27 Οκτωβρίου 2014

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους την 28η Οκτωβρίου

Η 28η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται από την ελληνική νομοθεσία ως ημέρα προαιρετικής αργίας. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και κατ επέκταση η απασχόληση των μισθωτών την 28η Οκτωβρίου, ανήκει αποκλειστικά στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, οπότε οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν εφόσον αποφασισθεί αυτό.

Η διαφορά μεταξύ υποχρεωτικών και προαιρετικών αργιών είναι ότι κατά τις πρώτες απαγορεύεται η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών, ενώ κατά την ημέρα της προαιρετικής αργίας η λειτουργία των επιχειρήσεων (άρα και η απασχόληση ή όχι των μισθωτών) αφήνεται στην κρίση του εργοδότη.

Συνεπώς, την 28η Οκτωβρίου, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγκαίρως στο προσωπικό του εάν θα λειτουργήσει η επιχείρηση ή όχι την ημέρα αυτή. Δηλαδή, η απασχόληση των μισθωτών είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη.
Στη πρώτη περίπτωση (που θα λειτουργήσει η επιχείρηση) οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο μισθωτοί δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 75%, ενώ οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό μόνο την επί του 1/25 του μισθού τους προσαύξηση. Φυσικά, η προσαύξηση κατά 75% υπολογίζεται επάνω στις νόμιμες αποδοχές.
Εάν, παρά τη δήλωση του εργοδότη ότι θα απασχολήσει το προσωπικό του, μερικοί δεν προσέλθουν να εργασθούν, αυτοί δεν δικαιούνται να λάβουν τίποτε (δηλαδή ούτε το απλό ημερομίσθιο, εφόσον είναι ημερομίσθιοι – και σ’ αυτό συνίσταται η διαφορά μεταξύ υποχρεωτικής και προαιρετικής αργίας).
Στη δεύτερη περίπτωση (όταν ο εργοδότης δηλώσει ότι δεν θα λειτουργήσει η επιχείρησή του) αυτός υποχρεούται να καταβάλει στους μεν αμειβόμενους με ημερομίσθιο το συνηθισμένο ημερομίσθιο χωρίς καμία προσαύξηση, ενώ στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό δεν οφείλει τίποτε.

Ημέρες Υποχρεωτικής και Προαιρετικής Αργίας

Ημέρες υποχρεωτικής αργίας

Οι ημέρες υποχρεωτικής αργίας που από το νόμο έχουν καθορισθεί και κατά τις οποίες απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική εργασία, επαγγελματική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών είναι οι εξής:
  • 25η Μαρτίου
  • η Δευτέρα του Πάσχα
  • η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου)
  • η εορτή της Γεννήσεως του Χριστού (25η Δεκεμβρίου)

Ημέρες προαιρετικής αργίας

Οι ημέρες προαιρετικής αργίας είναι
  • η 28η Οκτωβρίου είναι μία από τις εξαιρέσιμες εορτές του έτους, αλλά έχει το χαρακτήρα της προαιρετικής αργίας.
  • η 1η Μαΐου βάσει του Α.Ν 380/68 μπορεί να καθορίζεται και σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, αυτό γίνεται μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !