30 Απριλίου 2013

Ερώτηση της Κ.Μάρκου για τη διακοπή λειτουργίας της Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου



Προς: α) τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Χατζηδάκη και β) τον Υπουργό Μακεδονίας & Θράκης κ. Καράογλου


Στις 15 Απριλίου 2013, με την υπ’ αρ. 15/2024 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Τσαμασλή, διατάχθηκε η παύση της λειτουργίας της Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων που λειτουργεί εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου, με το αιτιολογικό ότι «δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και από τη λειτουργία της δημιουργούνται σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα».
Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα όσα ανέφερα στην υπ’ αρ. 1138/05.03.2013 επίκαιρη ερώτησή μου προς εσάς σχετικά με την παράνομη και επικίνδυνη για το περιβάλλον του Θερμαϊκού λειτουργία της Μονάδας και τις διαχρονικές ευθύνες των αρμόδιων φορέων και των υπεύθυνων εταιρειών, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. και ΕΥΑΘ Α.Ε., που επέτρεπαν τη διαιώνιση της παρανομίας, παρά τα επανειλημμένα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος και τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Απαντώντας τότε ο κ. Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε σύσκεψη με την ΕΥΑΘ και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ «για να συντονίσουμε τις δράσεις μας έτσι ούτως ώστε το συντομότερο δυνατόν να ξεκινήσουν τα έργα για την αναβάθμιση της μονάδας καθαρισμού των αποβλήτων της βιομηχανικής περιοχής.».
Σημειωτέον ότι, μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής μου, επεβλήθη ποινή φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΑΘ για τη μη ορθή λειτουργία της ΜΚΑ, που είχε ως αποτέλεσμα, εκατομμύρια κυβικά λυμάτων, να καταλήγουν στον Θερμαϊκό χωρίς επεξεργασία. 
Παρά την ύπαρξη μνημονίου μεταξύ ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ΕΥΑΘ από το 2011 για τον εκσυγχρονισμό της Μονάδας με έξοδα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και παρά τις δύο συσκέψεις που έχουν γίνει στο Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης για το θέμα (στις οποίες δεν προσκλήθηκα παρά τη ρητή δέσμευση του κ. Υπουργού στην Ολομέλεια),  δεν απετράπη η αιφνιδιαστική διακοπή της λειτουργίας της ΜΚΑ.
Αποτέλεσμα της εξέλιξη αυτής είναι να απειλούνται με κλείσιμο όλες οι βιομηχανικές μονάδες και επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου αφού, ελλείψει επεξεργασίας των αποβλήτων που παράγουν, η λειτουργία τους καθίσταται εκ των πραγμάτων παράνομη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !