25 Απριλίου 2013

Η Κ. Μάρκου για την στήριξη της αλιείας και τον εκσυγχρονισμό της ιχθυόσκαλας Ν. Μηχανιώνας



Συζητήθηκε σήμερα η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β’ Θεσσαλονίκης, Κατερίνας Μάρκου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α. Τσαυτάρη σχετικά 


με την απόδοση των μέτρων στήριξης της ελληνικής αλιείας και τον εκσυγχρονισμό των ιχθυοσκαλών.
Η κ. Μάρκου ζήτησε να μάθει στο εάν τα μέτρα στήριξης των ιχθυοπαραγωγών και εν γένει της ελληνικής αλιείας, που μάλιστα δέσμευσαν ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, έχουν αποδώσει και σε ποιο βαθμό. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην προμήθεια 750.000 πλαστικών ιχθυοκιβωτίων από το πρώην Υπουργείο Γεωργίας, έναντι 2,1 εκατ. Ευρώ, τα οποία έμειναν αδιάθετα, επιβαρύνοντας το Δημόσιο με 890.000 ευρώ περίπου για τη φύλαξη και ασφάλειά τους. Τελικά, μόλις το 2013 πουλήθηκαν τα 550.000 έναντι 80 λεπτών το τεμάχιο κατά μέσο όρο, με αποτέλεσμα η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο από τη διαδικασία αυτή, έμμεσα και άμεσα, να ανέλθει στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
Επιπλέον, ρώτησε τον κ. Υπουργό αν έχει εκσυγχρονιστεί ο τρόπος συναλλαγών στις ιχθυόσκαλες, διασφαλίζοντας παράλληλα τα δημόσια έσοδα. Τέλος, ζήτησε να μάθει ποια είναι τα σχέδια του Υπουργείου για την ένταξη της επέκτασης της ιχθυόσκαλας της Ν. Μηχανιώνας στο Ε.Π. Αλιεία του ΕΣΠΑ, η οποία είχε εξαγγελθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2013, καθώς και αν αληθεύουν οι φήμες για μεταφορά της στη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Απαντώντας στην ερώτηση, ο κ. Υπουργός συνομολόγησε τα περιστατικά της υπόθεσης των ιχθυοκιβωτίων αλλά απέδωσε τη ζημιά σε αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το είδος των ιχθυοκιβωτίων που θα χρησιμοποιείται στην αλιεία.
Για το θέμα της μηχανογράφησης, απάντησε ότι οι ιχθυόσκαλες έχουν μηχανογράφηση από το 2008, οπότε η κ. Μάρκου του υπενθύμισε τα πρόσφατα ευρήματα του ΣΔΟΕ από ελέγχους στις ιχθυόσκαλες όπου δεν βρέθηκαν τιμολόγια και παραστατικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί και η συνολική ζημία του ελληνικού Δημοσίου.
Όσον αφορά την επέκταση της ιχθυόσκαλας της Ν. Μηχανιώνας, διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ. Μετά από επίμονες ερωτήσεις της κ. Μάρκου, ο κ. Υπουργός παραδέχτηκε ότι δεν πρόκειται να μεταφερθεί η ιχθυόσκαλα αλλά ότι σχεδιάζεται η δημιουργία και δεύτερης ιχθυόσκαλας στην περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !