15 Οκτωβρίου 2014

Σκηνικό πολέμου στήνουν οι Τούρκοι στην Κύπρο

Η Τουρκία στέλνει στην Κυπριακή ΑΟΖ τη φρεγάτα TCG Gökçeada (F494) «θερμαίνοντας» επικίνδυνα τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μία νέα πρόκληση που δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα ενεργειακά κοιτάσματα με όποιο μέσο κι αν χρειαστεί ακόμη και στρατιωτικό!


Οι χειρισμοί που γίνονται από κυπριακής πλευράς είναι διακριτικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος, να εκτραχυνθεί η τουρκική προκλητικότητα κάτι που πιθανότατα θα βόλευε τους Τούρκους που λόγω και της Συρίας πιστεύουν ότι έχουν το «πάνω χέρι» και νοών...νοείτω.

Ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας είναι η διακοπή των εργασιών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, μέσω της αύξησης του φόβου και ίσως την δημιουργία θερμού επεισοδίου!

Gökçeada δηλαδή Ίμβρος!

Η φρεγάτα Gökçeada κλάσης O.H.Perry θεωρείται από τους Τούρκους το τελειότερο όχημα του πολεμικού τους ναυτικού. Προσέξτε: Διαθέτει ελικοδρόμιο τελευταίου τύπου και είναι εξοπλισμένη με πυραύλους μακρού βεληνεκούς, ενώ στελεχώνεται από επίλεκτο προσωπικό του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας.

Τις επόμενες μέρες οι κινήσεις των Τούρκων θα εντατικοποιηθούν καθώς ενδεχομένως να ακολουθήσει ακόμη και αποστολή τουρκικών υποβρυχίων σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της γείτονος, για να παγιώθεί έτσι η παρουσία τους στην περιοχή ενόψει της έναρξης των παράνομων εργασιών που έχει εξαγγείλει η Τουρκία με την οδηγία NAVTEX για έρευνες από το πλοίο Μπαρμπαρός στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Στην οδηγία Navtex δεσμεύεται μεν περιοχή, αλλά δεν απαγορεύεται η διέλευση. Παρά ταύτα, η δέσμευση με Navtex περιοχής που εμπίπτει σε ΑΟΖ άλλου κράτους θεωρείται διεθνώς απαράδεκτη.

Το θέμα των προκλήσεων στην ΑΟΖ συζήτησαν Ομήρου-Σουλτς

Θετική ήταν η ανταπόκριση του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σούλτς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, που τέθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκη Ομήρου, κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

«Ήγειρα στον κ. Σουλτς το θέμα, που απειλεί στην πραγματικότητα την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, σε μια περίοδο που υπάρχουν δραματικά γεγονότα στην Συρία και στο Ιράκ, με τις επιθέσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους», τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη παρέμβασης των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων προς την Τουρκία. Σημείωσε, ακόμη, ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, ότι δεν είναι δυνατόν μια υποψήφια χώρα να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χώρας - μέλους και στην πραγματικότητα να παραβιάζει ρητούς κανόνες του δικαίου της ΕΕ».

newsit cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !