12 Μαΐου 2013

Συμπαραστεκόμαστε στον Αγώνα των Ρομά της Κατερίνης για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.


     

Η Δημοτική παράταξη Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης συμπαραστέκεται για μια ακόμα φορά στον αγώνα των Ρομά του Πέλεκα για στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης στον


Οικισμό τους. Μέλη και στελέχη της βρέθηκαν από κοντά στην κινητοποίηση της Παρασκευής με τον δημοτικό της σύμβουλο Αντώνη Μάντζιο να υποστηρίζει δημόσια τα αιτήματα των Ρομά προς τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου προσπαθώντας παράλληλα να αποσπάσει δέσμευση να δεχτεί ο δήμαρχος συνάντηση με αντιπροσωπεία των Ρομά μέχρι τη Δευτέρα, κάτι για το οποίο δυστυχώς δεν δεσμεύτηκε η δημοτική αρχή.

Σημειώνουμε ότι και παλαιότερες κινητοποιήσεις των Ρομά απέβησαν άκαρπες μη μπορώντας να συναντήσουν τον Δήμαρχο, ενώ την άρνηση της πλειοψηφίας συνάντησαν οι προσπάθειες της παράταξης μας να φέρει σε συζήτηση το θέμα των Ρομά στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον κατ όνομα Οικισμό δίπλα στον Πέλεκα ήρθαν τα πρόστιμα της Πολεοδομίας της Κατερίνης όχι μόνο για ανέγερση κτισμάτων σε ιδιωτικές εκτάσεις αλλά και για τα τσαντίρια στην δημοτική έκταση με πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης πολλών χιλιάδων ευρώ.

Οι Ρομά εγκαταστάθηκαν σε αυτή την περιοχή, παλιός σκουπιδότοπος, αφού τους μετέφερε από άλλη περιοχή η τότε δημοτική αρχή πριν δεκάδες χρόνια και είναι παράλογο σήμερα να τους επιβάλλει πρόστιμα ο Δήμος Κατερίνης επικαλούμενος μάλιστα εισαγγελική εντολή. Η παρέμβαση της εισαγγελίας ήταν τηλεφωνική και αφορούσε έρευνα της καταγγελίας των πέριξ ιδιωτών για καταπάτηση της περιουσίας τους και σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Κατερίνης καθ υπέρβαση η Πολεοδομία επέβαλλε πρόστιμα για τα τσαντίρια στη δημοτική έκταση, επικαλούμενη εισαγγελική προς τούτο εντολή.

Καλούμε την Δημοτική αρχή και προσωπικά τον κ. Χιονίδη να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των Ρωμά, με την συμμετοχή και των επικεφαλής των παρατάξεων, να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για να συζητηθεί και να δοθεί λύση στις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά.

Να οριοθετηθεί, να καθαρισθεί και να διαμορφωθεί ο χώρος, να χαλικοστρωθεί και ει δυνατόν να ασφαλτοστρωθούν οι εσωτερικοί δρόμοι, να υπάρξουν κλίσεις για την απορροή των νερών, τακτική αποκομιδή των σκουπιδιών, τουαλέτες και να βρεθεί νόμιμος τρόπος ηλεκτροδότησης ( μέσω του λυομένου για το οποίο η Πολεοδομία μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια). Και να βρεθεί λύση για τα μεγάλα πρόστιμα σημειώνοντας ότι τη στιγμή που χαρίζονται δεκάδες χιλιάδες πρόστιμα για καταλήψεις με τραπεζοκαθίσματα είναι άδικο τον λογαριασμό να πληρώνουν οι Ρομά για τα τσαντίρια στον Οικισμό.

Μακροπρόθεσμα πρέπει να αναζητηθούν πόροι μέσω Ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή του προϋπολογισμού για λυόμενες ή σταθερές κατοικίες που θα παραχωρηθούν για χρήση.

Τονίζουμε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για μετεγκατάσταση των Ρωμά προϋποθέτει ο Δήμος να βρει δημοτική έκταση, να κάνει τα απαραίτητα έργα υποδομής για την υποδοχή των Ρομά και να είναι έκταση που να μπορεί να πολεοδομηθεί.

Σημειώνουμε ότι οι σωστές παρεμβάσεις του Δήμου, η σωστή συνεργασία με τους Ρομά, παράλληλα με μια γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής, με την φύλαξη και προστασία της ευρύτερης περιοχής από παραβατικές συμπεριφορές στα πλαίσια ενός ευνομούμενου κράτους, θα εξαλείψει τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες των πέριξ του Οικισμού ιδιωτών και θα συμβάλει στην αρμονική συμβίωση όλων.

Οι Ρομά είναι Έλληνες πολίτες με όλες τις υποχρεώσεις, δημότες της Κατερίνης, τα παιδιά τους γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να πηγαίνουν στο σχολείο, και έχουν και αυτοί δικαιώματα ανθρώπινης διαβίωσης, λαμβανομένης υπόψη της πολιτιστικής τους ιδιαιτερότητας. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αποτελούν εύκολη ομάδα προς άγραν ψήφων προεκλογικά και για εγκατάλειψη μετά.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες και τους πολίτες της Κατερίνης να συμπαρασταθούν στον αγώνα των Ρομά για αξιοπρεπή διαβίωση ,στα πλαίσια της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αρμονικής συμβίωσης ειδικά τώρα στις δύσκολες ώρες της λαίλαπας των μνημονίων.

Κατερίνη 12/5/2013

Για την Παράταξη

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος

Δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !