους μέχρι και το βράδυ της Κυριακής (25-01-2015) .
 4. Στις Κυκλάδες και την Κρήτη την Κυριακή (25-01-2015) προβλέπονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι πρόσκαιρα ισχυρές.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).
Παρακαλούνται οι πολίτες όπως λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους.

Παράλληλα, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Π.Κ.Μ. συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων. Ειδικότερα:

• Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
• Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.
• Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκονται στο αυτοκίνητο, να το ακινητοποιήσουν στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του. Επίσης να μείνουν μέσα σε αυτό με αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης, μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !