12 Δεκεμβρίου 2013

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η επιστολή του Σεβασμιώτατου κ.κ Αγαθόνικου στον Χριστόδουλο !

Ήταν ακριβώς πριν έντεκα χρόνια. Ο Μητροπολίτης Κίτρους Αγαθόνικος, αρχές Δεκεμβρίου και τότε, έγραψε, ιδιοχείρως, μία επιστολή στον τότε Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Με την επιστολή του που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η Romfea.gr ο Μητροπολίτης Κίτρους
Αγαθόνικος εξέφρασε τις θέσεις του για τις περιπτώσεις των βαριά ασθενούντων αρχιερέων και πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται από την ιεραρχία.
Έντεκα χρόνια μετά, ο ίδιος ο Μητροπολίτης Κίτρους βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. Η Ιερά Σύνοδος, ο Υπουργός Παιδείας και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας -ακολουθώντας κατά γράμμα όσα προβλέπει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος- κήρυξαν σε χηρεία την Μητρόπολη Κίτρους.
Έκριναν, πως η υγεία του κ. Αγαθονίκου είναι τέτοια, που δεν του επιτρέπει να διοικήσει τη Μητρόπολή του. Τί θα έλεγε, όμως, ο Μητροπολίτης Κίτρους γι' αυτή την απόφαση αν ήταν σε θέση να τη σχολιάσει;
Ποια θέση εξέφρασε τότε ο Μητροπολίτης κ. Αγαθόνικος στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και την Ιερά Σύνοδο που έστειλε δύο συνοδικούς Μητροπολίτες να ζητήσουν την παραίτηση του, τότε, Μητροπολίτη Γόρτυνος Θεοφίλου;
Η Romfea.gr εξασφάλισε αποκλειστικά την επιστολή - ντοκουμέντο και την φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα. Στόχος της δημοσιοποίησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά να καταγραφεί ως ιστορικό ντοκουμέντο και να δώσει το ερέθισμα για τον προβληματισμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια.
Πρέπει να παραιτούνται οι Μητροπολίτες όταν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας; Πρέπει να παρεμβαίνει η ιεραρχία και πότε ακριβώς, όταν ένας Μητροπολίτης διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να διοικήσει τη Μητρόπολη; Πώς θα σχολίαζε σήμερα ο Μητροπολίτης Κίτρους την δική του "περίπτωση";
Ο Μητροπολίτης Κίτρους στην επιστολή του με ημερομηνία 5 Δεκεμβρίου 2002 γράφει χαρακτηριστικά: ''Πληροφορήθηκα ότι σε συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ. κατατέθηκε πρόταση, και έγινε δεκτή, δύο Συνοδικοί εκπρόσωποι Αρχιερείς να επισκεφθούν τον Μητροπολίτη Γόρτυνος κύριο Θεόφιλο και να του ζητήσουν την παραίτησή του, επειδή ασθενεί".
Ο Μητροπολίτης Κίτρους εκφράζει τον προβληματισμό και τη διαφωνία του γι' αυτή την απόφαση λέγοντας μάλιστα στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο πως δεν πιστεύει πως είναι... "προϊόν του δικού του εγκεφάλου''.
Η απόφαση αυτή, συνεχίζει ο Μητροπολίτης Κίτρους στην επιστολή του, δεν στηρίζεται στους Ιερούς Κανόνες και, συνεπώς, "δεν αναπαύει τη συνείδησή του". Την χαρακτηρίζει μία κίνηση "οξεία" και "ανάδελφη" που "θα φέρει σε δυσχερή θέση τη ζωή της Εκκλησίας".
Ο κ. Αγαθόνικος στην επιστολή του ζητά από τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο να ανακαλέσει την απόφασή του, καθώς θα γεμίσει "πικρία" τον Μητροπολίτη Γόρτυνος, του οποίου "η διανοητική κατάσταση είναι αρίστη" και το μόνο πρόβλημα είναι η "βαδιστική του δυσκολία". Κάτι, ωστόσο, που του επιτρέπει, γράφει ο κ. Αγαθόνικος, "να δίνει το διοικητικό παρών".
Το θέμα, προσθέτει ο κ. Αγαθόνικος, είναι "τόσο σοβαρό που μπορεί να δυναμιτίσει τις σχέσεις των αρχιερέων και την μεταξύ τους ενότητα και ομόνοια".
"Σας παρακαλώ να αντέξετε την αντοχή της λογικής σας", καταλήγει ο Σεβασμιώτατος, επιμένοντας πως πρέπει να ανακληθεί η απόφαση να ζητηθεί η παραίτηση του τότε Μητροπολίτη Γόρτυνος.
Αξίζει να επισημάνουμε πως ο κ. Αγαθόνικος έκανε λόγο για έναν ιεράρχη που αντιμετώπιζε, όπως επικαλείται ο ίδιος στην επιστολή του, μόνο κινητικά προβλήματα και μπορούσε να διοικεί τη Μητρόπολή του.
Στην περίπτωση του ιδίου, έντεκα χρόνια μετά, οι δύο πανεπιστημιακοί ιατροί που τον επισκέφθηκαν και ο Πρόεδρος του Σ.τ.Ε. έκριναν πως η υγεία του δεν επέτρεπε να ασκήσει ούτε καν αυτή τη διοίκηση και γι' αυτό και κηρύχθηκε σε χηρεία η Μητρόπολη.
Υ.Γ.  Καλύτερα θα ήταν να μην πηγαίνει στην άκρη ένας Ιεράρχης ότι και αν αντιμετωπίζει, εάν πρώτα η Εκκλησία δεν έχει φροντίσει την επόμενη φάση της ζωής τους, μετά την παραίτηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !