3 Δεκεμβρίου 2013

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας

Ερώτηση της Κατερίνας Μάρκου για τα λειτουργικά προβλήματα της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας στη Νέα Μηχανιώνα

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: α) τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου και β) τον Υπουργό Μακεδονίας & Θράκης
ΘΕΜΑ: Σε λειτουργικό αδιέξοδο η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας

Σοβαρά λειτουργικά προβλήματα αντιμετωπίζει η Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Μακεδονίας που εδρεύει στη Νέα Μηχανιώνα του δήμου Θερμαϊκού και η οποία εκπαιδεύει χίλιους περίπου σπουδαστές, για να εργαστούν ως αξιωματικοί γέφυρας και μηχανοστασίου στον σημαντικότατο για την ελληνική οικονομία κλάδο της εμπορικής ναυτιλίας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με όσα αναφέρουν σε υπόμνημά τους οι πρόεδροι των εκπαιδευτικών συμβουλίων των σχολών της ΑΕΝ, παρόλο που η Ακαδημία λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους, με πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση και σύγχρονα εργαστήρια αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ (προσομοιωτές κλπ.), αντιμετωπίζει τα ακόλουθα προβλήματα:
-          Κτιριακό πρόβλημα: 5 από τα 10 κτίρια στα οποία στεγάζεται έχουν κριθεί από δεκαετίας προβληματικά από στατική άποψη, δεν χρησιμοποιούνται ενώ χρήζουν άμεσης επισκευής. Τα κτίρια δεν ανταποκρίνονται στις στοιχειώδεις απαιτήσεις υγιεινής (π.χ. δεν διαθέτουν WC) και τα μαθήματα γίνονται μεταξύ άλλων στα μαγειρεία, στην αίθουσα βαρών καθώς και σε πρώην αποθήκες μη αεριζόμενες που δεν τις βλέπει ο ήλιος. Με τον τρόπο αυτό, απαξιώνονται οι εγκαταστάσεις οι οποίες είναι χορηγίες μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών.
-          Τα εργαστήρια έχουν αναστείλει μερικώς εδώ και δύο χρόνια τη λειτουργία τους παρόλο που διαθέτουν υψηλής αξίας εξοπλισμό (π.χ. προσομοιωτής μηχανοστασίου).
-          Οι σπουδαστές της σχολής δεν έχουν λάβει ακαδημαϊκή ταυτότητα όπως συμβαίνει σε όλα τα ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται και μειωμένο εισιτήριο στις μετακινήσεις τους ενώ έχει καταργηθεί η σίτιση και φιλοξενία των σπουδαστών στις εγκαταστάσεις της ΑΕΝ Μακεδονίας, οι οποίες δεν διαθέτουν και κυλικείο.
-          Έχει μειωθεί ο αριθμός των υπηρετούντων μονίμων καθηγητών με αποτέλεσμα το 85% των εκπαιδευτικών ωρών να καλύπτονται από έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό.
-          Παρόλο που έχουν διατεθεί χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία λόγω απροθυμίας των προμηθευτών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την αντιμετώπιση των ως άνω θεμάτων και την αποκατάσταση των λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δεύτερη μεγαλύτερη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !