22 Μαΐου 2013

Κ.Κουκοδήμος: Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την ακαρπία



-Με επιστολή του στον κ. Τσαυτάρη ζητά να συγκληθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή βουλευτών Ημαθίας και Πιερίας για το πρόβλημα της ακαρπίας.



Συνάντηση και ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των βουλευτών των νομών Πιερίας και Ημαθίας ζήτησε ο βουλευτής Πιερίας κ. Κουκοδήμος, από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα που προέκυψε στη φετινή παραγωγή λόγω της ακαρπίας στο ακτινίδιο. Αντίστοιχα προβλήματα ακαρπίας σε καλλιέργειες εντοπίστηκαν και στο νομό Ημαθίας.

Ο κ. Κουκοδήμος είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ, ενώ κατέθεσε και σχετική ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό.
Στην απάντησή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα ο αναπληρωτής Υπουργός  κ. Χαρακόπουλος ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, ο οποίος εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν.3877/2010 (ΦΕΚ 160/τ/Α’/20.9.2010), οι ζημίες από ακαρπία (μειωμένη παραγωγή) δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται, ενώ, σύμφωνα με τον προαναφερθέντα Νόμο, δεν μπορούν να ενταχθούν σε κατ’εξαίρεση αποζημίωση.
Για να ενταχθεί ένας νέος κίνδυνος στην ασφαλιστική κάλυψη που παρέχει ο ΕΛΓΑ θα πρέπει:
-Να προσδιοριστεί, με ακρίβεια, το ζημιογόνο αίτιο,
-Να γίνει αναλογιστική μελέτη, στην οποία θα καθορίζεται, εκτός των άλλων, το ύψος της δαπάνης και ο τρόπος της κάλυψής της και
-Να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ωστόσο, οι ζημίες από ακαρπία μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι παραγωγοί να τύχουν ενίσχυσης για την αντιστάθμιση της απώλειας παραγωγής, σύμφωνα με τον κανονισμό Κρατικών Ενισχύσεων και τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, εφόσον, εκτός των άλλων:
-Η παραγωγή του έτους ζημίας να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια) σε επίπεδο Π.Ε. σε ποσοστό 50% και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας,
-Τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το ΥΠΑΑΤ, ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς καιρικής συνθήκης,
-Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία επιβεβαιώνουν το χαρακτηρισμό των καιρικών συνθηκών ως δυσμενών και
-Εγκριθεί η δαπάνη αντιστάθμισης των ζημιών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, παρακολουθεί την εξέλιξη της πορείας των καλλιεργειών ακτινιδίων της ευρύτερης περιοχής της Π.Ε. Πιερίας μέσω των αρμόδιων γεωπόνων του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης».
Να σημειώσουμε τέλος πως η  συνάντηση θα οριστικοποιηθεί από τον κ. Τσαυτάρη τις επόμενες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !