28 Αυγούστου 2014

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις -Δείτε τα αποτελέσματα αναλυτικά

Ανοίγει η πόρτα των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για χιλιάδες υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση των ορίων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στις τεχνολογικές σχολές γίνεται μία ημέρα νωρίτερα από πέρυσι (σ.σ.: το 2013 ανακοινώθηκαν στις 29 Αυγούστου), παρότι εφέτος οι εξετάσεις ξεκίνησαν μία εβδομάδα αργότερα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Θανάσης Κυριαζής, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ανήλθε σε 99.958 από 104.998 πέρυσι και στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι από 71.761 το 2013. Οι κενές θέσεις είναι 1.164, από 836 το 2014.
Ειδικότερα, στα πανεπιστήμια εισάγονται 47.053 υποψήφιοι, στα ΤΕΙ 23.797 και στις υπόλοιπες σχολές (αστυνομικές, στρατιωτικές κ.λπ.) 1.913. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε σε 81,05% και, όπως είπε ο κ. Κυριαζής, «οι φετινές εξετάσεις (είναι) από τις πιο επιτυχημένες των τελευταίων ετών».
Αναλυτικά οι βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία
Αυξήθηκαν τα όρια εισαγωγής σε περιζήτητες σχολές
Στη Νομική Αθήνας οι βάσεις αυξήθηκαν κατά 0,8% (18.714 μόρια το όριο εισαγωγής), στη Νομική Θεσσαλονίκης κατά 1,2% (18.615) και στη Νομική Κομοτηνής κατά 2,2% (18.303).
Στις ιατρικές σχολές, η άνοδος στην Αθήνα ήταν 1,7% (19.233 τα μόρια εισαγωγής), στη Θεσσαλονίκη 2,4% (19.122), στην Πάτρα 2,8%, στη Λάρισα 3,2%, στην Κρήτη 3,2%, στα Ιωάννινα 3,3% και στην Αλεξανδρούπολη 3,5%.
Στις νομικές σχολές η αύξηση ήταν από 200 έως 400 μόρια και στις πολυτεχνικές έως 1.000.
Η μεγαλύτερη αύξηση (27,3%) καταγράφηκε στη Σχολή Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ενώ η μεγαλύτερη μείωση (60%) στη Μουσικών Σπουδών Αθήνας.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό των εφετινών εξετάσεων είναι ότι από τα 450 τμήματα στα 121 η βάση εισαγωγής είναι κάτω από τα 10.000 μόρια.
Χρηστικές συμβουλές για τους υποψηφίους
Πατήστε εδώ για να δείτε τα αποτελέσματα των βάσεων.
Οι υποψήφιοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας πληκτρολογώντας:
- τον οκταψήφιο κωδικό αριθμό τους
- τα τέσσερα αρχικά γράμματα των προσωπικών τους στοιχείων (επώνυμο – όνομα – πατρώνυμο – μητρώνυμο).
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα θα αποσταλούν ηλεκτρονικά και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για να εκτυπωθούν ονομαστικές καταστάσεις των επιτυχόντων και να προωθηθούν στα σχολεία ευθύνης τους, στα οποία θα αναρτηθούν εντός της ημέρας.
Παράλληλα, σήμερα ανακοινώνονται και τα αποτελέσματα των εισαγόμενων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ειδικές κατηγορίες των αλλοδαπών-αλλογενών και των αποφοίτων λυκείων ή αντίστοιχων σχολείων κρατών – μελών της Ε.Ε. μη ελληνικής καταγωγής.
Μετεγγραφές
Α. Οι διαδικασίες που θα τηρήσουν οι φοιτητές, όπως και τα δικαιολογητικά που θα χρειαστούν για τη μετεγγραφή τους, θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση η οποία θα εκδοθεί μετά την ανακοίνωση των βάσεων.
Β. Το Υπουργείο Παιδείας θα ορίσει στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις ημερομηνίες ελέγχου, ενώ θα υπάρξει προς τις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων χρονικό όριο ολοκλήρωσης διαδικασιών για να μη χάσουν οι φοιτητές το πρώτο εξάμηνο των σπουδών.
Τα δικαιολογητικά εγγραφών
Πέρυσι οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών έγιναν από τις 11 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου. Κάτι ανάλογο θα γίνει και εφέτος.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν οι πρωτοετείς στο τμήμα που πέτυχαν είναι τα εξής:
-τίτλος απόλυσης: απολυτήριο ή πτυχίο ή αποδεικτικό του σχολείου αποφοίτησης ή νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο των τίτλων αυτών
- υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα
- τέσσερις φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας
- εκτός των παραπάνω, και μόνο όσοι πέτυχαν από το Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ – ΟΜΑΔΑ Β΄ (90% και 10%) υποβάλλουν και νομίμως κυρωμένο αντίγραφο ή φωτοαντίγραφο της βεβαίωσης πρόσβασης (δεν κατατίθεται ποτέ η πρωτότυπη βεβαίωση πρόσβασης).
Κατά την προσέλευσή τους για εγγραφή, οι εισαχθέντες πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα/διαβατήριο ή άλλο δημόσιο έγγραφο, από το οποίο να αποδεικνύονται τα ονομαστικά τους στοιχεία και η ακριβής ημερομηνία γέννησης.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι εισαχθέντες μπορούν να απευθύνονται στις γραμματείες των οικείων σχολών.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !