26 Ιανουαρίου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΔΕΞΙΩΣΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΗΛΙΑ ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
Σεβασμιώτατε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
αξιότιμοι εκπρόσωποι των κομμάτων,
αγαπητοί συνάδελφοι, 
φίλες και φίλοι,


Σας καλωσορίζω στην ετήσια δεξίωση του Επιμελητηρίου μας και απευθύνω τις θερμότερες ευχές μου για υγεία και ευημερία στη νέα χρονιά.

Βέβαια, η φετινή εκδήλωση τελείται κάτω από μια ιδιαίτερη συγκυρία αφού μας χωρίζουν μόλις 11 ώρες από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, που είναι από τις κρισιμότερες για το μέλλον της χώρας μας.

Σεβόμενοι τις αρχές του πολιτικού πολιτισμού και του δίκαιου αγώνα που επιβάλλονται σε μια εκδήλωση όπου παρίστανται εκπρόσωποι σχεδόν από όλα τα κόμματα, δε θα δοθεί φέτος λόγος σε πρώην βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, αξιότιμοι υποψήφιοι βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, να απευθύνω ένα μήνυμα στον πολιτικό κόσμο εκ μέρους των επιχειρηματιών:

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας έχει ανάγκη την πολιτική σταθερότητα. Και μόνο με εθνική συναίνεση και συνεργασία μπορούμε να το πετύχουμε.

Οι πολιτικές επιλογές όλων των κομμάτων πρέπει να έχουν ως σκοπό την ανάκαμψη της χώρας μέσα από την εδραίωση μιας σταθερής Κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα δεν θα βρει ποτέ τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται και το δηλώνω αυτό με όση αισιοδοξία έχει απομείνει στο επιχειρείν, απευχόμενος την πιθανότητα για χειρότερες καταστάσεις.

Η Εθνική Συνεννόηση είναι μονόδρομος για την εξάλειψη των παθογενειών που πλήττουν διαχρονικά την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας. Το υπέρογκο εθνικό χρέος, τα μνημόνια, η φτώχεια και η πρωτοφανή ανεργία απαιτούν λύσεις διεξοδικές, ουσιαστικές, οριστικές. Και αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται συνεργασία και ομοψυχία, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες.

Κυρίες και Κύριοι,
Μπορεί το 2015 να είναι έτος εξελίξεων για τη χώρα, είναι όμως και έτος ορόσημο για τον επιμελητηριακό θεσμό. Και αναφέρομαι στην αναδιάρθρωση της νομοθεσίας που με την τελική της μορφή αναβαθμίζει και αναδεικνύει τα Επιμελητήρια ως ισχυρά θεσμοθετημένα όργανα στήριξης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του τόπου.

Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα επέλεξα να σιωπήσω.
Επέλεξα να μην τοποθετούμαι δημοσίως για το θέμα των Επιμελητηρίων.
Και αυτό το έκανα για ένα λόγο:
όταν η πλειοψηφία του κόσμου έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις για το τέλος ή το μαρασμό των Επιμελητηρίων,
όταν ακόμη πλήθος κόσμου περίμενε τους τίτλους τέλους, τηρούσα στάση αναμονής και αυτό γιατί ΠΟΤΕ δεν πίστεψα ότι μπορεί η χώρα να προχωρήσει στην ανάπτυξη χωρίς τα Επιμελητήρια.

Σε όσους θα προτιμούσατε να μην υπάρχουν τα Επιμελητήρια, θέλω σήμερα να σας αναδείξω τους λόγους για τους οποίους είναι χρήσιμα και απαραίτητα και σε πολλές των περιπτώσεων, ευεργετικά.

Θέταμε συνεχώς το ερώτημα γιατί αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Αυστρία, η Γαλλία, λειτουργούν πολυδύναμα Επιμελητήρια που αποτελούν τα θεμέλια της οικονομίας τους. Αυτοί, αναγνωρίζουν εδώ και δεκαετίες την αξία και τη συμβολή των Επιμελητηρίων στην ανάπτυξη του κράτους τους. Τώρα, επιτέλους, ήρθε η ώρα που και το δικό μας κράτος το αναγνώρισε τροποποιώντας την επιμελητηριακή νομοθεσία, που μας επιβάλλει να γίνουμε πιο χρήσιμοι, να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες με την αξιοπιστία ενός φορέα όπως είναι το Επιμελητήριο.

Με μία φράση, αγαπητοί συνάδερφοι, απαντώντας στο ερώτημα τι άλλαξε από 1-1 του 2015, είναι ότι μας δόθηκαν ενισχυμένες αρμοδιότητες.
Σας ενημερώνω ότι το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου και εμένα προσωπικά αυτό μας χαροποιεί και είμαστε προετοιμασμένοι για τη νέα εποχή. Κατά τη διάρκεια των δύο μεταβατικών
ετών, του 2013 και 2014, το Επιμελητήριο Πιερίας λάμβανε και υλοποιούσε αποφάσεις ώστε να είναι σε ετοιμότητα. Και σας αναφέρω για παράδειγμα ότι ήδη από τις αρχές του 2014 πήραμε αποφάσεις για την Ίδρυση Τεχνικής Επαγγελματικής Σχολής και βρισκόμαστε στο στάδιο διερεύνησης για την ένταξή της σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Το 2015 συνεχίζουμε με περισσότερες και αυξημένες αρμοδιότητες, όπου εκτός το ΓΕΜΗ, το Επιμελητήριο μπορεί να αναλαμβάνει από μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους φορείς πληθώρα δράσεων όπως:
ü      την ίδρυση εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των μελών του ή και τρίτων,
ü      Τη χορήγηση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων επαγγελματικής κατάρτισης,
ü      Τη λήψη πιστοποίησης για τη χορήγηση αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας μεταποιητικών δραστηριοτήτων,
ü      Ακόμη, επιτρέπεται στα Επιμελητήρια να προβούν στις κατά περίπτωση απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να αναλάβουν, μόνα ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, τη διαχείριση βιομηχανικών και ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, μόνιμων εκθεσιακών κέντρων, σταθμών, λιμένων, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.
ü      Επίσης, δίνεται η δυνατότητα να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν κάθε άλλο έργο συναφές με το σκοπό τους αλλά και να υποβάλλουν εισηγήσεις για θέματα πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης, εμπορικών δραστηριοτήτων ή γενικά για την εθνική οικονομία.
Κυρίες και κύριοι,
Όλα αυτά τα χρόνια πολλοί συνάδερφοι «γκρίνιαζαν» και «γκρινιάζουν» για την οικονομική υποχρέωση απέναντι στο Επιμελητήριο, που το 92% των μελών κατά μέσο όρο πληρώνει 4 € το μήνα, όσο δηλαδή ένας καφές. Παρέβλεπαν, δε, το γεγονός ότι παρότι είμαστε ΝΠΔΔ, εμείς είχαμε την ευελιξία και προσφέραμε ανταποδοτικές υπηρεσίες χωρίς κόστος στα μέλη μας.
Το 2015 το Επιμελητήριο Πιερίας συνεχίζει δυναμικά να παρέχει ανταγωνιστικές και ανταποδοτικές υπηρεσίες στα μέλη, όπως:
1.      τις  δράσεις εξωστρέφειας, με συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προαναγγείλω ότι η Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας - Κεντρικής Μακεδονίας που το 2014 ξεπέρασε τις 18.000 επισκεπτών, φέτος βάζει τον πήχη ακόμη πιο ψηλά.
2.      τις δράσεις κατάρτισης επαγγελματιών και στελεχών επιχειρήσεων. Η σχολή του Επιμελητηρίου Πιερίας που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2006 και αγκαλιάστηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο της Πιερίας, το 2010 λειτούργησε στην καρδιά της πόλης μας σε δικό του χώρο και υπέγραψε σημαντικές συνεργασίες με πανεπιστήμια της χώρας. Το 2015 ανοίγονται οι δρόμοι για την ίδρυση της Επαγγελματικής Σχολής που - και το τονίζω αυτό - δεν θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά με άλλες σχολές αλλά θα καλύψει σημαντικά κενά εκπαίδευσης. Αυτό είναι το στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε στην τριετία που έρχεται. Γι αυτό εξάλλου προετοιμαστήκαμε, όπως ήδη σας ανέφερα τη σχετική απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου. Προορισμός της επαγγελματικής σχολής θα είναι να προετοιμάσει και να εφοδιάσει με όλες τις απαραίτητες γνώσεις τους έλληνες τεχνίτες.
3.      συνεχίζουμε τις δράσεις ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου
4.      δημιουργήσαμε μια νέα πλατφόρμα δίνοντας σε όλα τα μέλη μας τη δυνατότητα του e-shop ώστε να μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε όλο τον κόσμο. Οι λεπτομέρειες θα σας δοθούν στις επόμενες ημέρες
5.      λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη νευραλγικών κλάδων της τοπικής οικονομίας και θα ήθελα ειδικότερα να αναφερθώ στον τουρισμό, όπου από τις βασικές  στοχεύσεις είναι η ανάδειξη της Πιερίας σε πολυθεματικό τουριστικό προορισμό όλο το χρόνο.  Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να συγχαρώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την πρωτοβουλία του να προβάλλει το θρησκευτικό τουρισμό. Με μεγάλη ευχαρίστηση δεχτήκαμε την πρότασή του να συμμετέχουμε σ’ αυτή την προσπάθεια. Τις προσεχείς ημέρες θα κυκλοφορήσει το τουριστικό έντυπο  που θα προβάλει τους θρησκευτικούς προορισμούς της Πιερίας. Το έντυπο αυτό θα μοιράζετε, μεταξύ άλλων, και σε όλες τις εκθέσεις που θα συμμετέχει το Επιμελητήριο με τους τουριστικούς φορείς μας. Επίσης, Σεβασμιότατε σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να προσκαλείτε ιερωμένους άλλων ορθόδοξων χωρών όπως η Σερβία και να λειτουργούν στις εκκλησίες μας την τουριστική περίοδο, κάτι που αποτελεί πόλο έλξης τουριστών. Μια ενέργεια απλή αλλά ιδιαίτερα αποτελεσματική που καταδεικνύει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε στοχευμένα χωρίς κόστος.
6.      θα συνεχίσουμε να ενδυναμώνουμε με θέσεις και προτάσεις το κύρος μας στην Ελληνική Πολιτεία.
Για το τέλος άφησα μια σημαντική ανακοίνωση που απορρέει από τις νέες δυνατότητες που μας δίνει ο νόμος, και αφορά την Ίδρυση του Κέντρου Διαμεσολάβησης σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης που θα οδηγήσει σε άμεσες και λιγότερο δαπανηρές λύσεις εμπορικών και αστικών υποθέσεων. Ήδη εξοπλίζονται οι χώροι για τη λειτουργία του Κέντρου με έδρα το Επιμελητήριο και τις επόμενες ημέρες μαζί με το Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης θα ανακοινώσουμε την έναρξή του.
Κυρίες και κύριοι,
Αυτό για το οποίο δεσμεύομαι ως Πρόεδρος είναι ότι το Επιμελητήριο Πιερίας θα προχωρήσει στη νέα εποχή πιο ισχυρό, πιο οργανωμένο, με νέες δυνατότητες. Θα σταθεί δίπλα σε κάθε επιχειρηματία σύμμαχος και σύμβουλος. Επίσης, θα συνεργαστεί με κάθε φορέα έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη του τόπου. Θα σταθεί μπροστάρης και υποστηρικτής σε κάθε αίτημα για ανάπτυξη και πρόοδο.
Είναι δέσμευση, είναι όραμα και στόχος για το 2015.

Κλείνοντας, θέλω να αναφερθώ στον τόπο μας, την Πιερία. Πολλές φορές αναφερθήκαμε στο τι πρέπει να γίνει, κάναμε υποδείξεις, προτάσεις, πήραμε πρωτοβουλίες.
Με λυπεί που πρέπει να δαπανούμε χρόνο και ενέργεια για να διεκδικούμε τα αυτονόητα αντί να κατακτούμε νέους στόχους.
Με λυπεί, για παράδειγμα, ότι ακόμη και σήμερα οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, μια οικονομική πηγή ενέργειας.
Με λυπεί το γεγονός ότι η Πιερία έχει ήδη χάσει το Χημείο δημιουργώντας το διπλάσιο κόστος στον εξαγωγέα. Πολύ φοβάμαι ότι δρομολογείται και η μεταφορά του Τελωνείου. Πως λοιπόν μπορεί να συμβαδίσει η προσπάθεια του κράτους για αύξηση των εξαγωγών όταν την ίδια στιγμή ανεβάζει το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών;
Με λυπεί και με τρομάζει το γεγονός ότι παρά τις όποιες υποδείξεις, μελέτες και υπομνήματα δεν προχωρούν βασικές υποδομές όπως η αναβάθμιση των λιμανιών και η μετατροπή τους και σε τουριστικές μαρίνες, ιδιαίτερα της Γρίτσας και της Κατερίνης, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση αποτελώντας την ντροπή του τουρισμού.

Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συνάδερφοι
Στις απαρχές του 2015 οφείλουμε να κάνουμε την κριτική και αυτοκριτική μας. Το ίδιο και όλοι οι εκπρόσωποι αυτού του τόπου.
Να δούμε τι φταίει και η πρόοδος που σημειώνεται είναι κατώτερη των προσδοκιών.
Γιατί δεν έχουμε τα αυτονόητα;
Γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ο τουρισμός μας με σήμα κατατεθέν τον Όλυμπο;
Γιατί η Πιερία μέχρι σήμερα δεν έχει ένα ολοκληρωμένο brand name;

Αύριο, τέτοια ώρα ή λίγο πιο αργά, τέσσερεις από τους υποψηφίους που βρίσκονται σήμερα ανάμεσά μας θα επιλεχθούν από τον πιερικό λαό για να μας εκπροσωπήσουν στη βουλή.

Με όλες αυτές τις σκέψεις θέλω να τους ευχηθώ καλή δύναμη, θα τη χρειαστείτε γιατί είναι από τις πιο δύσκολες περιόδους.
Εύχομαι να δώσετε προτεραιότητα στην μείωση της ανεργίας στον τόπο μας και να δημιουργήσετε θέσεις εργασίας μέσα από την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.
Εύχομαι να θέσετε την Πιερία σε προτεραιότητα σαν να είναι προσωπική σας υπόθεση η πρόοδος του τόπου και η ευημερία των πολιτών.

Εμείς θα είμαστε δίπλα, να συνεργαστούμε, να στηρίξουμε, να τρέξουμε για μια Πιερία ισχυρή.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία μου δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες - χορηγούς της φετινής μας εκδήλωσης που με ένα τηλεφώνημα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι αναγνωρίζουν τη συμβολή του Επιμελητηρίου ως αρωγού στο επιχειρείν του τόπου.

Χρόνια πολλά σε όλους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !