20 Νοεμβρίου 2014

Σε διαθεσιμότητα ο 61χρονος υπάλληλος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που «ψάρευε» ανήλικους

Τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν στις μέρες μας το πλέον προσφιλές μέσο για τους παιδόφιλους, ώστε να προσεγγίζουν ανήλικα παιδιά και να ικανοποιούν τις αρρωστημένες σεξουαλικές ορέξεις τους. Ένα τέτοιο μέσο, και συγκεκριμένα το facebook, χρησιμοποιούσε για να «ψαρεύει» ανήλικα αγόρια ένας
61χρονος Δραμινός, ο οποίος τυγχάνει και υπάλληλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τέρμα στη δράση του 61χρονου παιδόφιλου έδωσαν στις 24 Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο εντοπισμός του έγινε στο πλαίσιο στοχευμένων αστυνομικών διαδικτυακών περιηγήσεων, ενώ μετά από ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του, ακολούθησε η σύλληψή του και ο σχηματισμός δικογραφίας για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας κατ’ εξακολούθηση και για απόπειρα αποπλάνησης παιδιών. Κατά τις αιφνιδιαστικές επιτόπιες έρευνες, που έγιναν στο αυτοκίνητο και σε δύο οικίες του συλληφθέντα, σε Δράμα και Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων δύο κεντρικές μονάδες ηλεκτρονικών υπολογιστών και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία απεστάλησαν για εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη στην Υποδιεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος.

Ένα διαφορετικό σενάριο περί της διαδικασίας εντοπισμού και σύλληψης του 61χρονου παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Αστυνομία κινητοποιήθηκε ύστερα από καταγγελία και έστησε «παγίδα» στον 61χρονο, δημιουργώντας στο facebook ένα ψεύτικο προφίλ με στοιχεία αγοριού, που δήλωνε ανοιχτά τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις. Από τη συνομιλία του 61χρονου με το υποτιθέμενο αγόρι, προέκυψαν, σύμφωνα πάντα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, στοιχεία που αποδεικνύουν πως ο άνδρας ασέλγησε σε βάρος ανηλίκου.

Ύστερα από δύο μήνες συνομιλιών, οι αστυνομικοί κατάφεραν να παγιδεύσουν τον 61χρονο, κλείνοντας ραντεβού στο διαμέρισμα, που διατηρούσε ο τελευταίος στη Θεσσαλονίκη. Εκεί έγινε η σύλληψή του, ενώ το βαρύ κατηγορητήριο το οποίο αντιμετωπίζει πλέον ο συλληφθείς περιλαμβάνει την ασέλγεια με ανήλικο έναντι αμοιβής, την αποπλάνηση ανηλίκου που δεν συμπλήρωσε τα 14 έτη, την ασέλγεια παρά φύσει με ανήλικο, την προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας προσώπου, που δεν συμπλήρωσε τα 15έτη και την προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους κατ’ εξακολούθηση.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega, για την υπόθεση έχει ενημερωθεί ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος ζήτησε άμεσα τον πειθαρχικό έλεγχο του υπαλλήλου. Ο «ΠτΘ» επιβεβαίωσε ότι πράγματι ο 61χρονος υπάλληλος της Περιφέρειας τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα, μετά από την αποκάλυψη της δράσης του, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο της οριστικής απόλυσης.

Ασφαλής πλοήγηση στον κόσμο του διαδικτύου

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, αξίζει να υπενθυμίσουμε ορισμένες βασικές οδηγίες-συμβουλές για την προστασία των ανήλικων από κινδύνους, που ελλοχεύουν κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο.

Συμβουλές προς τους γονείς

• Συζητείστε με το παιδί σας για τους κινδύνους του διαδικτύου, χωρίς βέβαια να απαγορεύσετε τη χρήση του. Εξηγείστε του ότι δεν πρέπει να δίνει προσωπικές πληροφορίες (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κ.λπ.) ή να στέλνει φωτογραφίες σε αγνώστους μέσω διαδικτύου
• Σκόπιμο είναι να φροντίσετε, ώστε να έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τις ηλεκτρονικές δραστηριότητες του παιδιού σας και να μη χρειάζεται να πηγαίνει σε ίντερνετ καφέ.
• Βάλτε τον υπολογιστή σε έναν κοινό χώρο του σπιτιού και όχι στο παιδικό δωμάτιο, για να αποφύγετε την πιθανότητα να το «βρει» ο παιδόφιλος μόνο του.
• Ρωτήστε το παιδί σας ποιες ιστοσελίδες επισκέπτεται ή/και ελέγξτε το μόνοι σας μέσω των «αγαπημένων» και του «ιστορικού περιήγησης» του προγράμματος φυλλομετρητή (browser) και κάντε του προτάσεις για ηλεκτρονικές διευθύνσεις κατάλληλες για την ηλικία του.
• Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί να είναι αντιδραστικά και να αναζητούν την ιδιωτικότητα, ενώ πολλές αλλαγές στη συμπεριφορά τους μπορεί να οφείλονται στο σεξουαλικό «ξύπνημα» της εφηβικής ηλικίας. Σταθείτε δίπλα τους με τρόπο διακριτικό και όχι παρεμβατικό.
• Μιλήστε στα παιδιά σας, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Πρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να σας πουν οτιδήποτε χωρίς να φοβούνται ή να ντρέπονται. Μιλήστε τους για το σώμα τους. Πείτε τους τι να προσέχουν. Διδάξτε τους τις συμπεριφορές που είναι αποδεκτές απέναντι στους άλλους ενήλικες, αλλά και απέναντι στα παιδιά της ηλικίας τους.

Οδηγίες προς τα παιδιά

Ο παρακάτω ενδεικτικός οδηγός μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα παιδιά, είτε διαβάζοντάς τον απευθείας, είτε μπορεί να διαβαστεί από τους γονείς, προκειμένου να πάρουν ιδέες για το πώς μπορούν να μιλήσουν με απλό τρόπο στα παιδιά τους για το τι να αποφεύγουν.

• Ένας ενήλικος δεν πρέπει ποτέ να ζητάει από ένα παιδί να αγγίξει το ίδιο τα γεννητικά του όργανα
• Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να αγγίζει τα γεννητικά όργανα των παιδιών, εκτός αν είναι γιατρός στο ιατρείο του
• Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κάνει οτιδήποτε μαζί του, ενώ είναι είτε εκείνος είτε το παιδί χωρίς ρούχα
• Κανένας ενήλικος δεν πρέπει να ζητάει από ένα παιδί να κρατήσει κάτι κρυφό ή μυστικό από τους γονείς του, κυρίως κάτι που αφορά το ίδιο.

Πες «όχι» όταν:
• Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι που ξέρεις ότι είναι λάθος
• Ένας ενήλικος θέλει να σε αγγίξει κάπου που δεν θέλεις εσύ
• Ένας ενήλικος κάνει κάτι στο σώμα σου, που σε κάνει να νιώθεις περίεργα ή και να πονάς
• Ένας ενήλικος σου ζητά να κάνεις κάτι και να μην το πεις στους γονείς σου

Προστασία στο διαδίκτυο

• Ρύθμισε την ασφάλεια του λογαριασμού σου (facebook, myspace, friendster κ.λπ.), ώστε να μπορούν μόνο οι «φίλοι» σου να δουν λεπτομέρειες του προφίλ σου
• Μη δίνεις ποτέ και σε κανέναν τους κωδικούς πρόσβασής σου
• Χρησιμοποίησε μια φωτογραφία προφίλ, που να μη δείχνει το πρόσωπό σου ή να εμφανίζει άλλες πληροφορίες για εσένα
• Μη δίνεις πληροφορίες για το σχολείο σου, το πού μένεις ή το τηλέφωνό σου
• Μην κάνεις «φίλους» άτομα που δεν έχεις γνωρίσει προσωπικά
• Μη συναντάς άτομα που έχεις «γνωρίσει» στο διαδίκτυο, χωρίς την παρουσία ενός από τους γονείς σου
• Έχε στο νου σου ότι οι άνθρωποι που γνωρίζεις στο διαδίκτυο μπορεί να λένε ψέματα για το ποιοι είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !