24 Απριλίου 2013

Τοποθέτηση της Κατερίνας Μάρκου για το θεσμό των εφημεριών



Να αποπληρωθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών και όλων των υγειονομικών ζήτησε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και αρμόδια για θέματα υγείας, Κατερίνα 


Μάρκου, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Υπουργό Υγείας κ Α. Λυκουρέντζο για το θεσμό των εφημεριών.
Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στις τεράστιες περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα κονδύλια των εφημεριών, για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής. Συγκεκριμένα, από 320 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το 2012, το ποσό διαμορφώθηκε στα 240 εκατ. ευρώ για το 2013, δηλαδή, μείωση της τάξης του 25%.
Για την τροπολογία του Υπουργείου σχετικά με την τακτοποίηση των οφειλών από τις εφημερίες, η κ. Μάρκου τη χαρακτήρισε ως θετική αλλά ζήτησε να μάθει τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο για την οριστική αντιμετώπιση του θέματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να ξεκινήσει μία συζήτηση για την αναμόρφωση του σημερινού γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού συστήματος αποζημίωσης των εφημεριών. Ο ίδιος ο Υπουργός παραδέχτηκε στην τοποθέτησή του τις δυσλειτουργίες του συστήματος, αφού από την έγκριση του γενικού κονδυλίου για τις εφημερίες μέχρι την πληρωμή των δικαιούχων γιατρών από την 24η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους μεσολαβούν 14 διοικητικά στάδια.
Επίσης, αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη καθυστέρηση του Υπουργείου να φέρει έστω και αυτή τη λύση. «Η πλειοψηφία των γιατρών είναι απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2012. Από την αρχή του χρόνου και για κάθε βδομάδα, συζητούσαμε δύο και τρία νομοσχέδια, όπου θα μπορούσαμε να το συμπεριλάβουμε σε κάποια τροπολογία και όχι να τρέχουμε τώρα πάλι «στο παρά πέντε»» τόνισε η κ. Μάρκου.
Τέλος, ζήτησε να μάθει τις προθέσεις του Υπουργείου για τη μείωση που έχει υποστεί η αποζημίωση των εφημεριών ως αποτέλεσμα της μείωσης του βασικού μισθού των γιατρών εξαιτίας των αναδρομικών κρατήσεων που γίνονται από την 1η Απριλίου.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι, με κοινή υπουργική απόφαση που θα υπογραφεί, είναι βέβαιο ότι για το 2013 και 2014 θα εξοφληθούν οι εφημερίες μέχρι και το 12ο μήνα ως ενιαίο έτος και δεν θα μείνει ο Δεκέμβριος εκτός πληρωμών, όπως είχε συμβεί για τα προηγούμενα χρόνια, και ανέφερε ότι θα εξετάσει την επαναφορά της διάταξης του νόμου 3868/2010, υπό την αίρεση της συμφωνίας του ΓΛΚ, ούτως ώστε να τηρούνται οι κανόνες του δημόσιου λογιστικού και να ελέγχεται η δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗ ΓΡΑΦΕΤΕ GREEKGLISH !