20 Σεπτεμβρίου 2014

Ίδρυση Κέντρου Διαμεσολάβησης στην Πιερία

Το θέμα της ίδρυσης Κέντρου Διαμεσολάβησης, που θα λειτουργήσει στο κτίριο του Επιμελητήριου Πιερίας, συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου προχθές το βράδυ.

Τις λεπτομέρειες σχετικά με το θεσμό και τη λειτουργία του Κέντρου Διαμεσολάβησης εξήγησε στους
συμβούλους ο νομικός σύμβουλος του Επιμελητηρίου Στέφανος Βαρδάκας. Όπως επισήμανε, η διαμεσολάβηση είναι ένας εναλλακτικός τρόπος επίλυσης διαφορών. Διεξάγεται με τη συνδρομή ενός τρίτου αντικειμενικού προσώπου, του διαμεσολαβητή, ο οποίος προσπαθεί να οδηγήσει τα μέρη στην επίτευξη συμφωνίας. Σε σύγκριση με τη δικαστική οδό, η διαμεσολάβηση μπορεί να παράγει υψηλής ποιότητας βιώσιμες λύσεις, με πολύ λιγότερο κόστος, χρόνο και συναισθηματική πίεση. 

Η διαμεσολάβηση χρησιμοποιείται σε εμπορικές, αστικές, οικογενειακές και εργατικές διαφορές. Στη διαμεσολάβηση συμμετέχουν, ο διαμεσολαβητής και τα αντίδικα μέρη. Η διαδικασία διεξάγεται μέσα από εμπιστευτικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή, ο οποίος πρέπει να είναι εξειδικευμένος και αμερόληπτος. Η ευελιξία και η αμεσότητα του χαρακτήρα της διαμεσολάβησης, επιτρέπουν στα μέρη να επικεντρωθούν στην ουσία της διαφοράς. Δίνεται δε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προσωπικότητα, τις ανάγκες και τα συμφέροντα των μερών. Ο διαμεσολαβητής διασφαλίζει την τήρηση των αρχών της διαμεσολαβητικής διαδικασίας που είναι μεταξύ άλλων: 

η αυστηρή τήρηση της εμπιστευτικότητας, η ελεύθερη συμμετοχή των μερών, η διαχείριση των συναισθημάτων τους,
η ελαστικότητα της μορφής της διαδικασίας, η ισότητα στην αντιμετώπιση των μερών, η αποτελεσματική επικοινωνία, ο μη δεσμευτικός χαρακτήρας όσων διαμείβονται (μέχρι την υπογραφή του συμφωνητικού επίλυσης της διαφοράς)
και η - καινοτόμος σε σχέση με τη δικαστική και διαιτητική επίλυση διαφορών - μη έκδοση απόφασης από το διαμεσολαβητή. 

Εν ολίγοις, διαμεσολάβηση σημαίνει λιγότερο κόστος για τον πολίτη και τον επιχειρηματία και ταχύτερη λειτουργία στην απονομή Δικαιοσύνης. "Αν λάβουμε υπόψη μας πόσο χρονοβόρες είναι οι δικαστικές διαδικασίες στην Ελλάδα, όπου οι υποθέσεις που ακολουθούν τη νομική οδό επιλύονται μετά από 5-6 χρόνια, καθώς και το υψηλό κόστος των δικαστικών διενέξεων, γίνεται εμφανές ότι ότι ο θεσμός της διαμεσολάβησης έχει μέλλον. Μάλιστα από τον ερχόμενο Ιανουάριο θα είναι υποχρεωτικός για κάποια είδη διαφορών" τόνισε ο κ. Βαρδάκας.
 
Ο θεσμός της διαμεσολάβησης λειτουργεί με επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και δεκαετίες και συμβάλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στην ταχεία εξωδικαστική επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων. Στην Ελλάδα η διαμεσολάβηση υπάγεται στις διατάξεις του νόμου 3898/2010. Οι έδρες των Επιμελητηρίων επιλέχθηκαν ώστε να μπορούν εκεί να ιδρυθούν Κέντρα Διαμεσολάβησης, καθώς έχουν ήδη σχέση με την επιχειρηματική κοινότητα και λίστα με όλους τους επιχειρηματίες.

Το Επιμελητήριο, συνέχισε ο κ. Βαρδάκας, διαθέτει ήδη τους χώρους, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι και με τα απαραίτητα μέσα για τις διαδικασίες της διαμεσολάβησης, διαθέτει δηλαδή όλες τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει ως Κέντρο Διαμεσολάβησης. Αυτό επισήμανε, εξάλλου, και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος κάλεσε τους συμβούλους να αποφασίσουν θετικά για την ίδρυσή του εξουσιοδοτώντας την Διοικητική Επιτροπή να συντάξει τον κανονισμό λειτουργίας του.

ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !