22 Οκτωβρίου 2014

Πέθανε ο δημοσιογράφος που αποκάλυψε το Watergate

Ο Μπράντλι, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της αμερικανικής και παγκόσμιας δημοσιογραφίας, πέθανε στο σπίτι του στην Ουάσιγκτον από φυσικά αίτια, όπως ανακοίνωσε η μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.


Ο Μπράντλι ήταν από το 1968 μέχρι το 1991 διευθυντής σύνταξης της Washington Post και έγινε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην Ουάσιγκτον ενώ κατείχε ένα σημαντικό μερίδιο στην παγκόσμια ιστορία της δημοσιογραφίας.

Επί των ημερών του η Washington Post, μετατράπηκε από μια καθημερινή συμβατική εφημερίδα σε μια από τις πιο δυναμικές και σεβαστές εκδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλον τον κόσμο.

Κορωνίδα της δημοσιογραφικής καριέρας του Μπράντλι ήταν η καθοδήγηση των δημοσιογράφων Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπερνστάϊν στην έρευνά τους και στην αποκάλυψη του περίφημου πολιτικού σκανδάλου Γουότεργκέιτ που προκάλεσε την ατιμωτική παραίτηση του Νίξον από την αμερικανική προεδρία.

Ο νυν αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τιμήσει τον Μπεν Μπράντλι, με το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, τη μεγαλύτερη τιμή για έναν πολίτη του αμερικανικού έθνους.
Υπενθυμίζεται ότι το Γουότεργκέιτ είχε και ελληνικό ενδιαφέρον, που αποκάλυψε ο τότε δημοσιογράφος της Καθημερινής, γνωστός για την αντιδικτατορική του δράση, Ηλίας Δημητρακόπουλος, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία - με υλικό που ήρθε στο φως μετά το σκάνδαλο - ότι η Χούντα χρηματοδότησε με πακτωλό χρημάτων την προεκλογική καμπάνια του Νίξον, για να κερδίσει τη στήριξή του.

Ο Δημητρακόπουλος είχε βρει πως οι Συνταγματάρχες έδωσαν μέσω του ελληνοαμερικανού Τομ Πάπας, το ποσό των 589.000 δολαρίων για να το μεταφέρει στον Τζον Μίτσελ και τον Σπύρο Αγκνιου, μετέπειτα αντιπρόεδρο του Νίξον.
Για την υπόθεση έχει γυριστεί ντοκιμαντέρ με τίτλο "Καιρός για Ήρωες" από τους Άγγελο Κοβέτσο και Καλλιόπη Λεγάκη, με τη συμμετοχή του Ροβήρου Μανθούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !