10 Σεπτεμβρίου 2014

"Αλαλούμ προχειρότητας στην ορκωμοσία των αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

Με αφορμή, την ορκωμοσία των αιρετών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (πρώτου και δευτέρου βαθμού), παρακολουθήσαμε από τις τηλεοράσεις το αλαλούμ της προχειρότητας και τον αυτοσχεδιασμό στους «όρκους» που ακούγονταν, από τους εκλεγμένους αυτούς εκπροσώπους μας!  Με το θέμα αυτό ασχολήθηκαν και οι εφημερίδες, κυρίως πανελληνίας κυκλοφορίας. 

Με το «θέαμα» όμως αυτό εύλογα ήταν, οι πολίτες ν’απορούν, να εκπλήσσονται, να διερωτώνται, ακόμη δε και ν’ανησυχούν, αν αυτή η χώρα διατηρεί τα χαρακτηριστικά στοιχεία «συντεταγμένης πολιτείας»ή όχι, η λειτουργία της οποίας προφανώς, πρέπει να διέπεται από τις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος, στις οποίες στηρίζονται οι Νόμοι και λειτουργούν οι θεσμοί της Ελληνικής Πολιτείας.
Στη συγκυρία αυτή την οποία όμως όλοι βιώνουμε, εύλογα, αρκετοί (και δικαίως), αμφισβητούν την – κατά το Σύνταγμα – λειτουργία του πολιτεύματος, της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, εφόσον (όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί), έχει υποβαθμιστεί η λειτουργία της Βουλής, η οποία (σε σημαντικό βαθμό) δεν νομοθετεί και οι αποφάσεις των Υπουργών επενδύονται με το κύρος του Νόμου, με το αιτιολογικό του κατεπείγοντος! 
Ωστόσο όμως αυτό – σε καμία περίπτωση – δεν μπορεί να σημαίνει, πως πρέπει όλοι να συνεργούμε στην απόλυτη διάλυση και απαξίωση θεσμών και Νόμων.  Διότι, οι εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν, καθώς και όσες άλλες τοπικά βιώσαμε, κατά την ορκωμοσία των Δημοτικών και Περιφερειακών Διοικήσεων και προβληματίζουν και ανησυχούν.  Και τούτο διότι η συμπεριφορά ορισμένων αιρετών έδωσε εικόνες προχειρότητας και αυτοσχεδιασμού που ευτελίζουν και απαξιώνουν τον προβλεπόμενο όρκο των άρθρων 52 και 154 του Ν. 3852/2010 (πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»), η ακριβής διατύπωση των οποίων είναι:





Άρθρο 52
Ορκωμοσία των δημοτικών αρχών
Μετά την ανακήρυξη……….. οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας….. πριν την ημέρα εγκατάστασης και ανάληψης των καθηκόντων τους δίνουν τον ακόλουθο όρκο:
«Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους Νόμους και να εκπληρώνω τίμια και συνειδητά τα καθήκοντά μου».
Αλλά και το Άρθρο 154 του ίδιου αυτού Νόμου που αφορά την ορκωμοσία των Περιφερειακών αρχών, έχει το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο!  Οι αυτοσχεδιασμοί όμως που ακούσαμε, πρόχειροι και ανεύθυνοι, έχουν άραγε καμία εγκυρότητα; Μπορεί να έχουν εφόσον είναι άσχετοι με το περιεχόμενο των προβλεπόμενων όρκων;
Επομένως, λογικό είναι ν’απαιτούμε μια υπεύθυνη και αξιόπιστη απάντηση; Τα «πρακτικά των ορκωμοσιών» αυτών είναι αποδεκτά και νόμιμα;
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.


                                                                                    Φώτης Πουρλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !