18 Σεπτεμβρίου 2014

Δημιουργία παραρτήματος ΕΚΑΒ στην Αριδαία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με την οποία ζητά να δημιουργηθεί παράρτημα του ΕΚΑΒ στην Αριδαία για την εξυπηρέτηση των περιστατικών του ακριτικού Δήμου Αλμωπίας με ασθενοφόρα που θα έχουν ως αφετηρία τους την Αριδαία κι όχι την Έδεσσα, όπως έχει σχεδιαστεί από το ΕΚΑΒ, ώστε να αποσοβηθούν οι τραγικές συνέπειες που θα επέλθουν σε βάρος της υγείας των κατοίκων της Αλμωπίας, εφόσον θα χάνεται κρίσιμος χρόνος. 
Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, σύμφωνα με πληροφορίες και οι πέντε οδηγοί του Κέντρου Υγείας Αριδαίας θα μεταταχθούν υποχρεωτικά από 1-10-2014 στο ΕΚΑΒ που έχει έδρα του στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας την Έδεσσα και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι κλήσεις για συνδρομή ασθενοφόρου από τους κατοίκους του ακριτικού δήμου της Αλμωπίας θα εξυπηρετούνται από το Κέντρο του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην Έδεσσα, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη αναστάτωση στους κατοίκους του Δήμου Αλμωπίας, εφόσον το ασθενοφόρο για ένα έκτακτο περιστατικό, π.χ. ένα τροχαίο ή ένα καρδιακό επεισόδιο στην Περίκλεια, θα έχει ως αφετηρία του την Έδεσσα, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας της απώλειας κρίσιμου χρόνου, αυτού που στην ιατρική ορολογία ονομάζεται «χρυσή ώρα».-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Στην κυριότητα του Κέντρου Υγείας Αριδαίας είχαν περιέλθει από δωρεές ιδιωτών στο παρελθόν δύο πλήρως εξοπλισμένα ασθενοφόρα, τα οποία σήμερα βρίσκονται υπό επισκευή, ενώ για την εξυπηρέτηση των περιστατικών έχει παραχωρηθεί προσωρινά ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας από το Νοσοκομείο της Έδεσσας.
Με την απαράδεκτη απόφασή σας πριν από μερικούς μήνες και οι 5 οδηγοί του Κέντρου Υγείας Αριδαίας είχαν μεταταχθεί στο νοσοκομείο της Έδεσσας δήθεν προσωρινά για ένα μήνα, απ’ όπου επέστρεψαν όμως μόλις πριν από δέκα ημέρες και συνολικά μετά από πέντε μήνες, με τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Αλμωπίας, εφόσον πολλά περιστατικά κατέφταναν στο Κέντρο Υγείας Αριδαίας με ιδιωτικά μέσα (ταξί, ιδιωτικά οχήματα κ.λπ.) και χωρίς την παροχή πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα οι οδηγοί των Κέντρων Υγείας θα μεταταχθούν από 1-10-2014 υποχρεωτικά στο ΕΚΑΒ, η έδρα του οποίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας βρίσκεται στην Έδεσσα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι κλήσεις για συνδρομή ασθενοφόρου από τους κατοίκους του ακριτικού δήμου της Αλμωπίας θα εξυπηρετούνται από το Κέντρο του ΕΚΑΒ που βρίσκεται στην Έδεσσα, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογη αναστάτωση στους κατοίκους του Δήμου Αλμωπίας, εφόσον το ασθενοφόρο για ένα έκτακτο περιστατικό, π.χ. ένα τροχαίο ή ένα καρδιακό επεισόδιο στην Περίκλεια, θα έχει ως αφετηρία του την Έδεσσα, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, εξαιτίας της απώλειας κρίσιμου χρόνου, αυτού που στην ιατρική ορολογία ονομάζεται «χρυσή ώρα».
Επομένως επιτακτική προβάλει η ανάγκη για την δημιουργία παραρτήματος του ΕΚΑΒ στην Αριδαία για την εξυπηρέτηση των περιστατικών στον Δήμο Αλμωπίας με αφετηρία των ασθενοφόρων την Αριδαία κι όχι την Έδεσσα, όπως έχει δρομολογηθεί.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να δημιουργήσετε παράρτημα του ΕΚΑΒ στην Αριδαία για την εξυπηρέτηση των περιστατικών του ακριτικού δήμου της Αλμωπίας με αφετηρία των ασθενοφόρων την Αριδαία κι όχι την Έδεσσα που αποτελεί την έδρα του ΕΚΑΒ στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ώστε να αποσοβηθούν οι τραγικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της Αλμωπίας;-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !