20 Νοεμβρίου 2014

Έξι νέοι σταθμοί διοδίων σε Θεσσαλονίκη, Ασπροβάλτα, Καβάλα, Ροδοπή, Γιάννενα, Γρεβενά

Έξι νέοι σταθμοί διοδίων θα κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους μέσα στη διετία 2015-2016 κατά μήκος του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 13. Αυτό ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψαν τη Δευτέρα οι Υπουργοί Υποδομών και Οικονομικών, κ. Μιχάλης
Χρυσοχοϊδης και Γκίκας Χαρδούβελης, με ταυτόχρονη όμως πρόβλεψη την λειτουργία αναλογικού συστήματος διοδίων εντός του έτους 2017.

Σε Καβάλα και Μέστη οι δύο νέοι σταθμοί

Από τους 6 νέους σταθμούς, οι δύο θα εγκατασταθούν στην επικράτεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στην περιμετρική της Καβάλας και στο ύψος της Μέστης, στα όρια των νομών Ροδόπης και Έβρου. Οι υπόλοιποι 4 νέοι σταθμοί διοδίων προορίζονται για την Παμβώτιδα Ιωαννίνων, το Βενέτικο Γρεβενών, την εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης και την Ασπροβάλτα . Σημειώνεται ότι μετά από δημοσιεύματα, που αφορούσαν σε σχέδια εγκατάστασης σταθμού διοδίων στο ύψος της Αμφίπολης, το Υπουργείο Υποδομών έσπευσε να αποσυνδέσει την επίμαχη απόφαση από τις πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις, που αναβάθμισαν την περιοχή, διευκρινίζοντας ότι υπό εγκατάσταση σταθμός θα βρίσκεται μεταξύ Ασπροβάλτας και Κερδυλλίων, περίπου 25 χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.

Με αναλογικό σύστημα οι λειτουργία των νέων σταθμών, διαβεβαιώνει το Υπουργείο

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Υποδομών, επιχειρώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες, που προκαλεί στους κατοίκους και χρήστες του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου η αύξηση των διοδίων κατά μήκος του, διαβεβαιώνει ότι η λειτουργίας των νέων σταθμών θα ξεκινήσει από το 2017, με την ταυτόχρονη εφαρμογή του αναλογικού συστήματος χρέωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες του αυτοκινητόδρομου θα καταβάλλουν αντίτιμο ανάλογο των χιλιομέτρων, που έχουν διανύσει, ανεξάρτητα από τον αριθμό των σταθμών διοδίων, που έχουν συναντήσει στη διαδρομή τους.

3 λεπτά ανά χιλιόμετρο η ελάχιστη χρέωση

Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολογείται σαφώς πιο δίκαιο από το υφιστάμενο, πλην όμως πρέπει να περιμένουμε τον ακριβή προσδιορισμό της χρέωσης ανά χιλιόμετρο. Στην επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση γίνεται αναφορά στην ελάχιστη χρέωση για τα ΙΧ αυτοκίνητα, που προσδιορίζεται στα 3 λεπτά του ευρώ ανά χιλιόμετρο, αλλά σημασία για το «πορτοφόλι» των χρηστών της Εγνατίας θα έχει ο προσδιορισμός του μέγιστου ύψους του αντιτίμου, που θα κληθούν να καταβάλλουν.

Τέλος, εκ των ων ουκ άνευ αποτελεί η έγκαιρη εφαρμογή του συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων το 2017, ώστε η λειτουργία των 6 νέων σταθμών κατά μήκος της Εγνατίας Οδού να μη σηματοδοτήσει την περαιτέρω επιβάρυνση των χρηστών για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !