18 Νοεμβρίου 2013

Μπαράζ διαρρήξεων σε σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών!

Μπαράζ διαρρήξεων και κλοπών έπληξαν το τελευταίο διάστημα σχολεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τους δράστες να αφαιρούν από τις σχολικές μονάδες είδη ηλεκτρονικού εξοπλισμού που πρόσφατα διέθεσε ο δήμος για την ενίσχυση των μαθημάτων πληροφορικής κι εργαστηρίων.
Τα αλλεπάλληλα αυτά κρούσματα ανέδειξαν με τον χειρότερο τρόπο την έλλειψη αστυνόμευσης της περιοχής, ιδιαίτερα κοινωνικών και εκπαιδευτικών υποδομών, κυρίως όμως επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ζήτημα της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας που κάλυπτε με 24ωρες περιπολίες την περιοχή, όπως επίσης και των σχολικών φυλάκων.
Τα τελευταία κρούσματα συνέβησαν χθες Σάββατο, όπου στη μια περίπτωση τις πρώτες πρωινές ώρες θύμα διάρρηξης και κλοπών έπεσε ο Παιδικός Σταθμός Μητροπόλεως, πίσω από το Επισκοπείο της Ι.Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη, και στην άλλη τις βραδινές ώρες διαρρήκτες εισέβαλαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγ.Παύλου, προκαλώντας ταυτόχρονα και ζημιές. Από το μεν Δ.Σ. Αγ.Παύλου αφαιρέθηκαν από το εργαστήριο πληροφορικής εννέα φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κι από τον Παιδικό Σταθμό ένας υπολογιστής κι ένας ενισχυτής ήχου.
Και στις δυο περιπτώσεις οι συναγερμοί ήχησαν άμεσα, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να αποτρέψει τα εγκληματικά στοιχεία από το …σχέδιο τους, τα οποία ολοκλήρωσαν το ληστρικό τους έργο σε ελάχιστο χρόνο, πριν καταφθάσουν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.
Ανάλογα περιστατικά συνέβησαν και τις προηγούμενες ημέρες με θύματα άλλα τέσσερα σχολικά συγκροτήματα, από τα οποία τα τρία (1ο Λύκειο Νεάπολης, 1ο Γυμνάσιο Συκεών, 4ο-5ο Γυμνάσια Νεάπολης), στάθηκαν …τυχερά. Κι αυτό γιατί οι συναγερμοί, που ενεργοποιήθηκαν άμεσα, απέτρεψαν τους επίδοξους ληστές από το να εκτελέσουν τα σχέδιά τους.
Στην τέταρτη, όμως, περίπτωση, στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών οι μαθητές θα στερηθούν δυο βιντεοπροτζέκτορες κι έναν φορητό υπολογιστή καθώς αυτά αποτέλεσαν τη λεία των διαρρηκτών. Υπενθυμίζεται ότι το σχολείο αυτό, που αποτελεί στολίδι βιοκλιματικής και σύγχρονης σχολικής μονάδας, παραδόθηκε φέτος για πρώτη φορά στη σχολική κοινότητα.

«Να επιστρέψει η Δημοτική Αστυνομία…»
Τα κρούσματα αυτά έρχονται να προστεθούν στον ήδη μεγάλο κατάλογο των διαρρήξεων, κλοπών και βανδαλισμών, ενώ σχεδόν καθημερινά γίνονται επιθέσεις σε σπίτια, καταστήματα, Ι.Χ., όπως επίσης και επιθέσεις μαθητών έξω από σχολεία. Τα τελευταία γεγονότα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και αγανάκτηση της δημοτικής αρχής, η οποία με έντονο τρόπο επαναφέρει το θέμα της ελλιπούς έως ανύπαρκτης αστυνόμευσης, εξαιτίας της οποίας τα διάφορης προέλευσης εγκληματικά στοιχεία συνεχίζουν απτόητα το καταστροφικό τους έργο.
«Επιτέλους, τι περιμένουν οι υπεύθυνοι της Ελληνικής Αστυνομίας και η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. για να κατανοήσουν την αυτονόητη ανάγκη για ενισχυμένη αστυνόμευση; Δεν αρκούν τόσα περιστατικά για να ενεργοποιήσουν τα αντανακλαστικά τους ώστε να ενισχυθεί το πλαίσιο πρόληψης και αποτροπής εγκληματικών δράσεων και να προστατευτεί η δημόσια περιουσία και η ασφάλεια των πολιτών; Πρέπει να υπάρξουν θύματα, που ευτυχώς δεν είχαμε στην περίπτωση της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε καθαρίστρια σε σχολείο; Τότε θα είναι πολύ αργά και τα όποια δάκρυα θα είναι υποκριτικά και δεν θα μπορούν να ξεπλύνουν κανέναν από τις ευθύνες του», τονίζει σε έντονο ύφος ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το θέμα με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων.
«Στο όνομα της δήθεν δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει σε μια νύχτα δυο κρίσιμες για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον υπηρεσίες, όπως είναι η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες. Δυστυχώς, όλα όσα υποστηρίζαμε και καταγγέλλαμε δεν εισακούστηκαν, και το αποτέλεσμα φαίνεται καθημερινά. Τι έχουν να πουν τώρα όλοι αυτοί στους συμπολίτες μας;», αναφέρει ο Σ. Δανιηλίδης, τονίζοντας την προσφορά των καταργημένων υπηρεσιών.
«Τα γεγονότα αυτά πείθουν ακόμη και τον πλέον δύσπιστο ή κακοπροαίρετο ότι η Δημοτική Αστυνομία πρέπει να επιστρέψει σε λειτουργία και δράση. Όλα αυτά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας αποδεικνύουν πόσο απαραίτητη είναι για την ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών και της δημόσιας περιουσίας. Ας καταλάβουν επιτέλους ότι τα οφέλη που δήθεν εξασφαλίστηκαν από την κατάργησή της, όπως και από την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, είναι απείρως υποπολλαπλάσια από το κόστος των ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται στα δημοτικά κτίρια και τα σχολεία», τονίζει με έμφαση.
Να σημειωθεί ότι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών κάθε χρόνο δαπανά από το δημοτικό του ταμείο περισσότερα από δυο εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή, συντήρηση, επισκευή, για ελαιοχρωματισμούς και ενίσχυση των σχολικών μονάδων, ενώ μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των σχολείων με σύγχρονο εξοπλισμό και εργαστήρια αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Παιδείας Κατερίνα Τσουκαλά τονίζει επιπλέον την «άσχημη ψυχολογία που δημιουργείται στις σχολικές κοινότητες από τις αλλεπάλληλες διαρρήξεις», και τη «σημαντική στέρηση απαραίτητου εξοπλισμού για την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας»

Ενίσχυση Αστυνόμευσης…
Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών απευθύνει για πολλοστή φορά έκκληση για την εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στα όρια του δήμου, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή. Καλεί το σύνολο της ιεραρχίας της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα εγγυώνται την καθημερινή προστασία των πολιτών από κάθε εγκληματική δράση.
Επίσης, καλεί την πολιτεία να εξετάσει την πρόταση του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όπως εκφράστηκε και με απόφαση-ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, να συσταθεί ένα πλήρες Αστυνομικό Μέγαρο με Τμήματα Τάξης, Ασφάλειας, Τροχαίας, Δίωξης Ναρκωτικών, κ.λπ., για τη χωροθέτηση του οποίου ο δήμος έχει προσφέρει και το κατάλληλο οικόπεδο εδώ και μια δεκαετία και πλέον για το σκοπό αυτό, με την ολοκληρωμένη μελέτη, που εκπονήθηκε με δημοτικές δαπάνες, να είναι έτοιμη για δημοπράτηση. Όπως τονίζει, αυτό θα επιφέρει οικονομία κλίμακος και καλύτερη αποτελεσματικότητα στην αστυνόμευση, ενώ θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς όρους εργασιακού περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους στα δυο Αστυνομικά Τμήματα Συκεών και Νεάπολης, που σήμερα φιλοξενούνται σε ενοικιαζόμενους ακατάλληλους χώρους και άθλιες εγκαταστάσεις.
Επιπλέον, καλεί την ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση και συγχώνευση τμημάτων, όπως επίσης και στην επαρκή στελέχωσή τους. «Αναγκαζόμαστε δυστυχώς εκ των πραγμάτων να επαναφέρουμε το αίτημά μας για περισσότερη ασφάλεια, καταθέτοντας και συγκεκριμένες προτάσεις, όπως στελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων με αριθμό προσωπικού ικανού να ανταποκριθεί στην πραγματική αστυνόμευση του δήμου, αντίστοιχη στελέχωση των Τμημάτων Ασφαλείας, εξοπλισμό των Τμημάτων με οχήματα και δίκυκλα. Καθημερινή θα πρέπει να είναι η κίνηση τουλάχιστον πέντε περιπολικών σε 24ωρη βάρδια, δέκα τουλάχιστον πεζές περιπολίες (από 2 αστυνομικούς η κάθε μία), καθημερινά σε 24ωρη βάρδια και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες, όπως επίσης θα υπάρξει μόνιμη εγκατάσταση της ομάδας ‘‘ΔΙΑΣ’’ που θα πρέπει να κινείται στους δρόμους καθημερινά και σε 24ωρη βάση», τονίζει μεταξύ ο Σίμος Δανιηλίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !