3 Νοεμβρίου 2014

Κλείνουν 3.362 αγροτικοί συνεταιρισμοί φαντάσματα

Μια ακόμη απόδειξη για το μεγάλο φαγοπότι έχει συντελεστεί στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες με συλλογική ευθύνη αποτελεί η είδηση ότι στις 20 Νοεμβρίου θα κλείσουν 3.362 αγροτικοί συνεταιρισμοί και θα παραμείνουν ενεργοί μόλις 499 που είναι πραγματικά ενεργοί.

Μόλις το 13% των συνεταιρισμών της χώρας μπορεί να αποδείξει ότι πληροί τις προϋποθέσεις ώστε να εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Οργανώσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Όλοι οι υπόλοιποι θα καταστούν αυτομάτως ανενεργοί και θα οδηγηθούν σε κλείσιμο και εκκαθάριση.
Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα, μόλις οι 499 κατάφεραν να αποδείξουν ότι διαθέτουν τουλάχιστον επτά μέλη, εμφάνισαν την τελευταία τριετία κύκλο εργασιών, έχουν καταχωρίσει το καταστατικό τους σε αρμόδια δικαστική Αρχή και η ανάδειξη της ηγεσίας τους έγινε παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου.
Το ξεκαθάρισμα των υγιών συνεταιρισμών, όσων δηλαδή έχουν πραγματική παραγωγή, εκκρεμεί από το 2011, όταν και ψηφίστηκε ο νόμος Σκανδαλίδη που ουδέποτε εφαρμόστηκε εξαιτίας αντιδράσεων και μιας σειράς από πρακτικά προβλήματα.
Θα μείνουν ακόμη λιγότεροι
Εκτιμάται ότι ο τελικός αριθμός των πραγματικά ενεργών συνεταιρισμών θα είναι μικρότερος και δεν θα απομείνουν παρά γύρω στους 350-400. Διότι από τον Μάρτιο του 2015, όταν θα γίνει η πρώτη ετήσια αξιολόγησή τους ώστε να χαρακτηριστεί ένας συνεταιρισμός ενεργός, θα πρέπει, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρη Κουκουλόπουλου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27/10/2014, να έχει τζίρο πάνω από 30.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και πάνω από 10.000 στα νησιά (πλην της Εύβοιας και της Κρήτης). Αν η απόφαση αυτή εφαρμοζόταν σήμερα, οι πραγματικά ενεργοί θα ήταν μόλις 380.
Το προφίλ των συνεταιρισμών
Με βάση τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα αξιολόγησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι 499 ενεργοί συνεταιρισμοί διαθέτουν πάνω από 123.000 μέλη - 424 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 75 στα νησιά. Όσο για τους υπόλοιπους που οδεύουν όπως όλα δείχνουν προς το κλείσιμο αριθμούν 333.131 μέλη.

koollnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !