30 Οκτωβρίου 2014

Σήμα κινδύνου στις ελληνικές θάλασσες από τη χρήση πλαστικών

Με αφορμή τις διαπιστώσεις του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», σχετικά με την υπερσυσσώρευση απορριμμάτων και κυρίως πλαστικών στις ελληνικές θάλασσες και τελικά στην τροφική αλυσίδα, η βουλευτής ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη κατέθεσε ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Τουρισμού,
Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά  με τον κίνδυνο που διατρέχουν οι θάλασσές μας από τη χρήση πλαστικών και την επιβάρυνση που αυτή επιφέρει στο οικοσύστημα, καθώς το πλαστικό είναι το πλέον επικίνδυνο υλικό για το περιβάλλον.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία της Έκθεσης Biointelligence Service για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης πλαστικών στην Ε.Ε. - μόλις 8%, έναντι μέσου όρου 21%, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό για ολόκληρο το οικοσύστημά μας, καθώς έχει βρεθεί ότι όλοι οι οργανισμοί, και τα ψάρια, περιέχουν στο στομάχι τους μικροσκοπικές ίνες πλαστικού, αλλά και οι ίνες των διασπώμενων πλαστικών καταλήγουν τελικά στο πιάτο μας.
Επισημαίνει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση φαίνεται πως δεν έχει κινητοποιηθεί για μήνες, με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της χώρας να έχουν μετατραπεί σε έναν ατελείωτο σκουπιδότοπο, καθώς η αυξημένη τουριστική κίνηση έχει οδηγήσει σε νέα συσσώρευση σκουπιδιών.
Τέλος, ερωτά ποια μέτρα προβλέπονται για τον περιορισμό στη χρήση πλαστικής σακούλας, πότε θα είναι έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Παραγωγής Αποβλήτων, αν προβλέπονται συμφωνίες με τον κλάδο της λιανικής πώλησης για την πρόληψη παραγωγής αποβλήτων και αν προβλέπονται πιο ενισχυμένα μέτρα ανακύκλωσης είτε ενεργειακής αξιοποίησης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !