6 Οκτωβρίου 2014

Ο Πυροσβέστης Γιάννης Ιωαννίδης μιλά για τις δυσκολίες της δουλειάς του

Πόσο ισχυρά είναι τα στερεότυπα και πόσο αντέχουν όταν αντιπαρατίθενται με την πραγματικότητα?
Το γνωστό "Ινστιτούτο Έρευνας  Ρυθμιστικών Πολιτικών" παρουσιάζει στο "Πρόσωπο της Διοίκησης"  δημόσιους υπάλληλους που νοιάζονται για τη δουλειά τους και παθιάζονται με αυτήν, ανθρώπους που βιώνουν τις δυσκολίες αλλά βρίσκουν έναν λόγο να τις ξεπερνούν και επιλέγει έναν Πυροσβέστη από την Πόλη μας.

Διαβάστε την παρουσίαση του.

Είμαι ο Γιάννης Ιωαννίδης, Πυροσβέστης Γενικών Καθηκόντων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κατερίνης.
Σαν Πυροσβέστης ανήκω στην ειδική υπηρεσία αμέσου δράσεως για την κατάσβεση πυρκαγιών, τον απεγκλωβισμό ατόμων ή την αντιμετώπιση πλημμύρων και φυσικών καταστροφών. Κύριο έργο μας είναι η φροντίδα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των πολιτών, η κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση, οικήματα ή πλοία, η αντιμετώπιση θεομηνιών και η πάσης είδους απεγκλωβισμός ατόμων.
Συμμετείχα σε αρκετά συμβάντα όπως στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ρόδο, του Αγίου Όρους, στην Πελοπόννησο, στον Όλυμπο καθώς και σε αρκετές επικίνδυνες διασώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις πυρκαγιές όλοι οι Συνάδελφοι επιχειρούμε με αυταπάρνηση και τόλμη, υπάρχουν όμως και συμβάντα που ερχόμαστε σε υψηλή ψυχολογική πίεση όπως τα τροχαία ατυχήματα που καλούμαστε να απεγκλωβίσουμε Συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Εξαιτίας της φύσης της, η εργασία μας απαιτεί τόλμη, ανδρεία, αυταπάρνηση, ψυχραιμία, δυναμισμό, ταχύτητα αντίδρασης, επιδεξιότητα στο χειρισμό μηχανημάτων, ευσυνειδησία, συνέπεια, επινοητικότητα και ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών. Χρειάζεται να διαθέτουμε ικανότητα αντίληψης του χώρου, διοικητικές ικανότητες, καλή φυσική κατάσταση, άριστη σωματική και ψυχική υγεία και κοινωνική ευαισθησία.
Το επάγγελμα μας είναι δύσκολο, κοπιαστικό και απαιτητικό, εργαζόμαστε κάτω από συνθήκες έντασης και άγχους και πολλές φορές ριψοκινδυνεύουμε ακόμα και την ίδια μας τη ζωή. Οι συνθήκες εργασίας μας θεωρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές, καθώς στους χώρους που επεμβαίνουμε υπάρχουν δυνατές φλόγες, καπνοί, υψηλές θερμοκρασίες, αναθυμιάσεις χημικών, συντρίμμια κ.λπ., με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε, να πάθουμε κάποιο έγκαυμα και γενικότερα θέτουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα ή και τη ζωή μας. Εργαζόμαστε όλο το χρόνο, ακόμη και τις αργίες, με κυκλικές βάρδιες και μέσα στους σταθμούς υπάρχει η άλλη μας οικογένεια, Συνάδελφοι που είμαστε όλο το 24ωρο μαζί σε καλές και κακές στιγμές.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η εργασία μας γίνεται ιδιαίτερα κουραστική και δύσκολη, αφού την περίοδο αυτή οι πυρκαγιές είναι συχνές. Επιχειρούμε πάντοτε ομαδικά και πρέπει ανά πάσα στιγμή να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα για να παρέμβουμε στην αντιμετώπιση των καταστάσεων που προκύπτουν. Είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή, έτοιμοι  να προστατεύσουμε τον πολίτη και την περιουσία του ή την περιουσία του κράτους και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας πολλές φορές με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, έχοντας πλήρη συνείδηση της σημασίας του ρόλου μας και να μην ξεχνάμε ότι δεν είναι και λίγο να διαχειριζόμαστε  Ανθρώπινες Ζωές με τα δικά μας χέρια.
Είναι δύσκολο να περιγράψεις ότι δεν είναι απλά μια εργασία, είναι … πάθος. Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να υπηρετείς τον Συνάνθρωπό σου και το πράττουμε κάθε μέρα, κάθε νύχτα, ανεξαρτήτων καιρικών συνθηκών, παντού θα υπάρχουν Πυροσβέστες που θα επιχειρήσουν οπουδήποτε ,όσες ώρες ... μέρες ...νύχτες αν χρειαστεί. Το επάγγελμά μας είναι λειτούργημα, δηλαδή δεν αποσκοπεί μόνο στο κέρδος, αλλά έχει ως κύριο στόχο του να υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο. Η ανταμοιβή μας, εκτός της υλικής είναι και ηθική, με την χαρά και την ικανοποίηση που νιώθουμε όταν βοηθάμε έναν Συνάνθρωπό μας. Η αγάπη που δεχόμαστε από τον κόσμο είναι κάτι που δεν 'πληρώνεται' με όλα τα λεφτά του κόσμου και το νιώθουμε συνέχεια.
Προσωπικά είμαι περήφανος που έχουμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποδοχής από τον Ελληνικό λαό, που Υπηρετώ σε ένα τόσο Αξιόμαχο Σώμα, περήφανος που είμαι Δημόσιος Υπάλληλος, περήφανος που είμαι ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !