25 Οκτωβρίου 2014

Θεσσαλονίκη: Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ

ΤΗΣ ΝΤΕΠΥΣ ΧΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Μια σαλάτα, ένα ορεκτικό, επιλογή για κυρίως πιάτο, επιδόρπιο και σε κάποιες περιπτώσεις η συνοδεία του δείπνου γίνεται από ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα. Η δράση «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ», που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας του δήμου Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται. 

Τοπικές γεύσεις και αρώματα, μπαχάρια και μυρωδικά, συνταγές με τον παραδοσιακό αλλά και πιο σύγχρονο τρόπο. Η Θεσσαλονίκη με τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα, με τα αμέτρητα πολιτιστικά της μνημεία, την ανεκτίμητη ιστορία της, τα αξιοθέατα, την έντονη ζωή της, μεταξύ άλλων, προωθεί και την τοπική της γαστρονομία.
Γεύσεις από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Αρμενία και τη Θράκη μας ταξιδεύουν καθημερινά στις πατρίδες των παππούδων μας και των γιαγιάδων μας. Κάπως έτσι, δημιουργείται ο χαρακτήρας της θεσσαλονικιώτικης κουζίνας και σε συνδυασμό με την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού, ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί για τέταρτη χρονιά το Φεστιβάλ Γαστρονομίας (Thessaloniki Food Festival) μέσα από μια σειρά δράσεων.
Μια από τις δράσεις είναι και το «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ» η οποία ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, στόχος της οποίας ήταν αφενός να υπάρξει κίνητρο για περαιτέρω έξοδο του κόσμου σε μια «δύσκολη» ημέρα της εβδομάδας, αφετέρου να τονωθεί η τοπική οικονομία.
Η απήχηση των εστιατορίων που συμμετείχαν αρχικά στη δράση, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρο Πέγκα, ήταν μικρή, η οποία όμως στη συνέχεια παρουσίασε ανοδική πορεία.
«Η δράση ξεκίνησε με 20 επιχειρήσεις, συνέχισε με τη συμμετοχή 110 επιχειρήσεων, πλέον όμως καμιά 15 – 20 επιχειρήσεις την τηρούν», αναφέρει στον «Α» ο κ. Πέγκας.
Ο λόγος που έχει ατονήσει η συγκεκριμένη δράση, παρά την αρχική της επιτυχία, ακόμη και την υιοθέτησή της και από το δήμο Αθηναίων, είναι αφενός η ελλιπής προβολή και προώθησή της αφετέρου η αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να την «σπρώξει» περισσότερο.
«Εμείς ξεκινήσαμε κάτι, χρειάζεται όμως και η ιδιωτική πρωτοβουλία για να μπορέσει να πάρει ώθηση», εξηγεί στον «Α» ο κ. Πέγκας τονίζοντας ότι λείπει από τους εστιάτορες ένα δυναμικό συλλογικό όργανο που να παίρνει σχετικές πρωτοβουλίες.
Ο «Α» συνομίλησε με εστιάτορες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που εξακολουθούν και συμμετέχουν στη δράση «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ» και συμπεραίνει ότι ναι μεν η δράση έχει σχετικά ατονήσει -μεταξύ των αιτιών είναι και η οικονομική ύφεση και η συρρίκνωση των εξόδων του κόσμου- από την άλλη πλευρά όμως εξακολουθεί και λειτουργεί ως κίνητρο για μια έξοδο – οικονομική και ταυτόχρονα ποιοτική!
Β. Τερζόπουλος: Συνεχίζουμε τη δράση
Η δράση έχει υιοθετηθεί στα δυο ζυθεστιατόρια που διατηρεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Τερζόπουλος από την αρχή της υλοποίησής της.
«Στην αρχή το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν έντονο, το τελευταίο οκτάμηνο όμως έχει ατονήσει», αναφέρει στον «Α» ο κ. Τερζόπουλος συμπληρώνοντας «εμείς παρ’ όλα αυτά συνεχίζουμε τη δράση και την επεκτείνουμε».
Ετσι, από Δευτέρα έως και Τετάρτη, τα ζυθεστιατόρια «Ζύθος», σερβίρουν, τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ, έξι διαφορετικά μενού στην τιμή των 10 ευρώ. Περιλαμβάνουν σαλάτα, μεζέ, κυρίως πιάτο και ένα μικρό ποτήρι μπίρα, το δε μενού είναι «για όλα τα γούστα, από μακαρονάδες μέχρι ψάρι», λέει ο κ. Τερζόπουλος.
Χρ. Καζάκης: Το ταπεράκι από το σπίτι
«Θεωρητικά συμμετέχουμε στη δράση, τον τελευταίο όμως ενάμιση χρόνο δεν υπάρχει ενδιαφέρον» λέει στον «Α» ο Χρήστος Καζάκης, ιδιοκτήτης του «Ερμή», στην καρδιά της πόλης. Είκοσι πέντε χρόνια διατηρεί το μεζεδοπωλείο ο κ. Καζάκης και όπως χαρακτηριστικά λέει «τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει καταρρακωθεί το σύμπαν, η γειτονιά έχει αδειάσει», αναφερόμενος στους τραπεζικούς και ασφαλιστικούς οργανισμούς, στους δικηγόρους οι οποίοι «δεν κατεβαίνουν, οι δε μισθωτοί κουβαλάνε το ταπεράκι από το σπίτι τους».
Στο μεζεδοπωλείο υπάρχει καθημερινά μενού με σαλάτα, ορεκτικό, κυρίως πιάτο, γλυκό και ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα, στην τιμή των 13 ευρώ, ενώ Τρίτη βράδυ το μενού σερβίρεται στα 10 ευρώ.
Στ. Θεοδωράκης: Το ζητάει ο κόσμος
Η δράση «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ» είναι υιοθετημένη και από το εστιατόριο «Παπαρούνα» στην περιοχή Λαδάδικα.
Οπως αναφέρει στον «Α» ο υπεύθυνος του καταστήματος, Σταμάτης Θεοδωράκης, «είναι κάτι που το ζητάει ο κόσμος, τηλεφωνάει και ρωτάει εάν ισχύει η δράση» συμπληρώνοντας ότι την Τρίτη, ούτως ή άλλως, το εστιατόριο απορροφά το 60% των πελατών του.
Ετσι, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να καθιερώσουν το μενού των 10 ευρώ, καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ, το οποίο περιλαμβάνει σαλάτα (από τρεις διαφορετικές επιλογές οι οποίες ανανεώνονται κάθε μήνα), κυρίως πιάτο (επίσης από τρεις επιλογές) και επιδόρπιο.
Γ. Κώστογλου: Διαφημίζουμε τη δράση
Τη δράση «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω με 10 ευρώ» την υποστηρίζει από την έναρξη της λειτουργίας της και ο ιδιοκτήτης Γιώργος Κώστογλου, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο, ουζερί και μπιραρία στην παραλιακή οδό.
«Σερβίρουμε μενού που αποτελείται από ορεκτικό, σαλάτα, κυρίως πιάτο με τρεις διαφορετικές επιλογές, επιδόρπιο και ένα ποτήρι κρασί», εξηγεί στον «Α» ο κ. Κώστογλου του «Αγιολί», επισημαίνοντας ότι «η δράση δεν έχει ατονήσει, βεβαίως όμως και τη διαφημίζουμε».
Σύμφωνα με τον ίδιο το παραπάνω μενού είναι στην τιμή των 10 ευρώ, Τρίτη βράδυ, «αντί για 15 ευρώ που κοστίζει», ενώ στην μπιραρία σερβίρεται καθημερινά μενού των 10 ευρώ.
Σκέψεις για το... κοκτέιλ Θεσσαλονίκης
Μια νέα ιδέα είναι υπό συζήτηση σ' ό,τι αφορά τις δράσεις του δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαστρονομίας, και σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρο Πέγκα, «είναι το κοκτέιλ Θεσσαλονίκης, βασιζόμενο στο ''Many stories one heart''».
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια σχετική ανησυχία σχετικά με τη συσχέτιση της ιδέας και του αλκοόλ. «Είμαστε υπό σκέψη», λέει στον «Α» ο κ. Πέγκας.
Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο της ανάδειξης της πολυεθνικής κουζίνας της Θεσσαλονίκης, ένας νέος «γαστρονομικός οδηγός πόλης» προωθείται, ο οποίος συμπεριλαμβάνει 13 αντιπροσωπευτικές συνταγές της τοπικής κουζίνας. Πρόκειται για το κουλούρι Θεσσαλονίκης, τον τραχανά, την μπουγάτσα, τους λουκουμάδες, τα τρίγωνα Πανοράματος, τα πιροσκί, τα ντολμαδάκια γιαλαντζί, το μαντί, τον πατσά, τους λαχανοντολμάδες, το μυδοπίλαφο, τις σαρδέλες παντρεμένες και τα huevos hamminados.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !