27 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς αιμοδυναμικά εργαστήρια τα Νοσοκομεία Κατερίνης, Βέροιας και Γιαννιτσών

Η έλλειψη επαρκών αιμοδυναμικών εργαστηρίων στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών που εισάγονται με έμφραγμα του μυοκαρδίου

Απογυμνωμένα από αιμοδυναμικά εργαστήρια είναι τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα οι ασθενείς που παθαίνουν οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, είτε να διακομίζονται αναγκαστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα που δεν έχουν αιμοδυναμικό εργαστήριο και να αντιμετωπίζονται με όποια μέσα υπάρχουν, είτε να διακομίζονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα που διαθέτουν αιμοδυναμικό εργαστήριο, αλλά αφού προηγουμένως έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, με ορατό τον κίνδυνο να χάσουν την ίδια τη ζωή τους.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόλις τέσσερα, εκ των οποίων τα τρία στη Θεσσαλονίκη (“ΑΧΕΠΑ”, “Παπανικολάου”, “Παπαγεωργίου”) και το ένα στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, στα χαρτιά παραμένει επί τουλάχιστον οκτώ χρόνια η δημιουργία αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενώ το αντίστοιχο εργαστήριο στο νοσοκομείο της Βέροιας σταμάτησε να λειτουργεί, καθώς ξέμεινε από γιατρούς. Εξάλλου, σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να λειτουργήσει αιμοδυναμικό εργαστήριο στο νοσοκομείο “Άγιος Παύλος”, το οποίο περιμένει και το επίσημο έγγραφο για τη ληφθείσα έγκριση της ακτινοπροστασίας από τον “Δημόκριτο”. Ωστόσο, οι πιστώσεις για τα υλικά που απαιτούνται για τη λειτουργία του εργαστηρίου δεν επαρκούν και πιθανόν να χρειαστεί να γίνουν περικοπές από άλλες λειτουργίες, ενώ η αρχή θα γίνει με τη διενέργεια στεφανιογραφιών.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους "εμφραγματίες"
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο εμφραγματίας πρέπει να φτάσει στο νοσοκομείο εγκαίρως, εντός των πρώτων δύο ωρών από τη στιγμή του εμφράγματος. Εάν υπάρχει αιμοδυναμικό εργαστήριο, μπορεί να γίνει πρωτογενής αγγειοπλαστική, η οποία αποτελεί σήμερα τη θεραπεία εκλογής του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου. Μάλιστα, ελαττώνει τη βραχυπρόθεσμη θνητότητα (χρόνος μικρότερος των έξι εβδομάδων) κατά 34% και τη μακροπρόθεσμη θνητότητα (χρόνος μεγαλύτερος από ένα χρόνο) κατά 24%. Τα ποσοστά επαναιμάτωσης με πρωτογενή αγγειοπλαστική είναι πολύ μεγάλα σε ορισμένες χώρες, αγγίζοντας το 50%-80%, ενώ η Ελλάδα μέχρι το 2009 εμφάνιζε ένα ποσοστό μόλις 9%, το οποίο σήμερα φτάνει στο 20%.

Παράλληλα, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εμφραγματίες που διακομίζονται σε νοσοκομείο χωρίς αιμοδυναμικό εργαστήριο συνήθως υποβάλλονται σε θρομβόλυση. Το ποσοστό θνητότητάς τους πριν τη θρομβόλυση είναι 12%-14%, μετά τη θρομβόλυση μειώνεται στο 7%, ενώ αν είχαν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε πρωτογενή αγγειοπλαστική το ποσοστό θα άγγιζε μόλις το 4%.
Πηγή: Makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !