30 Σεπτεμβρίου 2014

Το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης Κοζάνης ξανάρχεται

Κι όλοι αναρωτιόντουσαν; Τι έγινε ρε παιδιά το φεστιβάλ; Πότε θα έρθουν ξανά οι παραμυθάδες στην πόλη; Πότε θα κάνουμε μια εκδρομή στην Κοζάνη για να γεμίσουμε τα αυτιά μας λέξεις;  Το ψάχνανε στην άνοιξη, το ψάχνανε στο καλοκαίρι …

Αυτό θα φυτρώσει τον Οκτώβρη με τις βροχές καθώς ο καιρός θα κρυώνει και θα μαζευόμαστε. Το Διεθνές φεστιβάλ αφήγησης και τεχνών του λόγου ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης θα απλωθεί από τις 24 ως τις 28 Οκτωβρίου στην πόλη, στα θέατρα, το ωδείο, το σταθμό, το μπαρ, το καφέ, το αναψυκτήριο, στο λεωφορείο των παραμυθιών. Καλεσμένοι του ο Γαλλοαλγερινός Καμέλ Γκενούν που θα  μας φέρει τις μυρωδιές και τα χρώματα της Αλγερίας, η γαλλίδα Φρανσουάζ Ντιεπ με τις τρυφερές ιστορίες της Προβηγκίας αλλά και της Δυτικής Αφρικής που αγαπά και μελετά μαζί με τον Άρη Ρέτσο τον ηθοποιό –θρύλο που τραγουδά, ψέλνει, κραυγάζει, ψιθυρίζει τα λόγια των ηρώων της ελληνικής τραγωδίας και διηγείται μόνος και μοναδικά του μεγάλους ελληνικούς μύθους. Μαζί τους πολλοί νεότεροι αφηγητές, ντόπιοι και επισκέπτες, εργαστήρια αφήγησης και κάτι νέο: Το νυχτέρι «Όλοι έχουν μια ιστορία» όπου όλοι μπορούν να αφηγηθούν μια μικρή ιστορία μαζί με όσους θα διαγωνισθούν στον Πανελλήνιο διαγωνισμό αφήγησης που φέτος θεσμοθετείται.
Τέλος την ημέρα της εθνικής επετείου το φεστιβάλ θα τιμήσει τους ήρωες με ένα απροσδόκητο λογοτεχνικό αναλόγιο και την Πανδώρα στην Αίθουσα Τέχνης. Ο Στέλιος Πελασγός μέσα σε ένα σύμπαν εικόνων της βίντεοαρτιστ Άννυς Γαλανού θα διαβάσει το γράμμα που έγραψε ο ημιονηγός Νίκος καββαδίας στο άλογο, τα λόγια του θαλασσινού ποιητή μαζί με γράμματα και ιστορίες αφανών ηρώων που πολέμησαν μαζί του και θυσιάστηκαν.
Η διεθνής γιορτή λόγου που ρίζωσε στην πόλη θα γελάσει, θα συγκινηθεί, θα ανατριχιάσει, θα θυμηθεί, θα τιμήσει και θα ζήσουμε όλοι καλά κι ακόμα καλύτερα.

Πληροφορίες στα γραφεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, στην «Αίθουσα Τέχνης» και στο τηλ. 24610-24062, εσωτ. 1, κα Σιμάρα Τασούλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !