9 Δεκεμβρίου 2013

Συγκίνηση και μνήμες στα «…90 χρόνια της Ευαγγελικής Κοινότητας Κατερίνης

 
Με μια όμορφη και λιτή εκδήλωση που





πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου
στο σχολικό κτίριο της  Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, έκλεισε η αυλαία των Αικατερινείων, που με μεγάλη επιτυχία διοργάνωσε και φέτος ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης.

Ειδικότερα, σε μια ξεχωριστή επετειακή βραδιά παρουσιάστηκε στους φίλους των Αικατερινείων που κατέκλυσαν την αίθουσα  η πορεία, οι αγώνες, η πρόοδος και η συμμετοχή σε όλους τους τομείς ζωής της πόλης των μελών της Ευαγγελικής Κοινότητας Κατερίνης. 

Την εκδήλωση με τίτλο «…90 χρόνια δημιουργικής παρουσίας της Ευαγγελικής Κοινότητας Κατερίνης …» παρακολούθησαν εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Γκόλιας, ο Αιδέσιμος της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης Ιωάννης Υφαντίδης,  ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Λεμονόπουλος, ο πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμάς Παπαδημητρίου,  η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, ο Διευθυντής της Β/θμιας Εκπαίδευσης Πιερίας Ιωάννης Καζταρίδης, η πρώην βουλευτής Πιερίας Μαρία Μίχου, ο εκπρόσωπος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ξενοφών Μπαραλιάκος, κ.α. εκπρόσωποι τοπικών αρχών, συλλόγων και φορέων.

Την εκδήλωση παρουσίασε η Μαργαρίτα Αμανατίδου, τα κείμενα επιμελήθηκε ο Πάρις Παπαγεωργίου, την τεχνική υποστήριξη ο Κώστας Χουσουρίδης, ενώ κλίμα και νότες στο πνεύμα των εορταστικών ημερών που ακολουθούν μετέφερε στο κοινό η Χορωδία της ΕΕΕΚ, υπό την διεύθυνση του Γιάννη Αδαμίδη.


                   
Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Τις ευχές του Μητροπολίτη Λαρίσης & Τυρνάβου, τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης κ.Ιγνάτιου μετέφερε ο πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Γκόλιας, «ευχές για την ευόδωση» όπως ανέφερε «των εργασιών που λαμβάνουν χώρα απόψε εδώ, για υγεία, καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα».


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είναι μια ξεχωριστή βραδιά. Μια βραδιά συγκίνησης και μνήμης. 90 χρόνια μιας κοινότητας, 90 χρόνια δουλειάς, φτώχειας στην αρχή, αγώνα του ξεριζωμένου Ποντιακού Ελληνισμού, προόδου της συγκεκριμένης κοινότητας στην πορεία σε όλους τους τομείς. Είναι καταλυτική η παρουσία της στον πολιτισμό, στην υψηλού επιπέδου μουσική παιδεία  και είναι κοντά μας και ο κ.Γιάννης Αδαμίδης, του οποίου είναι γνωστή η προσφορά στον τομέα αυτό. Δημιουργήθηκε το Ωδείο, αυτό το κομμάτι, το οποίο σε συνεργασία με την Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να προσφέρει στον τόπο μας. Σημαντική, αθόρυβη και ουσιαστική ανέκαθεν η προσφορά και το κοινωνικό έργο μέσα από τις Φιλοπτώχους. Μία προσφορά που στις ημέρες κρίσης που διανύουμε είναι ακόμα πιο σπουδαία. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας που είχε την σκέψη να γίνει αυτή η ιστορικής μνήμης εκδήλωση, προκειμένου να θυμόμαστε, να δούμε ένα από τα σημαντικά κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την κοινωνία της Κατερίνης, που βοήθησε να ανθίσει αυτή η πόλη σε όλα τα επίπεδα. Εύχομαι μόνο επιτυχίες στο τεράστιο έργο που επιτελείτε, ώστε αυτές οι προσπάθειες σε αυτή την γκρίζα εποχή,  να αποδώσουν ακόμη περισσότερο».






Ο ΑΙΔΕΣΙΜΟΣ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, Αιδέσιμος της Ευαγγελικής Εκκλησίας κ.Ιωάννης Υφαντίδης αφού έδωσε τις ευχές του για ευλογημένα Χριστούγεννα τόνισε μεταξύ άλλων: «Χαιρόμαστε γιατί επέλεξε ο πρόεδρος και το Συμβούλιο του ΟΠΠΑΠ να συμπεριλάβει στα Αικατερίνεια την Εκκλησία και την κοινότητά μας. Θέλω να σας πω ότι αυτό με συγκινεί, όπως και τα λόγια που άκουσα από την Αντιπεριφερειάρχη που αποκάλεσε τους ανθρώπους της κοινότητάς μας δικούς μας ανθρώπους. Πραγματικά η κοινότητά μας είναι ένα κομμάτι του τόπου μας, ένα κομμάτι της Κατερίνης. Άνθρωποι που έζησαν με πάθος όλα τα χρόνια, από ξεκίνημά της κοινότητας και συνεχίζουν να ζουν με τον ίδιο τρόπο. Θέλουμε να μιμηθούμε ανθρώπους από το παρελθόν  και σήμερα οι μνήμες αυτές ξεπηδούν και πάλι μπροστά μας για να μπορέσουμε εμπνεόμενοι από εκείνους με την Χάρη και την Ευλογία του Θεού να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον και εμείς στη γλώσσα την πνευματική αναφερόμαστε στο μέλλον του Θεού, για να υπηρετήσουμε τους ανθρώπους της γενιάς μας. Σας ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία κ.Παπαδημητρίου [].

Νωρίτερα, στον πρόλογο της εκδήλωσης το μέλος της οργανωτικής επιτροπής, Εκπαιδευτικός -Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπ/σης Πιερίας Μαργαρίτα Αμανατίδου καλωσόρισε το κοινό επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Απόψε το βράδυ  θα θέλαμε  να συμμεριστούμε μαζί σας την ιστορία μας, την πορεία και τις μνήμες μας, αυτές που κρατούν στον χρόνο και δίνουν άρωμα στα πράγματα και τις αναμνήσεις{…}.
Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκε η ομιλία του κ. Πάρη Παπαγεωργίου με θέμα: «ΕΝΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ  ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ», μία ομιλία την οποία συνόδευε πλούσιο φωτογραφικό υλικό και προβολή video. Ο κος Παπαγεωργίου τόνισε μεταξύ άλλων στην εισαγωγή του:

«Το θέμα μας απόψε δεν είναι τόσο η εσωτερική ιστορία του συνοικισμού Ευαγγελικών, όσο η συμβολή της Ευαγγελικής Κοινότητας στη ζωή της Κατερίνης και η ευρύτερη κοινωνική και επιρροή που άσκησε. […] Θα προσπαθήσουμε να σκιαγραφήσουμε την ενενηντάχρονη πορεία της κοινότητας με έμφαση στον τρόπο οργάνωσης της ζωής του συνοικισμού και σε δραστηριότητες και διακονίες της εκκλησίας που είχαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο νόημα και για την πόλη [….].

Στην συνέχεια ο κος Παπαγεωργίου προέβη σε ορισμένες επισημάνσεις, που όπως είπε: « θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε το πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο των Ευαγγελικών προσφύγων», ενώ ακολούθως μίλησε με θεματικούς άξονες 1. ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ - ΔΙΑΚΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΑ 2. ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 3.ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !