15 Οκτωβρίου 2014

6 μήνες καθυστέρηση για τις σήραγγες Τεμπών και Πλαταμώνα

Για το τέλος του 2015, αντί του Αυγούστου του ίδιου έτους μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η παράδοση και του οδικού τμήματος Μαλιακού - Κλειδιού Ημαθίας.
Αιτία για την καθυστέρηση είναι, σύμφωνα με την κοινοπραξία, η «σύμπτωση» του νέου τμήματος στα Τέμπη
με τη γραμμή του ΟΣΕ και η ανακάλυψη νέων αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή του Πλαταμώνα. Η συνολική πρόοδος του έργου, που περιλαμβάνει την παράκαμψη με τρεις διαδοχικές σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, βρίσκεται σήμερα στο 82%.
Το τμήμα Ραχών Φθιώτιδας - Κλειδιού Ημαθίας της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, που έχει παραχωρηθεί στην κοινοπραξία Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, ήταν το πιο «προχωρημένο» από τα τέσσερα μεγάλα «παγωμένα» οδικά έργα. Οι εργασίες είχαν συνεχιστεί, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς, χάρη σε μια συμπληρωματική σύμβαση με την οποία συνέχισε η χρηματοδότηση του έργου. Επιπλέον, καθώς το κύριο τεχνικό κομμάτι αφορούσε την κατασκευή των δύο σηράγγων στα Τέμπη (2 και 6 χλμ.) και της σήραγγας Πλαταμώνα (3 χλμ.), το έργο είχε ελάχιστη εμπλοκή με απαλλοτριώσεις και αρχαιολογικές εργασίες.
Ετσι, όταν επετεύχθη στα τέλη του προηγούμενου χρόνου η συμφωνία επανεκκίνησης των έργων, η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» είχε εκτιμήσει (στο χρονοδιάγραμμα που είχε υποβάλλει στο υπουργείο Υποδομών) ότι θα είναι σε θέση να δώσει στην κυκλοφορία το νέο τμήμα από Ευαγγελισμό έως Λεπτοκαρυά τον Αύγουστο του 2015, τέσσερις μήνες νωρίτερα από την προθεσμία.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν προκύψει δύο νέες πηγές καθυστέρησης: η πρώτη αφορά τη δημιουργία γέφυρας πάνω από τη γραμμή του ΟΣΕ, λίγο πριν από την είσοδο της πρώτης (νοτιότερης) σήραγγας στα Τέμπη. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι διαπραγματεύσεις με τον ΟΣΕ για τον τρόπο κατασκευής της γέφυρας ήταν ιδιαίτερα περίπλοκες τεχνικά, καθώς η διακοπή λειτουργίας της γραμμής του τρένου είναι προφανώς αδύνατη.
Η δεύτερη αφορά τα ευρήματα που φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στον Πλαταμώνα, στα σημεία σύνδεσης με τις προηγούμενες σήραγγες. «Εως ότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω διεργασίες δεν θα είναι δυνατή η ακριβής πρόβλεψη της ολοκλήρωσης του έργου καθώς το αρχικό χρονοδιάγραμμα διαθέτει ελαστικότητα (περιορισμένη βέβαια) για την επίλυση αυτών των θεμάτων», απαντά η κοινοπραξία στο σχετικό ερώτημα της «Κ».
Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !