29 Ιανουαρίου 2015

Φθηνότερο νερό για 10.000 Λαρισαίους

Μειώσεις έως και 50% στο τιμολόγιο του νερού θα αποφασίσει το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) στη συνεδρίασή του την ερχόμενη Τρίτη.
Μετά το κοινωνικό τιμολόγιο που προβλέπει μείωση των δημοτικών τελών, ο Δήμος Λαρισαίων με
αφορμή την οικονομική κρίση και στο πλαίσιο της κοινωνικής του πολιτικής, επεκτείνει το μέτρο και στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΛ. Έτσι περίπου 10.000 Λαρισαίοι θα επωφεληθούν του μέτρου της μείωσης, λαμβάνοντας, τους επόμενους μήνες, χαμηλότερους λογαριασμούς.
Η συνεδρίαση της Τρίτης αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον αφού στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, θα δοθεί προτεραιότητα σε νέα έργα, της αντικατάστασης για παράδειγμα του δικτύου υδροδότησης σε συνοικίες, όπως μεταξύ άλλων, των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΛ Θεόδωρος Καφφές έχει καταθέσει, προς επεξεργασία, την εισήγησή του στον δήμαρχο και πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Απόστ. Καλογιάννη, προκειμένου στη συνεδρίαση της Τρίτης 3 Φεβρουαρίου - και όχι της ερχόμενης Παρασκευής όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί - να ληφθεί η οριστική απόφαση και να οριστικοποιηθούν τόσο οι ομάδες δικαιούχων όσο και το ύψος της έκπτωσης.
Όπως διευκρινίζει στην «Ε» ο κ. Καφφές, η πρόθεση της δημοτικής αρχής είναι «η μείωση του τιμολογίου να φθάσει έως και το 50%» με διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων δικαιούχων που θα τύχουν της έκπτωσης «πέραν των όσων προβλέπονται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».
Όπως είναι γνωστό η απόφαση της δημοτικής αρχής, που εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων, αφορούσε σε απόρους, πολύτεκνους και Ατομα με Αναπηρίες (ΑμεΑ) ενώ μια δεύτερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εμπόδια από τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, μεταξύ άλλων αφορούσε στους μακροχρόνια ανέργους.
Όπως διευκρινίζει ο κ. Καφφές η εισήγηση θέτοντας «εισοδηματικά κριτήρια και όρια κατανάλωσης» αφορά σε ομάδες όπως «οι πολύτεκνοι, τα ΑμεΑ, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι άποροι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνες μονογονεϊκές οικογένειες, όπως και οι νέοι επαγγελματίες για τα πρώτα χρόνια με εξαίρεση τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος».
«Αυτό προβλέπει η εισήγηση» τονίζει ο κ. Καφφές διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι βέβαιο ότι θα ενταχθούν όλες οι προαναφερόμενες ομάδες, καθώς θα προηγηθεί επεξεργασία των δεδομένων» παραπέμποντας «στη συνεδρίαση του ΔΣ όπου θα ληφθεί η οριστική απόφαση».
Το μέτρο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, «αφορά στο 10% των καταναλωτών» όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, δηλαδή σε 10.000 Λαρισαίους και θα επιβαρύνει «τα έσοδα της ΔΕΥΑΛ από 500.000 ευρώ έως 1 εκατ. ευρώ».
Σημειώνεται πως σήμερα, στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΛ, η κατανάλωση έως 50 κυβικά νερού κοστίζει 0,58 λεπτά το κυβικό, έως 100 κυβικά κοστίζει 0,94 λεπτά και, πάνω από 101 κυβικά κοστίζει 1,12 ευρώ ενώ, πρόσθετα 0,30 λεπτά είναι το ειδικό τέλος και άλλα 0,10 λεπτά που αφορούν στην αποχέτευση.
ΔΙΚΤΥΑ
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΛ την ερχόμενη Τρίτη, αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός της Δημοτικής Επιχείρησης για το 2015, που ανέρχεται σε 38 εκατ. ευρώ. Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος περί τα 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Καφφέ, αφορά σε έργα (10 εκατ. ευρώ για αυτοχρηματοδοτούμενα έργα και άλλα 10 εκατ. ευρώ σε έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ). Έτσι θα δοθεί έμφαση σε νέα έργα όπως η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε συνοικίες, όπως μεταξύ άλλων, στη συνοικία των Αγ. Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !