19 Νοεμβρίου 2013

Εξαιρετικά επιτυχημένη η ομιλία του κ. Τσιρέλη στη Σχολή Γονέων



Μία εξαιρετικά τεκμηριωμένη ομιλία, με θέμα  “Πόσο  «Μακεδόνες» είναι οι Σκοπιανοί» είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι της Σχολής Γονέων Κατερίνης- Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης τη Δευτέρα 18/11/2013, από τον συντοπίτη μας δικηγόρο κ. Νικόλαο Τσιρέλη στο συνεδριακό Κέντρο του δήμου Κατερίνης.



Πριν από την ομιλία η χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Πιερίας μας ταξίδεψε μελωδικά με τα τραγούδια της υπό τη διεύθυνση του κ. Νικολάου Πατρή. Τα Αικατερίνεια 2013, ο Σύλλογος Μικρασιατών Πιερίας και ο Μορφωτικός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης» ήταν οι συνδιοργανωτές της εξαιρετικής αυτής εκδήλωσης. Ο ομιλητής έκανε μία ιστορική αναδρομή στα Βαλκάνια του 19ου αιώνα με τον έντονο εθνικισμό των Βουλγάρων, τη δημιουργία της «Μεγάλης Βουλγαρίας»  με τη συνθήκη του Αγ. Στεφάνου το 1878 ( διάρκειας 130 ημερών) ,την ίδρυση για 7 χρόνια της Ανατολικής Ρωμυλίας και την ανακατάληψή της από τους Βουλγάρους. Με την αποσκίρτηση της Εκκλησίας από το Πατριαρχείο δημιουργείται η Εξαρχική Εκκλησία της Βουλγαρίας και αρχίζει στην Οθωμανική ακόμη Μακεδονία έντονη προπαγάνδα και στη συνέχεια βιαιοπραγίες από τους κομιτατζήδες για αλλοτρίωση του ελληνικού στοιχείου της Μακεδονίας. Με τους εμπνευσμένους μητροπολίτες
( Γερμανός Καστοριάς, Ιωακείμ Πελαγονίας, Χρυσόστομος Δράμας, Γρηγόριος Στρώμνιτσας, Φώτιος Κορυτσάς, Αιμιλιανός Γρεβενών) , με έμπειρους διπλωμάτες ( Ίων Δραγούμης) και γενναίους Μακεδονομάχους Παύλο Μελά , καπετάν Κώττα, καπετάν Άγρα και όλους τους εθελοντές από όλα τα μέρη της Ελλάδας, στη διάρκεια του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908, διατηρήθηκε η ελληνικότητα της Μακεδονίας και η απελευθέρωσή της κατά τους Βαλκανικούς αγώνες 1912-1913.
Έως τότε με χάρτες ,βιβλία ξένων συγγραφέων και ντοκουμέντα δεν υπήρχε αναφορά σε κανένα «Μακεδονικό κράτος» ούτε σε εθνότητα ή γλώσσα. Η ονομασία του κράτους των Σκοπίων ήταν Vardarska και ανήκε κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο στο βασίλειο της Σερβίας, Κροατίας και Σλοβενίας. Σε χάρτες, γραμματόσημα έως το 1939 ,απογραφές πληθυσμών , δεν αναφέρθηκε πουθενά ότι υπήρχε «μακεδονικό έθνος» Στην περιοχή ζούσαν Βούλγαροι, Σέρβοι, Αλβανοί, Βλάχοι και Έλληνες και η γλώσσα τους ήταν Βουλγαρική. Άλλωστε οι Σκοπιανοί το 1941 υποδέχτηκαν ως ελευθερωτές από τους Σέρβους τους Γερμανούς και τους Βούλγαρους και όταν ο Τίτο έγινε πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας μετονόμασε τη Βαρντάρσκα σε Μακεδονία για να μην εγείρουν δικαιώματα οι Βούλγαροι.
Από το 1946 αρχίζει στο γειτονικό κρατίδιο η προπαγάνδα του αλυτρωτισμού( η Μακεδονία <<υποδουλωμένη στους Έλληνες>> και η του Πιρίν στους Βούλγαρους), χρήση χαρτών με την αδιαίρετη << Μακεδονία>>, από το 1980 η τοποθέτηση του <<ήλιου >>της Βεργίνας σε σημαίες και σύμβολα , χρήση των ονομάτων του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου του Β΄ σε αεροδρόμια, νοσοκομεία ,πλατείες, δημιουργία αγαλμάτων αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, Βυζαντινών αυτοκρατόρων δίπλα σε κομιτατζήδες. Η παραχάραξη της Ιστορίας  προωθείται στα συλλαλητήρια των Σκοπιανών σε Καναδά και Αυστραλία, παρά τις δικές τους υγιείς φωνές από πολιτικούς και καθηγητές Πανεπιστημίου για τη βουλγαρική ή σερβική καταγωγή τους. Άλλωστε ό,τι βρέθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη είναι γραμμένο ελληνικά. Και ο ίδιος ο άλλοτε πρόεδρος Γκλιγκόρωφ ομολογούσε ότι είναι Σλάβοι και ήρθαν τον 6ο αι. και παραδεχόταν το 1993 ότι μόνο στα Σκόπια υπήρχαν 100.000 Έλληνες.
Το ότι η τεχνητή γλώσσα τους << μακεδονική >> βασίζεται 80% στη βουλγαρική , κάποιοι πολιτικοί τους έχουν βουλγαρικό διαβατήριο κι έχουν-παράλληλα με τον ήλιο της Βεργίνας-οικειοποιηθεί ως άλλο σύμβολο το βουλγαρικό λιοντάρι και τους ήρωες κομιτατζήδες τους φέρνει πιο κοντά στη γειτονική προς ανατολάς χώρα. Ίσως έμμεσα αυτό εξυπηρετεί κάποια παλιά όνειρα για <<μεγάλη >> Βουλγαρία, πιθανά σχέδια των συμμάχων τους Τούρκων-που οι Σκοπιανοί αξιωματικοί εκπαιδεύονται στην Τουρκία- για νέο-οθωμανισμό στα Βαλκάνια πάντα και με τις πλάτες των Αμερικανών για γεωπολιτικά συμφέροντα. Οι Έλληνες να γνωρίζουν την ιστορία και να απαιτούν από τους εκάστοτε κυβερνώντες να μη γίνει καμία συμφωνία ούτε και με σύνθετη ονομασία του ονόματος της Μακεδονίας όπως έλεγε και ο αείμνηστος Ν.Μάρτης. Παραστατικά οι Αλβανοί των Σκοπίων αποκάλυψαν την αλήθεια σε πανό σε γήπεδο –Εσάς τους Σκοπιανούς ο Θεός σας έκανε Βουλγάρους κι ο Τίτο «Μακεδόνες». Η εμπεριστατωμένη ομιλία προκάλεσε ενδιαφέροντα διάλογο.
Η επόμενη ομιλία  προγραμματίστηκε για την Δευτέρα  2/12/2013 με την κ. Καλυψώ Δημητριάδη, πρεσβυτέρα, με θέμα  «Η Ζωή και το έργο του Αγ. Νεκταρίου». Στην εκδήλωση θα συμμετέχει με παραδοσιακούς χορούς 12μελές συγκρότημα από το Περιστέρι Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !