26 Νοεμβρίου 2013

Τιμή στον οικουμενικό και διαχρονικό Καβάφη



Μια εξαιρετική βραδιά λόγου και μουσικής, αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, ένα ποιητικό, λυρικό ταξίδι με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαδρομές:  από την  ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ “των Ονείρων και της φαντασίας του ποιητή” στην  ΚΑΤΕΡΙΝΗ…με ενδιάμεσους σταθμούς την ΠΟΛΙ, την ΙΘΑΚΗ, τις ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ… είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν οι πολυάριθμοι φίλοι της τέχνης και του πολιτισμού που βρέθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης.


Την εκδήλωση  συνδιοργάνωσαν ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόνοιας του Δήμου Κατερίνης και το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών Δίου, στο πλαίσιο των «Αικατερινείων 2013».

Ήταν ουσιαστικά μια καλοδουλεμένη παράσταση που έφερε στο επίκεντρο το Καβαφικό κείμενο όχι σαν απλό ποίημα,  αλλά με μια μουσικο-δραματική διάσταση και ερμηνεία. Η εκδήλωση κύλησε όμορφα, με σκηνικό και φόντο εικόνες από την Αλεξάνδρεια και άλλα σημεία αναφοράς του μεγάλου δημιουργού, με φωτισμό και στίχους που προσαρμόζονταν κάθε φορά στο ποίημα που είτε μέσω της αφήγησης είτε μέσω της μελο – ποίησης έφθανε με λιτό τρόπο στο κοινό, που παρακολουθούσε με ιδιαίτερη προσήλωση και προσοχή. Η βραδιά περιλάμβανε μεταξύ άλλων σκιαγραφήσεις της προσωπικότητας, της εποχής και του λόγου του Καβάφη.

Προς το τέλος της εκδήλωσης, συγχαρητήρια για την εξαιρετική παρουσία των συντελεστών του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου στα Αικατερίνεια έδωσαν εκ μέρους του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου. Ευχαριστίες προς τον Δήμο Κατερίνης και τον ΟΠΠΑΠ για την συμμετοχή τους στα Αικατερίνεια απηύθυναν το μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου  Γρηγόρης Παπαχρήστος και η Πρόεδρος του Δ.Σ. Μαρία Γκριμούλα, οι οποίοι, με αφορμή την εκδήλωση μίλησαν εν συντομία για την ενδιαφέρουσα πολιτιστική διαδρομή του Κέντρου. Το μέρος αυτό της εκδήλωσης παρουσίασε το μέλος του Δ.Σ. του Ο.Π.Π.Α.Π. Μυράντα Παππά.

Ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών, ενώ έκπληξη στον επίλογο της βραδιάς αποτέλεσε η ερμηνεία, αφιέρωμα (στη γιορτή της Κατερίνης), του θρυλικού τραγουδιού «Το τρένο για την Κατερίνη» του Μίκη Θεοδωράκη - σε στίχους Μάνου Ελευθερίου - από όλους τους συντελεστές, αλλά και από το κοινό που με ένα θερμό παρατεταμένο χειροκρότημα έκλεισε την εκδήλωση.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Επιμέλεια κειμένων-Τραγούδι: Στέλλα Αθανασιάδου
Βιολί-Τραγούδι: Μαρίκα Φωτοπούλου
Πιάνο : Δανάη Παπαδοπούλου, Παναγιώτης Σακκούλας
Απαγγελία-Αφήγηση : Κώστας Μυστακίδης, Γιώργος Χανδόλιας
Τον ήχο και τον φωτισμό επιμελήθηκαν οι Αφοι Κοκκινίδη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !