30 Μαΐου 2014

Στα 10 καλύτερα περιφερειακά νοσοκομεία το Νοσοκομείο Κατερίνης !

Το «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη), το Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός» περιλαμβάνονται στα νοσοκομεία μεγάλης δυναμικότητας άνω των 600 κλινών με την πιο υψηλή αποδοτικότητα, οικονομικά και λειτουργικά 


Τα δέκα καλύτερα νοσοκομεία του ΕΣΥ παρουσίασε το υπουργείο Υγείας. 

Οι οικονομικοί και λειτουργικοί δείκτες όπως αυτοί καταγράφονται στο ESYnet αναφορικά με τις δαπάνες κάθε νοσοκομείου σε φάρμακα, υγειονομικό, ορθοπεδικό υλικό και αντιδραστήρια, υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης κ.α, καθώς και με την κίνηση ασθενών για νοσηλεία, χειρουργεία, τακτικά εξωτερικά ιατρεία και επείγοντα, αποτέλεσαν τα εργαλεία της αξιολόγησης των ειδικών συμβούλων του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, κκ. Νίκου Τσώλη και Βασίλη Αγγουρά, για την κατάρτιση της σχετικής λίστας.
Στα νοσοκομεία μεγάλης δυναμικότητας άνω των 600 κλινών με την πιο υψηλή αποδοτικότητα -οικονομικά και λειτουργικά- περιλαμβάνονται το «Παπαγεωργίου» (Θεσσαλονίκη), το Γενικό Κρατικό Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», το «Σωτηρία», ο «Ευαγγελισμός». Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα «Σισμανόγλειο», «Βενιζέλειο –Πανάνειο» Ηρακλείου, «Αλεξάνδρα», «Ιπποκράτειο», Παναρκαδικό Τρίπολης και «Ερυθρός Σταυρός».
Αξιοσημείωτες επιδόσεις είχαν επίσης πολλά νοσοκομεία της περιφέρειας μικρής δυναμικότητας από 250 έως 400 κρεβάτια, με το τοπ 10 να περιλαμβάνει τα νοσοκομεία «Αχιλοπούλειο» Βόλου, «Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης, «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, Καρδίτσας, Κατερίνης, «Βοστάνειο» Μυτιλήνης, «Κωνσταντοπούλειο» Νέας Ιωνίας, «Άγιος Ανδρέας» Πατρών και Γενικό Νοσοκομείο Σερρών.
Τέλος, σε ακόμη πιο μικρά νοσοκομεία μέχρι 250 κλίνες την πιο υψηλή αποδοτικότητα είχαν τα Γενικά Νοσοκομεία Βέροιας, Διδυμότειχου, Δράμας, Κέρκυρας, Κορίνθου.
Στον αντίποδα, βρίσκονται εννέα δημόσια νοσοκομεία που… διακρίθηκαν για τις χαμηλές επιδόσεις τους και με οικονομικά κριτήρια και με λειτουργικά. Τη λίστα με τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο κόκκινο αποτελούν τα νοσοκομεία Αιγίου, ΚΑΤ, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Θηβών, «Μαμάτσειο» Κοζάνης, «Κουτλιμπάνειο» Κοζάνης, Λειβαδιάς, «Ανδρέα Παπανδρέου» Ρόδου και Χαλκίδας.
Σχολιάζοντας πάντως τα αποτελέσματα ο υπουργός Υγείας συνεχάρη όλους τους διοικητές των νοσοκομείων. «Όλα τα νοσοκομεία έχουν πάει εντός στόχων, είναι πολύ ευχάριστο αυτό.  Κάποια νοσοκομεία όμως -όχι και με ευθύνη πάντα της διοικήσεώς τους αλλά και για αντικειμενικούς λόγους- κουβαλούν δυσλειτουργίες από το παρελθόν, άρα δεν ξεκίνησαν όλα από την ίδια αφετηρία» παρατήρησε ο κ. Γεωργιάδης.

Πώς διαμορφώνεται η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία

Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσίασαν τα στελέχη του υπουργού Υγείας για την λειτουργία των νοσοκομείων, συγκρίνοντας το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Σύμφωνα με αυτά, καταγράφεται μικρή μείωση νοσηλευθέντων ασθενών κατά 1,46%. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 είχαν νοσηλευτεί στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας 289.527 ασθενείς, ενώ εφέτος 285.291 ασθενείς.
Μείωση καταγράφεται και στην προσέλευση ασθενών στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΠ) κατά 7,68%. Το 2013 από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο είχαν απευθυνθεί στα Επείγοντα του ΕΣΥ 144.149 πολίτες, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του τρέχοντος έτους στα Επείγοντα πήγαν 133.082 άτομα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας, Μακεδονίας καθώς και στην 1η ΥΠΕ Αττικής.
Πολύ μικρή αύξηση αποτυπώνεται στον αριθμό των πολιτών που επισκέφθηκαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ). Το 1ο τρίμηνο του 2013 επισκέφθηκαν τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του ΕΣΥ 191.153 πολίτες, ενώ το εφετινό αντίστοιχο διάστημα  ο αριθμός των επισκεπτών στα ΤΕΙ ήταν 192.186.
Τέλος, θετικό πρόσημο καταγράφεται στην ολοήμερη (πρώην απογευματινή) λειτουργία, όπου αυξήθηκε η προσέλευση ασθενών κατά 27,24%/. Πέρυσι κατά τους μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο 10.706 πολίτες είχαν επιλέξει τα απογευματινά και με αδρή πληρωμή ιατρεία του ΕΣΥ, ενώ εφέτος ο αριθμός τους ανήλθε στους 13.622, με την αύξηση να καταγράφεται δυναμικά σε όλα τα νοσοκομεία.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !