7 Ιουνίου 2014

Πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης Δήμου Αριστοτέλη

Ø  
   Διοργάνωση εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη για την οικιακή κομποστοποίηση.
Ø     Παρουσίαση της μεθόδου οικιακής κομποστοποίησης σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Αριστοτέλη (Πέμπτη 12-6-2014 Μ. Παναγία, ώρα:18:00-Αρναία, ώρα 20:00, Παρασκευή 13-6-2014 Ιερισσό, ώρα 18:00-Στρατώνι, ώρα 20:00).

Ο Δήμος Αριστοτέλη ξεκίνησε την  προώθηση  του προγράμματος  οικιακής κομποστοποίησης, το οποίο περιλαμβάνει την δωρεάν παροχή 1.500 κάδων κομποστοποίησης βιοαποδομήσιμων απορριμμάτων στο 25% των νοικοκυριών του Δήμου.
Η δράση είναι ενταγμένη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής).
Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη για την οικιακή κομποστοποίηση, τη μείωση των αστικών στερεών αποβλήτων και γενικότερα την ορθολογική διαχείρισή τους, με τη δημιουργία και εκτύπωση ενημερωτικού υλικού. 
        Ο Δήμος Αριστοτέλη σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής Α.Ε. (ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ. Α.Ε.) διοργανώνει εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κατοίκων του Δήμου Αριστοτέλη για την οικιακή κομποστοποίηση και παρουσίασης της μεθόδου οικιακής κομποστοποίησης σε Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου. Το Πρόγραμμα των ενημερωτικών εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014
-Ώρα 18:00, Πολιτιστικό Κέντρο Μ. Παναγίας
-Ώρα 20:00, Αίθουσα «Μητροπολίτης Σωκράτης» Δημοτικού Καταστήματος Αρναίας.
Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014
-Ώρα 18:00, Κέντρο Πολιτισμού Ιερισσού
-Ώρα 20:00, Κοινοτικό Κατάστημα (αίθουσα ΟΑΕΔ) Στρατωνίου.
Αυτή την περίοδο  έχει ξεκινήσει και η διανομή πληροφοριακού τετράπτυχου και αιτήσεων για την προμήθεια των κάδων κομποστοποίησης στους κατοίκους  όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου.
                Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να προμηθευτούν  δωρεάν  κάδο κομποστοποίησης, μπορούν να συμπληρώσουν  αίτηση συμμετοχής και να την υποβάλλουν στα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα όλων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Αριστοτέλη και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση 15410@dimosaristoteli.gr μέχρι τις 20 Ιουνίου 2014. Όσοι επιθυμούν να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά την αίτηση, αυτή βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.dimosaristoteli.gr/gr/municipality/2061
        Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται  τηλεφωνικά στην Γραμμή Εξυπηρέτησης του Πολίτη που λειτουργεί στο Δήμο Αριστοτέλη, καλώντας στον πενταψήφιο αριθμό κλίσης  1 5 4 1 0.

Με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας ανέφερε τα εξής:
«Η κομποστοποίηση είναι ο βιωσιμότερος τρόπος διαχείρισης των βιοαποδομήσιμων/οργανικών μας αποβλήτων  (αποφάγια, κλαδέματα), με τον οποίο παράγεται οργανικό λίπασμα-κομπόστ.
Αποτελεί μια δοκιμασμένη μέθοδο διαχείρισης των αποβλήτων σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες. Σε οικιακό επίπεδο, με τη χρήση ειδικών κάδων κομποστοποίησης τους οποίους θα προμηθεύονται οι κάτοικοι, θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά όσο και οικονομικά.
O Δήμος προκειμένου να προωθήσει ένα πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης,  θα  καλύψει με κάδους κομποστοποίησης,  οι οποίοι θα διατεθούν δωρεάν, το 25% των κατοικιών.  Συνολικά θα διανεμηθούν στα νοικοκυριά του Δήμου μας 1500 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης.
Αυτή την περίοδο και μέχρι τις 20 Ιουνίου υποβάλλονται οι αιτήσεις για την προμήθεια των κάδων στα δημοτικά καταστήματα των Δημοτικών και Τοπικών μας Κοινοτήτων και ηλεκτρονικά.
Παράλληλα ξεκινήσαμε μία καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών και παρουσίασης της μεθόδου, με την διανομή φυλλαδίων και αιτήσεων σε όλους τους δημότες μας και την πραγματοποίηση σχετικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με την ΑΝ.ΕΤ.ΧΑ., οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Ιερισσό, την Αρναία, την Μ. Παναγία και το Στρατώνι κατά το διήμερο 12-13 Ιουνίου.
Η δράση της κομποστοποίησης αποτελεί υποέργο του έργου της αποκατάστασης των Χ.Α.Δ.Α. (σκουπιδότοπων) που έχουμε εντάξει στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Να θυμίσουμε ότι εκτός από το έργο της αποκατάστασης των πρώην ενεργών Χ.Α.Δ.Α. του Δήμου μας, έχουμε εντάξει στα συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και άλλα σημαντικά έργα που σχετίζονται με την διαχείριση των απορριμμάτων μας.
Έχουμε ολοκληρώσει την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ιερισσού και έχουμε εντάξει και διασφαλίσει την χρηματοδότηση της κατασκευής ΧΥΤΑ/Υ στην περιοχή μας.
Παράλληλα έχουμε αναπτύξει προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά του Δήμου μας, ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων και αδρανών υλικών και κλαδεμάτων.

Όλα αυτά σχετίζονται με την ανάπτυξη ενός προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και στα 16 χωριά του Δήμου μας, όπως είχαμε υποσχεθεί και προγραμματίσει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !