23 Μαΐου 2014

Κατερίνη: Εικαστική έκθεση της Μαρίας Χρυσοστάλη

Σας ενημερώνουμε ότι στις 26 Μαίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:30μ.μ., θα πραγματοποιηθούν στην Αστική Σχολή Κατερίνης, τα εγκαίνια της εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης του μέλους μας Μαρίας Χρυσοστάλη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου. 
Η έκθεση είναι υπό την αιγίδα της Εστίας Πιερίδων Μουσών



ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΟΥ – ΧΡΥΣΟΣΤΑΛΗ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Φλώρινα.
Γεννημένη στον Τρίλοφο Πιερίας, με καταγωγή από προσφυγικές οικογένειες Ποντίων και Μικρασιατών, ασχολήθηκε από την εφηβική της ηλικία με τις εικαστικές τέχνες.
Αυτοδίδακτη στα πρώτα της βήματα και θητεύοντας δίπλα σε γνωστούς Πιεριείς και άλλους καλλιτέχνες έχει καταπιαστεί με διάφορα είδη εικαστικής και εφαρμοσμένης τέχνης, όπως η ζωγραφική (με ιδιαίτερη έμφαση στην αγιογραφία), η γλυπτική, το ψηφιδωτό, η χαρακτική, το κόσμημα, οι διακοσμητικές τέχνες και οι κατασκευές.
Έχει παρουσιάσει μία σειρά ατομικών εκθέσεων, ενώ έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ως μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος και τον έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις.

ΟΙ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ

Ενσωματωμένη εικόνα 1
Οι Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία φέρονταν ως δύο πολύ μεγάλοι βράχοι προ θαλάσσιου στενού (διαύλου), που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, έτσι ώστε να ήταν αδύνατο το ασφαλές πέρασμα ενός πλοίου. Ο Όμηρος τις συσχετίζει με τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, δηλαδή με τον Πορθμό της Μεσσήνης στη Σικελία. Ο Στράβων, ο Ηρόδοτος και ο Ευριπίδης πίστευαν πως ήταν η είσοδος του Βοσπόρου από τον Εύξεινο Πόντο.
Ο μύθος μας παραπέμπει στην αγωνία των ανθρώπων σε ό,τι τους είναι άγνωστο και τους δημιουργεί φόβο. Ο φόβος που τους κάνει να νιώθουν τη “συμπίεση” από τα γεγονότα και τις εξελίξεις ακόμα και σήμερα εκφράζεται με τον όρο “Συμπληγάδες Πέτρες”.
Ο φόβος αυτός είναι τόσο επίκαιρος όσο και έντονος σήμερα που η ελληνική κοινωνική και κρατική υπόσταση φαντάζει στο νου μου σαν ένα πλοίο που βρίσκεται στα πρόθυρα της διέλευσής του από τις «Συμπληγάδες Πέτρες» με επικείμενη την πιθανή σύνθλιψή του.
Μπροστά σε αυτή τη δοκιμασία βρισκόμαστε όλοι και πρέπει επιτυχώς να την περάσουμε και αυτή είναι η μόνη επιλογή. Η σωτηρία ευσεβής πόθος αλλά και μονόδρομος. Το δέος σε αντίθεση με τις δυνατότητες μεγάλο. Σε αυτό το σημείο έρχεται και το αισιόδοξο μήνυμα που διδάσκει ο μύθος ότι παρά τις αντιξοότητες, με μέθοδο, θετική σκέψη, υπομονή και ομαδική συνεργασία, μπορούμε να περάσουμε αλώβητοι και νικητές τις «Συμπληγάδες Πέτρες».
Η Ελλάδα περνάει μέσα από τα εμπόδια, τα ξεπερνάει, τα προσπερνά. Τον φόβο και την αμφιβολία διαδέχεται η πολυπόθητη λύτρωση. Σε γενικότερο πλαίσιο, σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις ανά τον κόσμο κοινωνίες, χώρες, καταστάσεις, διαπροσωπικές σχέσεις, μήκη και πλάτη, υπάρχουν ή εμφανίζονται κάποια στιγμή μπροστά μας οι Συμπληγάδες.
Το θέμα είναι από ποια οπτική θα τις δεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !