3 Νοεμβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΟΙΚΟ ΠΥΡΕΤΟ

Θέμα: «Αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τις απώλειες και τις ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό»

Ο καταρροϊκός πυρετός θερίζει και οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση βλέποντας τα κοπάδια τους να αποδεκατίζονται χωρίς αυτοί να αποζημιώνονται. Οι κτηνοτρόφοι μας οργισμένοι ζητούν την λήψη μέτρων αλλά και την αποζημίωση των ζώων που «χάνουν».

Η ζημία που παθαίνουν οι κτηνοτρόφοι είναι πολύ μεγάλη και δεν περιορίζεται μόνο στις απώλειες ζωών στα κοπάδια, αλλά και σε απώλεια εισοδήματος από το γάλα που χάνουν τόσο από τα ζώα που έχουν «χάσει», όσο και απ αυτά που έχουν νοσήσει άλλα τελικά επιβίωσαν, αλλά για μεγάλο διάστημα μετά, το γάλα χάνεται.
Πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου αναφέρουν, την διάθεση 6,5 εκατ. ευρώ για τις ζημίες από τον καταρροϊκό πυρετό, όμως οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι δικαιούνται μόνο αποζημίωση για τον ψεκασμό των ζώων και τονίζουν ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τα ζώα που πεθαίνουν, ούτε το γάλα που χάνουν.
Ακόμη, οι κτηνοτρόφοι, ζητούν βοήθεια με αντιβιοτικά, ώστε να ενισχύσουν τα ζώα και να μειωθούν οι θάνατοι των ζώων τους.
Τέλος, υπάρχει το θέμα της καύσης και ταφής των ζώων που έχουν πεθάνει. Οι κτηνοτρόφου Ζητούνι, η Αυτοδιοίκηση να τους βοηθήσει στο θέμα αυτό, δημιουργούντος «τάφους» για την καύσοι και ταφή των ζώων, ώστε η ασθένεια να μην μεταδίδεται με την απόρριψη πεθαμένων ζώων στην ύπαιθρο και όπου θέλει ο κάθε κτηνοτρόφος.

Ερωτάστε κ. Υπουργέ 

α)Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που χάνουν ζώα από τον καταρροϊκό πυρετό και υπό ποιες προϋποθέσεις;

β) Θα αποζημιωθούν οι κτηνοτροφή για την απώλεια εισοδήματος που έχουν, από το γάλα που χάνουν;

γ)Σήμερα αποζημιώνονται για τα φάρμακα που ψεκάζουν  πάνω στα ζώα. Θα αποζημιωθούν και για τα φάρμακα που ψεκάζουν στον περιβάλλοντα χώρο των εγκαταστάσεων;

δ)Γιατί δεν ενισχύονται οι κτηνοτρόφοι, ώστε με αντιβίωση να βοηθήσουν είτε να μην νοσήσουν είτε να επιβιώσουν τα κοπάδια τους από τον καταρροϊκό πυρετό;


ε) Υπαρχή υποχρέωση από την αυτοδιοίκηση για την δημιουργία τάφρων-τάφων για την ταφή των ζώων που πέθαναν; Υπάρχει σχετική συνεννόηση των δυο υπουργείων και ποιες ενέργειες έχουν γίνει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !