4 Απριλίου 2013

Σημαντικές εξελίξεις για το φυσικό αέριο στον Πλαταμώνα



 Με τον διευθύνων σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. κ. Γ. Παπαρσένο συναντήθηκε χθες ο βουλευτής Πιερίας Κ.Κουκοδήμος και αντιπροσωπεία κατοίκων του Πλαταμώνα προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου το πρόβλημα που υπάρχει με τον αγωγό 


φυσικού αερίου που διέρχεται από την περιοχή.
Ο κ. Παπαρσένος διαβεβαίωσε τον κ. Κουκοδήμο και τους κατοίκους ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τεχνικό κλιμάκιο με μηχανικούς του ΔΕΣΦΑ αλλά και εκπροσώπους των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας θα κάνουν αυτοψία στην περιοχή και θα διερευνήσουν εκ νέου το θέμα.
Να θυμίσουμε ότι σε ερώτηση του κ. Κουκοδήμου το αρμόδιο υπουργείο και ο ΔΕΣΦΑ είχαν απαντήσει ότι  «η μετατόπιση κατά 700 μέτρα περίπου του Κεντρικού Αγωγού Φυσικού Αερίου κρίθηκε απαραίτητη για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το φάκελο τροποποίησης που υπέβαλλε ο ΔΕΣΦΑ Α.Ε στην ΕΥΠΕ/ΥΠΕΚΑ, αφού λόγω της παραχάραξης και κατασκευής του ΝΟΑ ΠΑΘΕ, στη θέση διασταύρωσής του με τον Κεντρικό Αγωγό Φυσικού Αερίου θα κατασκευαζόταν μεγάλο όρυγμα, με αποτέλεσμα ο υφιστάμενος Κεντρικός Αγωγός να παραμείνει εκτεθειμένος πάνω από την προς διαμόρφωση στάθμη εδάφους. Από την εν λόγω μετατόπιση του Αγωγού, δεν προέκυψαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις ως προς τις επιπτώσεις στο περιβάλλον σε σχέση με το εγκεκριμένο περιβαλλοντικά έργο που αφορά τον κύριο κλάδο του Αγωγού Φυσικού Αερίου και στις συνοδευτικές του εγκαταστάσεις».
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους επισημαίνουν  ότι δεδομένου ότι μια τέτοια εφαρμογή θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις προσπάθειές για την ανάπτυξη και αναβάθμιση της περιοχής και επειδή υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις και πλήθος χαράξεων που θα κοστίσουν λιγότερο, επέμειναν για την διέλευση του εν λόγω αγωγού άνωθεν της υπό κατασκευή νέας Εθνικής οδού.
Τέλος ο κ. Κουκοδήμος ζήτησε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Α.Ε. να διερευνηθούν όλες οι δυνατότητες και να δοθεί λύση στο πρόβλημα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα επιχειρήματα των κατοίκων και των τοπικών φορέων για τις επιπτώσεις που θα έχει η συγκεκριμένη χάραξη στην περιοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !