3 Ιουνίου 2014

Συνάντηση επιστημόνων από τη Μεσόγειο για το δίκτυο Natura 2000

Δίοδοι για μελλοντικές συνεργασίες με στόχο την καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της Μεσογείου δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εναρκτήριου βιογεωγραφικού σεμιναρίου για τη διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 που πραγματοποιήθηκε με
μεγάλη επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Για τρεις ημέρες, στις 26, 27 και 28 Μαΐου, 76 επιστήμονες από διάφορες χώρες της Ευρώπη και κυρίως από τις μεσογειακές χώρες,  πήραν μέρος στο σεμινάριο, που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και φιλοξενήθηκε από το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα και το ΥΠΕΚΑ, υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Οι επιστήμονες συμμετείχαν σε ομάδες εργασίες στο πλαίσιο των οποίων εξέτασαν παραδείγματα καλών πρακτικών διαχείρισης, ενώ επίσης συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι προστατευόμενες περιοχές τους, οι οποίες πολλές φορές προσομοιάζουν, αφού ανήκουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Πολλοί εκ  των συμμετεχόντων, εκπροσωπώντας φορείς διαχείρισης ευρωπαϊκών προστατευόμενων περιοχών, έθεσαν τις βάσεις για συνεργασία, προκειμένου στο μέλλον να ανταλλάσουν μεταξύ τους πληροφορίες για τη διαχείριση των περιοχών τους, ή και να καταθέσουν από κοινού προτάσεις στα χρηματοδοτικά μέσα.
Οικισμός στον Κορινό
Οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην προστατευόμενη περιοχή, από τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και το Δέλτα Αξιού έως και τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και τις Αλυκές Κίτρους. Η τελευταία στάση ήταν στην προστατευόμενη περιοχή του Κορινού, για την οποία υπάρχουν σχέδια ανάπτυξης παραθεριστικού τουρισμού, τα οποία, αν υλοποιηθούν, θα αφαιρέσουν πολύτιμους οικοτόπους αναπαραγωγής και τροφοληψίας από τα είδη της περιοχής.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Φώτης Παπούλιας δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για το θέμα και τόνισε ότι τα κράτη – μέλη έχουν αναλάβει τη δέσμευση, με βάση την Οδηγία των Οικοτόπων, να αποτρέπουν την υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών. Ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης τόνισε ότι πέραν από την υποβάθμιση που θα προκαλέσει στο περιβάλλον η δημιουργία του οικισμού, οι κάτοικοι και οι περιουσίες που θα δημιουργηθούν θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από πλημμύρες. «Η περιοχή δεν αναπτύχθηκε ποτέ οικιστικά από την αρχαιότητα και υπήρχε λόγος γι αυτό. Με την πρώτη πλημμύρα ο οικισμός θα πνιγεί. Διαφορετικά, θα πρέπει να θωρακιστεί με ένα κολοσσιαίο υδραυλικό έργο. Αξίζει τον κόπο; Αναρωτιέμαι γιατί να κινδυνεύουμε να εκτεθούμε στα φυσικά φαινόμενα, όταν δίπλα μας υπάρχουν άλλες περιοχές για την ανάπτυξη που θέλουμε», είπε ο κ. Παναγιωτίδης.

Σημειώνεται ότι η στήριξη της λειτουργία του φορέα διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα με σκοπό τη διαχείριση της περιοχής ευθύνης του είναι έργο ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας-Θράκης του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !