26 Νοεμβρίου 2013

ΚΛΙΜΑ ΜΥΣΤΑΓΩΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ




Με μεγάλη προσέλευση κόσμου και σε κλίμα κατάνυξης και μυσταγωγίας πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Θείας Αναλήψεως εκδήλωση Εκκλησιαστικής Μουσικής από τον Σύλλογο Ιεροψαλτών «Ο Όσιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω» και τα παραρτήματά του.



Οι θιασώτες  της  Βυζαντινής μουσικής είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την ψαλτική τέχνη μέσα από την εξαιρετική ερμηνεία των μελών του συλλόγου και των παραρτημάτων του και υπό την καθοδήγηση του χοράρχη Λάζαρου Τσορμπατζίδη.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος και οι υπότροφοι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Κατερίνης, ενώ συμμετοχή – έκπληξη πραγματοποίησε ο Παναγιώτης Λάλεζας. Η πολυπληθής παρουσία του κοινού απέδειξε ότι η ψαλτική τέχνη, ως κομμάτι της βυζαντινής μουσικής, παραμένει ζωντανό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και ταυτόχρονα σημαντικό μέσο λατρείας της ορθόδοξης θρησκείας. Η Βυζαντινή Χορωδία ερμήνευσε ύμνους της Θεοτόκου, και της πολιούχου Αγίας Αικατερίνης, ενώ Παραδοσιακά Υμνοτράγουδα παρουσίασαν τα παραρτήματα του Συλλόγου και ειδικότερα: Λεπτοκαρυάς, Κονταριώτισσας, Κουμπαγιωτών Κορινού, Θρακών Κατερίνης, Τραπεζούντας, Ελάφου, Κάτω Αγίου Ιωάννη.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝEΙΩΝ» από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος και τον Οργανισμό Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης. Στη διάρκειά της πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον Πανοσιολογιότατο Καθηγούμενο της Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου π. Μάξιμο Κυρίτση,  με θέμα: «Η ξεχασμένη ζωή της ζωής».


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, ενώ εκ μέρους του Δημάρχου Κατερίνης Σάββα Χιονίδη ο Αναπληρωτής Δημάρχου Αναστάσιος Παπαζήσης και ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θωμάς Παπαδημητρίου. Σε όλους τους συντελεστές ο π.Βαρνάβας δώρισε εικόνες της Αγίας Αικατερίνης. Αναμνηστικά για την συμμετοχή τους στα Αικατερίνεια δόθηκαν στους συντελεστές της εκδήλωσης από τον Αναπληρωτή Δημάρχου Κατερίνης Αναστάσιο Παπαζήση, τον πρόεδρο του Ο.Π.Π.Α.Π. Θωμά Παπαδημητρίου, τον Δημοτικό Σύμβουλο Ζήνωνα Σατραζέμη, την πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου – Παρτσαλίδου, τον πρώην Δήμαρχο Κατερίνης Θεόφιλο Καμπερίδη. Την παρουσίαση επιμελήθηκε το μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Π.Α.Π. Μυράντα Παππά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !