5 Ιουνίου 2014

Κατασκευή μεγάλης λιμνοδεξαμενής στη Ράχη


Στην κατεύθυνση ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας και στην επιτυχή διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συμβάλλουν οι εργασίες ενίσχυσης και βελτίωσης των αγροτικών υποδομών στο σύνολο του αγροκτήματος του Δήμου Κατερίνης. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η βελτίωση των υποδομών στο
αγρόκτημα της Ράχης, με επίκεντρο την εκτέλεση εργασιών κατασκευής μεγάλης λιμνοδεξαμενής στη θέση ''Καλόγηρος'', προυπολογισμού:615.000,00 € με ΦΠΑ. Έργο, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τους δημότες ούτε με ένα ευρώ, καθώς η  χρηματοδότησή του θα γίνει με το μέτρο 321 «Βασικές υπηρεσίες για την οικονομία και τον αγροτικό πληθυσμό» του προγράμματος ''Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013''.


Μπουρονίκος Νικόλαος: «Έμπρακτη στήριξη της αγροτικής παραγωγής»

Αναφερόμενος στις εργασίες ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Νίκος Μπουρονίκος σημειώνει: «Με το νερό αυτό θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σε ποσοστό 100 % τις ανάγκες άρδευσης της περιοχής του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων  της Ράχης, ενώ ευελπιστούμε ότι με το νερό που θα είναι αποθηκευμένο θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε την περίμετρο της άρδευσης του ΤΟΕΒ Ράχης τουλάχιστον κατά 500 στρέμματα. Δίνουμε τη δυνατότητα να καλλιεργηθούν και νέα τμήματα με κεράσια (υπάρχουν και οι αντίστοιχες υποδομές), να διατηρηθούν παραδοσιακές καλλιέργειες όπως ο καπνός,  αλλά και να μπούμε σε νέες καλλιέργειες όπως π.χ. τα βερύκοκα. .Εμείς και από την πλευρά του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη αισθανόμαστε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση που έχουμε τη δυνατότητα να στηρίζουμε ανάλογες πρωτοβουλίες και έργα που εντάσσονται σε προγράμματα και δεν επιβαρύνουν για την κατασκευή τους τον πολίτη ούτε με ένα ευρώ. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα να μείνει ο κόσμος στην ύπαιθρο και να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε».

Δημήτρης Ντούρος: «Κομβικό έργο για την ευρύτερη περιοχή»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Ράχης & πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κερασοπαραγωγών Ράχης Δημήτριος Ντούρος τονίζει: «Με ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε ότι είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου για τον τόπο μας, η κατασκευή της λιμνοδεξαμενής,  η δεύτερη στην περιοχή - πολύ μεγαλύτερη από την πρώτη - που θα δώσει μια ανάσα ψυχολογική, οικονομική, αλλά και ουσιαστική στα μέλη του ΤΟΕΒ Ράχης, στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Είναι ένα πάγιο αίτημα που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια με πρωτοβουλία του αείμνηστου  παπα - Γιώργη Ντούρου, για την παραχώρηση της έκτασης από την υπηρεσία.. Ξεκίνησε η διαδικασία για την εκπόνηση των μελετών που υλοποίησε ο Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Ράχης, σε συνεργασία με τον τότε Νομάρχη Πιερίας Γιώργο Παπαστεργίου και τον Αντινομάρχη Νίκο Μπουρονίκο και που με πολλή χαρά αγκάλιασε ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης εντάσσοντας το έργο στο εν λόγω πρόγραμμα. Φιλοδοξούμε ότι σε λίγους μήνες το έργο θα αποπερατωθεί και θα αποτελέσει γενικότερα  πόλο έλξης στο μέλλον, καθώς εδώ είναι ένα κομβικό σημείο, βρίσκονται πολύ κοντά τα διαλογητήρια, η Μονή της Πέτρας, οι κατασκηνώσεις της Μητρόπολης. Όλα αυτά θα δώσουν μία ιδιαίτερη ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ήδη έχει αφαιρεθεί η φυτική γη από όλη την έκταση του έργου, έχουν κατασκευαστεί και συμπυκνωθεί καταλλήλως οι 3 αναβαθμοί αγκύρωσης στους οποίους θα γίνει η έδραση του εξωτερικού πρανούς και έχει πιστοποιηθεί ο 1ος λογαριασμός.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά την κατασκευή χωμάτινης λιμνοδεξαμενής-Ταμιευτήρα Τραπεζοειδούς μορφής στη θέση «Καλόγηρος» Ράχης. Η ωφέλιμη χωρητικότητα του ταμιευτήρα θα είναι 135.125,00m3  νερού με μέσο βάθος νερού σε πλήρωση 8,0 m. Θα είναι τραπεζοειδούς κάτοψης διαστάσεων, με εμβαδό μικρής βάσης 14.751,00 m2 κ. Η συνολική έκταση που θα καταλαμβάνει η κατασκευή του ταμιευτήρα θα είναι 24.030,00 m2.Η πλήρωση της δεξαμενής αυτής θα γίνεται από υφιστάμενο αγωγό, που προέρχεται απ’ το ρέμα «Ζερβόμυλος» του οικισμού Παλιαμπέλων, Νομού Λαρίσης. Λόγω της ύπαρξης των διαπερατών εδαφικών σχηματισμών στο έδαφος θεμελίωσης του έργου, εσωτερικά θα  κατασκευαστεί στεγανωτική στρώση. Περιμετρικά της δεξαμενής θα τοποθετηθεί περίφραξη με σιδηροπασσάλους  και συρματόπλεγμα. 
Χρόνος εκτέλεσης : Ολοκλήρωση σε περίπου οκτώ μήνες από σήμερα.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !