7 Οκτωβρίου 2014

Κοζάνη: Διεθνές Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου

Στα πλαίσια του Διεθνούς φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης έχει προσκληθεί ένας άνθρωπος που έχει σημαδέψει το ελληνικό θέατρο, ο Άρης Ρέτσος. Η προσέγγιση του στα κείμενα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας είναι μοναδική και καρπός πολύχρονης αφοσιωμένης
έρευνας. Ο αρχαίος ελληνικός λόγος και τα νέα ελληνικά μέσα από την φωνή του Άρη Ρέτσου δείχνουν την πραγματική τους ενότητα και ακεραιότητα. Τραγουδά, ψέλνει, απαγγέλει, ερμηνεύει, παίζει, φωνάζει, ψιθυρίζει ή απλά μιλά τα λόγια της Αντιγόνης και του Αγαμέμνονα; Κανείς δεν μπορεί να πει. Όλοι όμως συγκλονιζόμαστε από τον ήχο και την δύναμη των λέξεων πέρα από την αφήγηση και τους χαρακτήρες στους οποίους δίνουν σημασία οι περισσότερες προσεγγίσεις.

Στα πλαίσια του Διεθνούς φεστιβάλ θα παρουσιάσει την παράσταση «Έπεα πτερόεντα» στο Θεατροδρόμιο την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 22.00 μ.μ μόνος επί σκηνής με την συνοδεία του τζουρά ενώ στο βάθος θα προβάλλονται τα κείμενα που αποδίδει για να μπορεί ο θεατής να συγκρίνει τον ήχο, την εκφορά, την συγκίνηση με την γραμμένη μορφή των λέξεων. Με αυτό τον τρόπο κατευθύνεται στο κέντρο της αναζήτησης του Διεθνούς Φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης: ένας ραψωδός- ηθοποιός- αφηγητής –εξάγγελος επί σκηνής μόνος με την συνοδεία ενός απλού εγχόρδου ενσαρκώνει και επικαλείται τις σκιές που δημιούργησαν ο μύθος και οι αρχαίοι τραγικοί, η τέχνη του Ομήρου αναβιώνει στην καθαρή και αρχική της μορφή.

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου ο Άρης Ρέτσος θα διδάξει στις 11.00 μ.μ. στο θεατράκι των οχληρών σε ένα βιωματικό εργαστήριο που συνιστούμε σε ηθοποιούς, φιλολόγους, μαθητές και εραστές του ελληνικού λόγου και του θεάτρου να μην χάσουν.


Πληροφορίες και συμμετοχές στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλ. 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !