22 Μαΐου 2014

Γεωργία Μπατσαρά: Να αποζημιωθούν οι αγρότες

Να αποζημιωθούν οι αγρότες από το βακτήριο που ξεραίνει τα ακτινίδια ζητούν 6 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσά τους και η Γεωργία Μπατσαρά, με ερώτηση που κατέθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Οι Βουλευτές όπου στους Νομούς τους παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο αυτού του βακτηριδίου που καταστρέφει την καλλιέργεια του ακτινιδίου, προτείνουν στον αρμόδιο Υπουργό να εφαρμοστεί πρόγραμμα ενίσχυσης των αγροτών για την εκρίζωση της καλλιέργειας.
Στην ερώτηση αναφέρουν τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Βακτήριο το οποίο καταστρέφει τα ακτινίδια, παρουσιάστηκε σε περιοχή του Νομού Πέλλας.
Το βακτήριο αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες, «ξεραίνει» πολύ γρήγορα τα δέντρα ακτινίδια και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, με τον αέρα, τις μέλισσες και άλλους τρόπους.
Το βακτήριο αυτό, όπως λένε οι επιστήμονες, έχει έλθει από το εξωτερικό, από την Κίνα, την Νέα Ζηλανδία (όπου κατέστρεψε τεράστιες εκτάσεις) αλλά και άλλες περιοχές.
Αμέσως μετά το κρούσμα που παρατηρήθηκε στο Νομό Πέλλας, αγροτικοί φορείς, αγρότες και επιστήμονες γεωπόνοι, σε συνάντηση που είχαν παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεοδωρίδη και τον Διευθυντή ΔΑΟΚ κ. Τσαντάκη, συζητήθηκε το θέμα και αποφάσισαν να ενημερωθεί  άμεσα  στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 
Κύριε Υπουργέ,
Η καλλιέργεια ακτινιδίων, γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι πολύ δαπανηρή, όχι μόνο λόγω του κόστους των φυτών αλλά περισσότερο λόγω των εξόδων εγκατάστασης της καλλιέργειας (π.χ. παλμέτα). Αγρότες οι οποίοι δαπάνησαν μεγάλα ποσά για τη δημιουργία εγκατάστασης και καλλιέργειας ακτινιδίων, εξαιτίας του βακτηριδίου αυτού, καταστρέφονται οικονομικά από τη μια στιγμή στην άλλη δίχως να έχουν κάνει απόσβεση τις εγκαταστάσεις της καλλιέργειας.
 
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή το βακτήριο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί και είναι πάνω και έξω από τις δυνατότητες των παραγωγών να το αντιμετωπίσουν με ψεκασμούς ή άλλους τρόπους,
Επειδή οι αγρότες που θα χάσουν την καλλιέργεια αυτή, θα καταστραφούν οικονομικά.
Προτείνουμε να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενίσχυσης των αγροτών για την εκρίζωση της καλλιέργειας ακτινιδίου, εφόσον αυτή πληγεί από το βακτήριο. Παρόμοια προγράμματα έχουν εφαρμοστεί και σε άλλες χώρες.
 
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
α) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την αντιμετώπιση του βακτηριδίου στα  ακτινίδια;
β) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος για την αποζημίωση των αγροτών που θα εκριζώσουν καλλιέργειες ακτινίδιων;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !