31 Αυγούστου 2014

Πιερία-Ημαθία-Πέλλα: Για ψώνια και δόντια προτιμούν τα Σκόπια !

Οι κάτοικοι των βορειοελλαδίτικων πόλεων αναγνωρίζουν πια τα βανάκια. Εδώ και χρόνια, τα αυτοκίνητα εμφανίζονται τακτικά, διαφορετικές ώρες τις ημέρας, στις πλατείες και σε άλλα κεντρικά σημεία των ελληνικών πόλεων: Νάουσα, Εδεσσα, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη, Πολύκαστρο, ακόμη και
Θεσσαλονίκη, γεμίζουν επιβάτες και αναχωρούν. Ολοι ξέρουν πού κατευθύνονται: Μπίτολα, Γευγελή ή κάποια άλλη πόλη των νοτιοανατολικών Σκοπίων ή ακόμη και της Βουλγαρίας. Επιβάτες τους, Βορειοελλαδίτες με προβλήματα στα δόντια.

Ουδείς πίστευε, όταν πρωτοεμφανίστηκε το φαινόμενο του οδοντιατρικού τουρισμού προς τις γειτονικές χώρες πριν από περίπου 5 χρόνια, ότι η διαρροή της πελατείας θα ήταν τόσο έντονη, ώστε πολλοί ειδικοί επιστήμονες στη Βόρεια Ελλάδα να έχουν οδηγηθεί σε κλείσιμο των ιατρείων τους. Ομως παρά τις οχλήσεις των ιατρικών ομοσπονδιών προς τα αρμόδια υπουργεία, δεν έχει βρεθεί ακόμα φόρμουλα ώστε οι Ελληνες γιατροί να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί από τους συναδέλφους τους εκτός συνόρων. Στους τιμοκαταλόγους των οδοντιατρείων στις παραμεθόριες πόλεις των Σκοπίων και της Βουλγαρίας (μοιράζονται ως φέιγ βολάν στη Βόρεια Ελλάδα) μπορεί κανείς να βρει στίλβωση και σφράγισμα από 10 ευρώ, ενώ προσφέρονται συνήθως και διάφορες άλλες υπηρεσίες, με πρώτη και κύρια τη δωρεάν μεταφορά από και προς τον τόπο διαμονής. Οδοντιατρική κλινική στη Γευγελή, για παράδειγμα, διαφημίζει στο σάιτ της δωρεάν μεταφορά όλες τις ώρες της ημέρας από Πολύκαστρο, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Βέροια, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα κ.λπ. με μια απλή κλήση και μάλιστα σε ελληνικό κινητό. Προκειμένου να δελεάσουν τους Ελληνες ασθενείς, οι κλινικές διαφημίζουν και υπηρεσίες μασάζ, χαμάμ και σάουνας εντελώς δωρεάν.

«Μόλις χθες είδα μια κυρία που χρειαζόταν καινούργιες οδοντοστοιχίες. Μου είπε, “παίρνω 400 ευρώ σύνταξη, κάθε μία οδοντοστοιχία κοστίζει εδώ (σ.σ.: στη Νάουσα) 400 ευρώ. Εκεί (σ.σ.: στα Σκόπια) θα τις κάνω και τις δύο με 300 ευρώ”», λέει στην «Κ» ο οδοντίατρος από τη Νάουσα και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος. «Εκεί προσφέρουν οδοντιατρικές υπηρεσίες στο ένα τρίτο του κόστους, δεν μπορείς να τους ανταγωνιστείς». Ο ίδιος καταγράφει μείωση της πελατείας κατά 50% μέσα σε λίγα χρόνια. «Το εργαστήριο κοστίζει, εμείς δεν μπορούμε να ρίξουμε περισσότερο τις τιμές». Οπως λέει, είναι συχνό το φαινόμενο ασθενείς να πηγαίνουν στα Σκόπια ή τη Βουλγαρία για θεραπεία και να επιστρέφουν σε χειρότερη κατάσταση απ’ ό,τι έφυγαν. «Οι περισσότεροι δεν κάνουν καλή δουλειά. Τα θεραπευτικά είναι χάλια, τα προσθετικά είναι ανεκτά. Επιπλέον, θα κοιτάξουν πώς να ανεβάσουν το κοστολόγιο του ασθενή, βάζοντας, για παράδειγμα, γέφυρα για οκτώ αντί για τρία δόντια. Γενικά, ψάχνουν μεγάλες δουλειές, αν δηλαδή ανεβάσουν κάποιον ώς εκεί, να του κάνουν περισσότερες επεμβάσεις. Και για να κατεβάσουν το δικό τους κοστολόγιο θα χρησιμοποιήσουν, για παράδειγμα, δεύτερης κατηγορίας πορσελάνη. Ολοι επιστρέφουν με δόντια σε χρώμα κιμωλίας, bleach, φαίνεται από μακριά πού έγινε η δουλειά».

Πρόσφατα, ο πρόεδρος των οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης κ. Θανάσης Δεβλιώτης απηύθυνε έκκληση στους Βορειοελλαδίτες να απευθύνονται στους εγχώριους οδοντιάτρους, τονίζοντας ότι τα κρούσματα ασθενών με σοβαρά προβλήματα έπειτα από οδοντιατρικές επισκέψεις στις γειτονικές χώρες αυξάνονται. «Το φαινόμενο υπήρχε από παλιότερα, ωστόσο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω κρίσης, οι ασθενείς που καταφεύγουν σε οδοντιατρεία αμφιλεγόμενης υγιεινής και ικανοτήτων των... συναδέλφων σε Σκόπια και Βουλγαρία έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι οδοντίατροι εκεί βλέπουν τους Ελληνες ευκαιριακά, και δύσκολες εργασίες που απαιτούν πολλαπλές επισκέψεις γίνονται στο... πόδι, καθώς οι γιατροί λειτουργούν με όρους... φάμπρικας», είπε ο κ. Δεβλιώτης μιλώντας στη «Δημοκρατία».

«Στα ιατρεία μας πληθαίνουν οι ασθενείς που έρχονται με δόντια σε κάκιστη κατάσταση, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους», πρόσθεσε αναφέροντας πρόσφατο παράδειγμα ασθενούς που είχε καρκίνο του στόματος, αλλά δεν έγινε αντιληπτό από τον γιατρό της Βουλγαρίας που προχώρησε κανονικά στην εξαγωγή.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας του Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), περισσότεροι από 600.000 Ελληνες περνούν σε μηνιαία βάση στις παραμεθόριες περιοχές γειτονικών χωρών για τις αγορές τους, αλλά και για τις φθηνές οδοντιατρικές υπηρεσίες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !